4 zöldség, amely kötelező, ha elmúltál 40

Nincs mese, egy bizonyos kor után nem lehet – és nem is érdemes – „megúszni” a zöldségevést!

Nem vagy egyedül, ha tinédzser éveidben a gyorsétteremi felhozatal és az ipari mennyiségű édesség mellet is karcsú voltál. Sajnos azonban az élet kemény és igazságtalan, a bűnös élvezetekért kegyetlenül benyújtja a számlát. És az idő is ellenünk dolgozik, emiatt is muszáj 40 felett (de van, hogy már jóval korábban is!) módosítani az étrenden.

A korral ugyanis élettani változások is bekövetkeznek, hiszen 40 év felett csökken a szervezet regenerációs képessége és a felhalmozott méreganyagok kiürüléséhez is jóval több időre van szükség. Az anyagcsere lelassul, a kilók pedig szépen lassan lerakódnak és elhatalmasodik a túlsúly. Ehhez még hozzá jön, hogy sokkal kevesebbet mozgunk, mint a fiatalabb éveinkben, és meg is érkeztünk az ördögi körforgásba. És akkor még a változókorral járó „következményeket” nem is említettük, ami szintén rendesen bekavar a „gépezetbe”.

Azt, hogy mindennap kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mindannyian tudjuk, de a gyakorlati „tudás” sajnos nem igazolja az elméletet: a magyar lakosság európai szinten nagyon a sor végén kullog a témával foglalkozó felmérésekben.

Pedig ha tényleg tenni akarunk az egészségünkért és JÓlétünkért, valamint fontos a bőr öregedésének késletetése is, akkor nem elég exkluzív szalonkezelésekre, vagy drága krémekre beruházni, ezek ugyanis önmagukban vajmi keveset érnek. A titok nyitja a táplálkozásban rejlik, az egészség érdekében, ha tetszik, ha nem, egyszerűen nem lehet megúszni a rendszeres zöldségevést!

Itt az újratervezés ideje!

Soha nem késő új alapokra helyezni az étkezéshez való hozzáállásunkat, ahol az első lépésben a gyorsan felszívódó szénhidrátok számát kell csökkenteni. Igen, „csak” csökkenteni, ugyanis ha rögtön teljesen ki akarnánk ezeket iktatni, akkor az olyan szintű lemondással járna, amit úgysem tudnánk véghezvinni és előbb-utóbb elengednénk az egészet. Ezért maradjunk inkább a racionalitás talaján,vagyis jóval kevesebbet vegyünk magunkhoz a fehér lisztes cuccokból. Ezek ugyanis egy kor után akkor is problémát okoznak majd, ha a külső szemlélő számára nem feltűnőek vagy a derékbőségen (egyelőre) nem látszódnak.

A másik fontos dolog, aminél éles határokat kell húzni, az alkohol. Nem „csak” azért, mert mérgező, hanem mert túlnyomó részben az is leginkább cukor. Ennél fogva pedig gyulladást okoz, leszívja az energiát és nem tesz jót a májnak sem.

A gyümölcsökkel is a cukortartalom miatt érdemes csínján bánni, részesítsük előnyben a magas antioxidáns tartalmúakat, ezekben sokkal kevesebb a cukor. Ilyenek a piros bogyós gyümölcsök: az áfonya, a málna, a szeder, az eper vagy a gránátalma.

Ezeken túl még csökkenteni kell a vörös húsok és kolbászfélék fogyasztását, amelyek szintén gyulladáskeltőek.

Miért fontos a változás?

Ha 40 éves kor után is olyan ételeket fogyasztunk többségben, amelyek nem jótékony hatásúak az egészségünkre, mert „mérgeznek” vagy gyulladásokat okoznak, akkor a méregtelenítésre, öngyógyításra túl sok energiát kell elhasználnia a szervezetnek. Ezt az energiát pedig az életerőnkből veszi el, aminek hatására biológiailag sokkal gyorsabban öregszünk.

Minél idősebbek vagyunk, annál könnyebbé kell tennünk a testünket, ha azt akarjuk, hogy energiánkat önmagunk helyreállítására és vitalitásunkra fordítsuk. Lehet valaki a hivatalos papírjai szerint 40 éves, de biológiailag 30, mert mentesíti a gyulladásoktól a szervezetét, és figyel az életmódjára, de sajnos az ellenkező példa is gyakran előfordul, hogy valaki 40 évesen 50-nek, vagy esetleg még többnek látszódik” – foglalja össze a lényeget Gemma Hortet, táplálkozási szakember.

A legfontosabb élelmiszerek 40 év után

Ahogy Gemma minden fórumon hangsúlyozza: „a növényvilágban található a legtöbb gyógyászati ​​fitonutriens és antioxidáns, amelyek egészséget és jólétet biztosítanak számunkra”. Ezzel nem arra szeretne ösztönözni, hogy térjünk át mindenképpen a vegetáriánus életmódra, de saját érdekünkben javasolja, hogy az állati fehérjék fogyasztását napi egyszeri alkalomra korlátozzuk. A zöldségek a rostok miatt is elengedhetetlenek, ezek táplálják a mikrobánkat, támogatják az immunrendszerünket.

4 zöldség, amit mindennap kellene ennünk: 

Fehérrépa

Enyhén fűszeres ízű, vízhajtó és gazdag C-vitaminban, amely segít megtisztítani a vért és a szennyeződéseket a szervezetben, de megmozgatja a zsír és a váladék pangásait is. Nem kell vele sokat vesződni, alapos tisztítás után, nyersen a legjobb fogyasztani.

Zöld leveles zöldségek: rukkola, spenót, jégsaláta

fotó: alvarez/GettyImages

A zöld levelek minden étkezéshez könnyen illeszthetők, hiszen szendvicshez és a főétel mellé is ideálisak. Folsavat, magnéziumot, kalciumat, C- és K-vitamint tartalmaznak, könnyen emészthetők, nem terhelik a gyomrot. Fontosak  a csontjaink számára, és segítenek a folyadékok és méreganyagok elvezetésben.

Sárgarépa

A sárgarépa nagyon gazdag A-vitaminban, amely segít javítani a nyálkahártyánk és a bőrünk állapotát, ami különösen fontos a menopauza alatt, és az azt megelőző időszakban. A látás javítása miatt is fontos, ami szintén erőteljesen romlik a korral.

Cékla

A cékla a legjobb értágító antioxidáns, amely elősegíti az öregedés során a szervezet regenerációját, jótékony a sejtek számára.

Bár minden zöldség nyersen tartalmazza a legtöbb hasznos tápanyagot, amelyre a szervezetnek szüksége van, préselve, vagy turmixlova is érdemes fogyasztani, ha az jobban beilleszthető a napi étkezési rutinba. Ha az egyszerűség kedvéért inkább a kész zöldséglevek mellett tesszük le a voksot, arra mindig figyeljünk, hogy ezek hozzáadott cukortól mentes készítmények legyenek!

Forrás: woman.es

Nyitókép: STEEX/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)