4 tabutéma a kapcsolatokban, amiről minden párnak beszélni kell

Az elhallgatott érzések és a ki nem mondott sérelmek belülről feszítik szét a kapcsolatot. A párok túlnyomó része nem beszél az alábbi négy témáról. Pedig nagyon fontos lenne!

A legnagyobb művészet egy párkapcsolatban, ha tökéletesen értjük egymás nyelvét. Ebben az esetben a problémáink 99%-a varázsütésre megoldódik. Mégis vannak érzések, állapotok és témák, amiket legszívesebben a szőnyeg alá sepernénk és megfeledkeznénk róluk, vagy legalábbis nem szívesen osztjuk meg róla a gondolatainkat.

A tabuknak azonban olyan lenyomata lesz a kapcsolaton, ami megakadályozza a nyílt és őszinte kommunikációt.

A hosszú távú kapcsolatban élők gyakran beleesnek a következő hibába: míg a randevúk idején estéket töltenek beszélgetéssel és a világ dolgainak megvitatásával, addig később a béke kedvéért hajlamosak a nehéz, vitára ösztönző témákat látókörön kívül hagyni.

A házasságokban 4 olyan tabu téma van, ami romboló hatású – és akár váláshoz is vezethet – ha nem beszélik meg a felek: 

1. Meddig mehet el az anyós/após

fotó: Motortion/ Getty Images

Amikor párt választunk, akkor egy egész családot kapunk mellé. A másik szüleiről alkotott képet általában megtartjuk magunknak, mert az ebből fakadó viták nem vezetnek semerre. Ugyanakkor, a rossz kapcsolat az anyóssal vagy apóssal megterheli a családi kötelékeket és a mindennapokat, ezért nem szabad félvállról venni ezeket. Nehéz lehet szembesíteni a párunkat mondjuk azzal, hogy az édesanyja túlságosan bevonódik a család életébe, de mindenképpen szükségszerű, ha nem szeretnénk, hogy a problémák elmérgesedjenek. A legtöbb anyóssal való konfliktus mögött az elengedés hiánya húzódik meg. Ha ezt higgadtan meg tudjuk beszélni a párunkkal és képesek vagyunk észszerű határok felállítására, az erősíti a köztünk lévő köteléket és megalapozhatja a szülőkkel való jó viszonyt.

2. Előző kapcsolatok

A múltat le kell zárni – tartja a mondás. Igen ám, de a régi kapcsolataink jelentős hatással lehetnek a jelenünkre is. Ha úgy teszünk, mintha nem léteztek volna ezek, azzal lehet, hogy a fejlődés lehetőségét vesszük el a mostani kapcsolatunktól. Sose rossz, ha megosztjuk egymással egy-egy korábbi kapcsolatunk tanulságait, sőt előremozdító is lehet. De ugyanígy érdemes arról is beszélni, hogy az exeknek hol a helyük az életünkben. Teljesen megszakítottuk a kapcsolatot, esetleg barátként, jó ismerősként még megmaradtak és arról sem árt megbizonyosodni, hogy ez milyen hatással van a párunkra.

3. Mit képviselünk mások előtt

Fontos téma, amiről kevés szó esik, hogy egy kapcsolatot, vagy éppen magunkat, hogyan képviselünk a külvilág előtt. A megfelelési kényszer erős lehet egy-egy emberben és ez odáig vezethet, hogy teljesen máshogy viselkedik valaki otthon, mint más környezetben. Ha például odahaza egy meleg, szeretetteljes kapcsolatotok van, de a párod a baráti társaságban gúnyt űz a házasságból, hogy népszerűbb legyen a haverjai előtt, az rossz fényt vethet rátok. Itt is jó átbeszélni a határok kérdését. Mi az, amit megosztotok másokkal a kapcsolatról és legfőképpen hogyan teszitek ezt?

4. Szexuális elégedetlenség

szex nő férfi párkapcsolat pár
Fotó: PeopleImages / Getty Images

Arcpirító a kedvesünket arról értesíteni, ha valami nem működik jól az ágyban. Legtöbbször inkább csendben elfogadjuk a helyzetet, minthogy vitába keveredjünk, vagy ami még rosszabb, megbántsuk a másikat. Azonban egymás egójának legyezgetésével nem fognak megoldódni a problémáink és ez hosszú távon ahhoz vezethet, hogy eltávolodunk egymástól. Épp ezért, még az elején, amikor felmerül egyáltalán az, hogy valami miatt nem vagyunk elégedettek a hálószobában, lépni kell. Lehet, hogy lesz néhány kínos perc, de legalább azt érezhetjük, hogy közös erővel munkálkodunk a szexuális életünk jobbá tételén, amit később biztosan meghálál a kapcsolatunk.

Nyitókép: Strelciuc Dumitru / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: