4 szuper tornagyakorlat, ha fáj a nyakad

Dolgozz rá az izomhúzódásra!

Nincs szörnyűbb annál, mint amikor reggel arra ébredsz, hogy borzalmasan elfeküdted a nyakad. Ilyenkor a legegyszerűbb mozdulatok is kínzóan tudnak fájni. Néhány hatékony gyakorlattal könnyen segíthetsz a dolgon. Mutatjuk, melyek ezek!

A nyakfájások hátterében többségében a nyaki ízületek gyulladása vagy izomhúzódás állhat, de az is előfordulhat, hogy porckorongsérv vagy csontkinövés (csontsarkantyú) miatt alakul ki a szervezetben ideggyulladás. A rheumatoid arthritis nevű autoimmun betegség és az agyhártyagyulladás is okozhat ilyen tüneteket.

Szerencsére nálam csak egy egyszerű húzódásról volt szó, ami néhány egyszerű mozdulat ismétlésével könnyen enyhíthető. A gyógytornászok szerint ilyen esetekben azok a mozgásformák a leghatékonyabbak, amik a nyaki gerinc és a lapocka környéki izmokat dolgoztatják meg. Négy ilyen gyakorlatot is találtam, de csakis akkor próbáld ki őket, ha nem sérülés okozza a fájdalmad! Ha pedig úgy érzed, hogy ezek csak rontanak a helyzeten, semmiképp se folytasd a mozgást! A tartós fájdalommal orvoshoz kell fordulnod.

1. Lássuk a tokát!

A fej megemelése jó technika a kisebb nyaki izomcsoportok erősítésére, amik a nyaki gerinccsigolyák körül támasztják és stabilizálják a gerincet. Lássuk a gyakorlatot lépésről lépésre:

 1. Feküdj a hátadra és nézd a plafont.
 2. Biccents a fejeddel, vagyis közelítsd az állad mellkasod felé, hogy kirajzolódjon a tokád.
 3. Húzd be az állad amennyire csak tudod, majd 3-5 centire emeld el a fejed a padlóról. Közben figyelj oda arra, hogy ne húzd fel a vállad a füledhez.
 4. Tarts a pózt 5-10 másodpercig, majd lazulj el.
 5. Csinálj 3 x 10 ismétlést.

2. Lapockaedzés hason

Ezzel a gyakorlattal a lapockád izmait dolgoztathatod meg, amik segítik a helyes testtartást és tehermentesítik a nyaki izmokat.

 1. Feküdj a hasadra és tegyél a homlokod alá egy kisméretű, felcsavart törölközőt. Tartsd a karod a tested mellett, a tenyered lefelé nézzen.
 2. Húzd hátra és lefelé a lapockádat, mintha a lábad felé közelítenél vele.
 3. Tartsd meg ezt a pózt, és lassan emeld fel mindkét karod, majd helyezd vissza őket a padlóra. Figyelj oda arra, hogy a vállad ne húzd fel a füled irányába.
 4. Csinálj 3 x 10 ismétlést.

Extra tipp: Ha túl egyszerűnek érzed a gyakorlatot, tarts mindkét tenyeredben egy kisméretű, fél- vagy egykilós súlyzót.

3. Hátrább az agarakkal!

Itt egy másik szuper technika, ami a nyaki izomcsoportokat célozza meg! Ülve kell végezni, így akár az irodában is kipróbálhatod:

 1. Támaszd meg a hátad ülés közben (például a szék támlájával).
 2. Tartsd egyenesen a fejed, nézz előre. Két ujjal nyúlj az álladhoz, és finoman told hátra, közben pedig húzd hátra a nyakad. Akkor csinálod jól a gyakorlatot, ha kirajzolódik a tokád.
 3. Egy-két másodpercig tartsd behúzva a nyakad, majd engedd ki. Semmiképp se nézz fel vagy vond fel a vállad a gyakorlat közben.
 4. Napi 3-4 alkalommal 8-10 ismétlést iktass be.

4. Nyújtás oldalra

A nyaki gerincet érő fájdalomra szuper gyakorlat az oldalirányú nyújtás! Kezdjünk is neki:

 1. Ülj le a székre és a jobb kezeddel fogd meg a szék alját, így biztos nem húzod majd fel a jobb vállad a gyakorlat közben.
 2. A bal füleddel közelíts a bal vállad felé. Addig nyújtózkodj, amíg feszülni kezd a fejed és a vállad közötti terület a jobb oldaladon.
 3. 15-30 másodpercig tartsd azt a pózt, amiben enyhe vagy közepes húzódást érzel, majd lazíts.
 4. Napi egy-két alkalommal 2-4-szer nyújtsd le a nyakad mindkét oldalra!

Extra tipp: Még intenzívebb a nyújtás, ha a szabad kezeddel óvatosan a vállad felé tolod a fejed.

Nyitókép: Cecilie_Arcurs/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: