4 pozitív tulajdonság, amely valójában mérgező is lehet

A jó tulajdonságok nagyon fontosak az életben, de néha nem árt az óvatosság. Ugyanis nem minden pozitív tulajdonság az, aminek elsőre látszik.

Az életben többnyire törekszünk a pozitivitásra. Igyekszünk minden nehézség ellenére optimistán hozzáállni a dolgokhoz, emberekhez, és szeretjük, ha minket is pozitív személyiségnek ítélnek meg. Azonban sem a pozitív, sem a negatív viselkedésminták nem állandóak. Személyiségünk folyamatosan változik és alkalmazkodik, ahogy fejlődünk, új dolgokat tapasztalunk, vagy éppen ahogy egy adott helyzet megkívánja.

Vannak olyan tulajdonságok, amelyek pontosan meghatározhatóak, és egyértelműen a pozitív kategóriába tartoznak. De előfordulhat, hogy egy tulajdonság bár elsőre pozitívnak tűnik, valójában éppen ellenkező hatással bír.

4 pozitívnak tartott tulajdonság, amely mérgező is lehet: 

1. Elfojtott érzelmek

Sokszor azt gondoljuk, hogy a környezetünknek akkor vagyunk a legkevésbé terhére, ha nem traktáljuk őket feleslegesen az érzelmeinkkel. Vagy egyszerűen úgy ítéljük meg, hogy másoknak nincs közünk ahhoz, amit mi éppen érzünk. Azonban a legtöbb interperszonális konfliktus abból adódik, ha valaki kevésbé megfelelően kezeli az érzéseit. Természetesen az olyan érzelmeket, mint az öröm vagy a meglepetés, egyértelműen pozitívnak értékeli mindenki. Még a félelmet és az undort is emberinek tekintik mások, ezért képesek tolerálni is. De az olyan negatív érzéseket, mint a harag és a düh, sokan azért nyomják el magukban, hogy egyfajta belső erőt, tartást mutassanak. Sajnos ezek olyan érzések, amelyek nem rejthetők el teljes mértékben, bármennyire is szeretnénk. Sőt, a negatív érzelmek pont az elfojtástól válnak mérgezővé, amelyek hosszútávon az egészséget is károsítják. Ha alapjában véve kiegyensúlyozott, pozitív személyiség vagy, akkor is elönthetnek a negatív érzelmek. Ettől nem kell megijedned. Ne próbáld ezeket elnyomni, inkább add ki magadból. Keress egy számodra megfelelő relaxációs technikát, sétálj a friss levegőn, vagy beszélj valakivel, akivel tudsz őszinte lenni.

Nem kell folyamatosan sebezhetetlennek látszanod, mert pont ez tesz majd sebezhetővé.

2. Empátia

barát tanács barátnő beszélgetés nők szomorú szakítás
Fotó: Emir Memedovski / Getty Images

Az empátia az a képesség, amellyel átérezzük egy másik személy érzéseit, nézőpontját. A másik felé mutatott megértés alapvető fontosságú a szociális kapcsolataink során. Az empátia mindenkiben meg van, de a mértéke egyénenként változó. Van, akinek nem okoz gondot mások megértése, de gyakori, hogy valaki túlérzékenységnek, hisztinek tekint mások érzésire, vagy egyszerűen annyira közömbös a másik személy iránt, hogy emiatt érzéketlen vele szemben. Az empátiának mindig őszintének kell lennie, ezért nagyon fontos, hogy nem szabad túlzásokba sem esni. Ha valójában nem tudod átérezni, hogy min mehet keresztül valaki, akkor inkább ne told túl az empátiát. Ha ugyanis folyamatosan ezt a témát feszegetitek, akkor könnyen lehet, hogy az érintett személy magát fogja hibáztatni, szánalomnak érzi az aggodalmadat, vagy esetleg bántó lesz számára az őszinteséged. Nem kell mindenáron megértést tanúsítani, ha ez nem jön belőled őszintén. Azok az emberek, akik kevésbé empatikusak, sokszor esnek abba a hibába, hogy azt hiszik, velük ugyanaz a negatív dolog soha nem történhet meg.

Gondolj arra, hogy bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor neked is jól fog jönni, ha őszinte megértésre találsz.

3. Perfekcionizmus

Egy vezető számára lehet, hogy ideális, ha valaki folyamatosan a legjobbra, a legmagasabb szintre törekszik, de ez gyakran válik kontraproduktívvá. Aki a hibátlanság megszállottja, az irreálisan magas mércéket állít fel nem csak magával, másokkal szemben is. De a tökéletesség, vagy az arra való törekvés közben jellemző, hogy erősen félnek a kudarctól, és emiatt támasztanak szinte elérhetetlen elvárásokat. Ez pedig egyenes út az állandó elégedetlenséghez, és a negatív légkör kialakításához. A lehetetlen normáknak való megfelelés túlfeszíti a húrt az emberi kapcsolatokban, vagy egy munkahelyi környezetben, és mérgező hatású minden érintettre nézve. A perfekcionisták szinte mindig irányítani is akarnak, mert úgy érzik, náluk van a tökéletesség kulcsa. Csakhogy ezáltal nemcsak a rugalmasságot és a spontaneitást veszítik el, hanem a körülöttük lévők szabadságát is korlátozzák abban, hogy úgy tegyenek dolgokat, ahogy ők látják jónak.

4. Bízni magadban

fiatal sikeres nő, boldog nő, fiatal lány sárgában
Fotó: Westend61 / Getty Images

Ha rendben vagy magaddal és van önbizalmad, akkor kiegyensúlyozottnak tűnsz, aki kívülről nézve stabilitást és erőt mutat. De légy óvatos, mert ez a magabiztosság könnyen átfordulhat önzésbe, és akár mérgező is lehet. Ha mindig mindenki fölé emelkedsz, a saját problémáid és gondolataid tűnnek a legfontosabbnak, és lekicsinyled mások véleményét, akkor ez a tulajdonság sajnos egészségtelenné válhat. Képesnek kell lenni arra, hogy alkalmazkodjunk más emberekhez, és ne kezeljük le a problémáikat. Fontos, hogy bízz magadban, hiszen ez elengedhetetlen a sikerekhez, és a nyugodt élethez. De ne ess abba a hibába, hogy mindenki mást körön kívül helyezel.

Forrás: instyle.de

Nyitókép: yourstockbank/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: