4 szokás, ami teljesen tönkreteheti a nyaralásodat

Alig várod, hogy végre elkezdődjön a szabadságod és kipihend az elmúlt hetek, hónapok fáradságait? Akkor ne rontsd el a nyári vakációd ezekkel a gyakori és nagyon kártékony szokásokkal.

Nem számít, hogy egy távoli országot látogatunk meg vagy belföldi úti célt választunk, esetleg egy staycationt szervezünk – a nyaralás időpontja előtt pont ugyanolyan izgatottan számoljuk vissza a napokat, mint amikor általános iskolában a vakáció első betűi felkerültek a táblára. A nyári szabadság nem csak az örökre szóló élmények miatt elengedhetetlen része az életünknek: ezalatt az idő alatt mentálisan és érzelmileg is feltöltődünk, kipihenjük az elmúlt hetek, hónapok fáradalmait. De ez az állítás tényleg mindig igaz? A Qualtrics legújabb felmérése szerint nem: az eredmények azt mutatják, hogy az amerikai munkavállalók 49 százaléka napi egy órát vagy többet dolgozik a szabadság alatt, és körülbelül egynegyedük minden nap három óránál többet tölt munkavégzéssel a fizetett szabadságán. Habár a statisztika az USA munkavállalóinak szokásait mérte fel, nem lepődnénk meg, ha a hazai eredmények is hasonló számokat mutatnának és a magyarokat is megilletné a „No-Vacation Nation” jelző. 

Európában a munkaidőre vonatkozó uniós irányelv kimondja, hogy minimum húsz nap alapszabadsággal kell rendelkeznie a munkavállalónak, amit ki is kell adnia a munkáltatónak. A következő évre átvinni csak az életkorból adódó plusznapokat lehet. Ráadásul a munkáltató pénzzel sem válthatja meg a szabadságot, csak akkor, ha a dolgozó kilép a cégtől. Elméletileg… De ha az alkalmazott meg is kapja az őt megillető szabadságot, sokszor ilyenkor sem tud teljesen elszakadni a munkától. Pedig a nyári munkaszünet csodákat tehet az emberek mentális egészségével. A következő szokásokat érdemes elkerülni, ugyanis tönkretehetik a pihenéssel járó előnyöket és hatásukra fáradtabban, stresszesebben térhetsz vissza a nyaralásból, mint ahogy elindultál.

1. Munkavégzés a nyaralás alatt

Csak egy gyors pillantás az e-mailekre. Mit árthat? Valójában nem is gondolnád, milyen negatívan hathat a pihenésedre. Hiszen fennáll a veszélye annak, hogy a vakáció alatt újra beszippant a munka, és hosszú perceket, órákat töltesz a válaszolással vagy egy feladat megoldásával – ami tudott volna várni még néhány napot. De az is bőven elég ahhoz, hogy aláásd a nyaralásod, hogy elolvasod őket. Hiszen így a tartalmuk folyamatosan ott motoszkál majd a fejedben, és ennek hatására nem tudsz teljesen a jelenben lenni. Érdemes a nyaralás előtt egy automatikus válaszüzenetet beállítanod, amely minden feladónak jelzi, hogy mikor számíthatnak a válaszodra.

Nem sok olyan tanulmány született, amely kifejezetten a nyaralás alatti munkavégzés veszélyeit vizsgálta. De a túlóra hátrányairól, illetve a szabadság előnyeiről rengeteg kutatás szól. Például egy finn kutatócsoport 2020-ban közzétett kutatása azt mutatja, hogy az állandó szabadságolás elengedhetetlen a munkavállalók mentális egészségének megőrzéséhez. Ezzel szemben az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint a heti 55 óra feletti munkavégzés a fizikai egészségünkre is káros, és olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethet, amelyek halálos kimenetelűek lehetnek. 

2. Értesítés értesítés hátán

Gondoljon bele, mennyire zavaróak lehetnek a telefonodon vagy a laptopodon felvillanó értesítések, amikor megpróbálsz egy fontos feladatra összpontosítani. Ez pontosan ugyanilyen idegesítő, amikor relaxálni próbálsz. Az értesítések elvonják a figyelmed, azonnal kiszakítanak a nyugtató közegből. A nyaralás alatt érdemes teljesen kikapcsolni őket, a családtagokkal vagy az ismerősökkel pedig telefonon keresztül tartani a kapcsolatot – hogy a socialmedia-oldalak világa véletlenül se szippantson be.

3. Három nap lett, maradhat?

Hétfőn, kedden és szerdán még bemész, két nap fizetett szabadság és a hétvége úgyis ajándék? Sokan élnek ezzel a stratégiával, de nem is gondolnák, sokszor pont az a három nap kellene ahhoz, hogy teljesen feltöltődve állhassanak újra munkába. A kutatások eredménye eltér a szükséges napok számát illetően, de a legtöbb azt sugallja, hogy körülbelül egy hétbe telik, amíg a munkavállalók úgy érzik, valóban elszakadtak a munkától. Ehhez természetesen nem kell messzire utaznod, a lényeg, hogy teljes értékű pihenéssel, szórakozással töltsd a napjaidat.

4. A titok a tervezésben rejlik

A nyaralás előtti tervezés kulcsfontosságú, hiszen ha ezt elhanyagolod, könnyen feszültnek érezheted magad a szabadság alatt. A tervezés két pontból áll: először a munkahelyi feladatokat kell megszervezned. Végtére is, a paradicsomban heverni kevésbé idilli érzés, ha mardos a bűntudat, amiért a csapatod többi tagját egy halom feladattal és egyértelmű utasítások nélkül hagytad magára. A titok a kommunikáció: ha érthetően elmagyarázod, kitől mit vársz, illetve milyen teendőket kell teljesíteniük, minden olajozottan működik majd nélküled is. Ráadásul te is nyugodtan tudsz majd pihenni, és nem érzel késztetést arra, hogy óránként ellenőrizd, minden rendben megy-e.

Az előszervezés másik fontos része, a nyaralás megtervezése. Természetesen nem kell percről-percre beosztani a napjaidat, de érdemes néhány információt gyűjtened. Ha először látogatsz valahova, akkor az utazási lehetőségek és útvonalak biztosan jól jönnek majd, ahogyan a pihenési, étkezési és szórakozási lehetőségeket is érdemes elöljáróban felmérni, a közelebbi helyszíneket egy napra betervezni. Amennyiben olyan vidékre utazol, amit már jól ismersz, akkor se felejtsd el ezt a lépést. Vannak helyek, ahova már hetekkel, hónapokkal előbb érdemes jegyet foglalni, mert később erre már nem lesz lehetőséged. Illetve azt is nézd meg, nyíltak-e új éttermek, múzeumok vagy szórakozóhelyek, amelyeket vétek lenne kihagyni; vagy változott-e kedvenc helyeid nyitvatartása.

Nyitókép: Angelo Pantazis/Unsplash
Forrás: Fast Company

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: