4 tipp, így tanulj meg örülni mások boldogságának

Sok erőfeszítésbe kerül örülni mások boldogságának? Ez különösen nehéz lehet akkor, ha nem vagyunk elégedettek önmagunkkal. Az Egyesült Államokban olyan intézményt hoztak létre, ahol az emberek megtanulhatják, hogyan örülhetnek mások sikereinek.

Ha rossz bőrben vagyunk, vagy úgy érezzük, hogy elakadt az életünk, akkor nagyon nehéz örömünket lelni abban, hogy mások boldogak. Ha nem vagyunk a helyünkön, és mentálisan folyamatosan küzdünk, akkor nem vagyunk vevők a jó hírekre, vagy a közösségi médiából ránk zúduló – gyakran hamis – életörömre és gondtalanságra. Néhány hasznos módszerrel azonban könnyedén változtathatunk a hozzáállásunkon, ami jó hatással lesz a környezetünkre és önmagunkra is.

1. Keresd meg az alapproblémát

Annak, hogy nem tudunk felhőtlenül örülni mások boldogságának, mindig van egy mögöttes, rejtett eredete, amit felszínre kell hozni. Kutatásokból kiderült, hogy a negatív hozzáállás hátterében jellemzően depresszió vagy szorongás áll. Azzal is tisztában kell lennünk és el kell fogadnunk, hogy az egymásnak ellentmondó érzések megjelenése természetes. Teljesen normális, ha boldogok vagyunk a barátunk szakmai sikerei miatt, de közben szomorúak a saját küzdelmeinktől. Minél tudatosabbak vagyunk az érzéseinkkel kapcsolatban, annál könnyebben változtathatunk rajtuk, és mindez lehetővé teszi, hogy jobb kapcsolatokat alakítsunk ki másokkal.

2. Ne hasonlítsd magad másokhoz

Hogy örülni tudjunk másoknak, lépjünk túl önmagunkon. Például ne hasonlítsuk magunkat másokhoz, mert ettől folyamatosan úgy fogjuk érezni, mintha valami mást vagy másképp kellene tennünk. Ehelyett koncentráljunk inkább arra, amit éppen csinálunk. Így hálásak lehetünk az életünkért más szempontból, miközben a családtagunk sikerének vagy a barátunk boldogságának is örülhetünk anélkül, hogy bántanánk saját magunkat. A sikerhez és a boldogsághoz vezető út személyenként eltérő, így teljesen felesleges azon rágódni, hogy mi miért nem tartunk ott, ahol mások. Viszont a történetükből inspirációt gyűjthetünk. Ne csak az eredményt lássuk, hanem kérdezzük meg az általunk sikeresnek ítélt embereket arról az útról és kudarcokról is, ami a célukhoz vezette őket. 

3. Legyél kedves magaddal 

Alakítsunk ki egy romantikusabb kapcsolatot saját magunkkal, és változtassunk az önmagunkkal folytatott kommunikáción is. Igyekezzünk kedvesek és megértőek lenni, és ha az elménk mégis negatív gondolatokat kezd el gyártani, akkor vegyünk elő egy darab papírt, és a bántó állításokat írjuk le úgy, hogy a negatív szavakat kicseréljük valami pozitívra. Például: Keményen dolgozok, mégsem jutok előre. Átírva: Keményen dolgozok, és képes vagyok előre lépni. A gyakorlat végén egy sor megnyugtató mondat lesz olvasható a papíron, amit idővel bővíthetünk, miközben az önbecsülésünket növeljük, ez megváltoztatja a gondolkodásmódunkat is.

4. Az élet tökéletlenül szép 

Mindannyian megélünk mélységeket és magasságokat az életünkben, habár a közösségi média hajlamos arra, hogy csak a legjobb pillanatokat közvetítse felénk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy senki sem él tökéletes életet, és nem létezik boldogság kudarcok nélkül. Éppen ezért arra kell összpontosítanunk, hogy önmagunk legjobb verziójává váljunk, ahelyett, hogy másokhoz hasonlítanánk magunkat.

Forrás: Ladders
Nyitókép: Valdemars Magone/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: