„47 éves vagyok, de még simán szülnék” – mivel jár, ha valaki az 50-hez közel lesz kismama?

Előnyök és hátrányok

Nyilván nem ítélkezni akarunk, de körüljártuk a témát: milyen hátrányokkal és előnyökkel járhat, ha valaki az ötvenhez közel lesz kismama.

Különös mondatfoszlányt kaptam el a minap bevásárlás közben. A zöldségeknél két, első ránézésre 40 év körüli nő ácsorgott, és miközben a paradicsomokat válogatták, az egyik ezt mondta a másiknak: „47 éves vagyok, de még simán szülnék egy kisbabát. Te, én bevállalnám…”. Hogy ezután merre haladt a beszélgetés, azt nem tudom, mert én a hús- és tejtermékek felé követtem a bevásárlókocsimat. De utána még sokszor eszembe jutott a beszélgetés… vajon mi volt az előzménye? Vagy, ami még ennél is jobban foglalkoztat: mit mondhatott erre a barátnő? Hogy „drágám, én támogatlak, ha ez az álmod, hogy kismama légy”, vagy hogy „elment az eszed?!”, esetleg azt, hogy „gondold át jól a döntésedet”.

Mert bizony, modern világ, kitolódott gyerekvállalás, 50-60 évesen szülővé váló világsztárok (gondolj csak Naomi Campbellre vagy George Clooney-ra) ide vagy oda, hátránya és előnye is lehet az ötvenhez közeli gyerekvállalásnak.

Mivel jár, ha valaki az 50-hez közel lesz kismama?

Az első, ami talán neked is először eszedbe juthat, hogy a fokozott egészségügyi kockázatokat szinte borítékolni lehet. Már persze, ha összejön egyáltalán a baba. „45 év felett a spontán terhesség esélye maximum 3 százalék ciklusonként, az életkornak megfelelő petefészekfunkció mellett is, és a létrejött terhességek több mint 60 százaléka vetéléssel végződik ebben a korban” – foglalja össze kérdésünkre Dr. László Dániel szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos.

Mi történik a megmaradó magzatokkal? A szakorvos szerint ezek a várandósságok magas kockázatúak: szinte kivétel nélkül az összes szülészeti szövődmény jelentősen gyakoribb. „A Down kór előfordulása, ami 20 évesen 1/1480, ebben a korban 1/35 körüli. Emiatt mindenképp invazív kromoszóma vizsgálat javasolt. A magzati szívfejlődési rendellenességek aránya is meredeken emelkedik az életkorral, így a magzati szívultrahang-vizsgálat is kötelező eleme ilyenkor a várandósgondozásnak” – folytatja a szakorvos.

És ezzel a kockázatoknak és várható vizsgálatoknak, ellenőrzéseknek még koránt sincs vége. Ha valaki negyvenes éveiben lesz kismama, annál a terhességi magasvérnyomásbetegség magasabb kockázata miatt a vérnyomást is rendszeresen mérni kell. A terhességi cukorbetegség nagyobb rizikója miatt pedig a korai (16 hetes) vércukorterhelés is indokolt, a császármetszés pedig lényegesebb gyakoribb, erősíti meg László doktor.

Miben más, ha valaki donor petesejttel vállal babát 45 felett? „Donor petesejttel történt IVF útján fogant terhességek esetén a vetélés és a kromoszóma eltérések kockázata a donor életkorával, az egyéb szövődmények gyakorisága viszont a kismama életkorával korrelál” – teszi hozzá.

Mi várható a szülés után?

És ha a várandósság meg a szülés rendben zajlik is, végig kell gondolni, mi lesz utána. Hogyan tudja majd egy anyuka a negyvenes évei végén, ötvenes évei elején ellátni az örökmozgó csemetéjét, mennyire lesz vele türelmes, vagy épp türelmetlen. Hogy bírja az éjszakázást, az állandó készenlétet, a gyereksírást. Amikor a barátnői sportolni, koktélozni hívják, lemondásnak éli-e meg, hogy egy ideig kimarad a társaságból a baba miatt.

Na és persze ne felejtsük el, hogy a társadalom is elég megbélyegzően tud reagálni. Egy közel 50 éves kismama jobb, ha felkészül, hogy mindenkinek meglesz a véleménye arról, miért vállal gyereket, miért ebben az életkorban.

Előnyökkel is járhat

Persze, előnye is lehet a kései gyermekáldásnak. 45 éves kor körül már nyugodtabb az ember, és biztos anyagi háttér mellett dönthet a gyerekvállalás mellett. De olyan is van, aki negyvenes évei második felére engedi el a dolgot, mert bár hiába próbálkoztak mindennel, nem jött össze a baba. És talán épp a „sikerülnie kell” és a stressz elengedésével válik valóra az álom.

Egy idősebb kismama láttán sokaknak az az első gondolata, hogy na, ez se gondolta át… hány éves lesz a gyereke diplomaosztóján? Vagy megéri-e a ballagását. Márpedig, ha az anyuka egészséges, az orvosok szerint is minden rendben vele, és rendszeresen tesz az egészségéért (szűrésekre jár, stb.), szerintem simán megvan rá minden esélye, hogy felnevelje a gyerekét. Történt már olyan a környezetemben, hogy teljesen egészséges, nagyon fiatal apuka hunyt el és hagyta hátra a feleségét két gyerekkel, teljesen váratlanul. Míg ismerek olyan családot, ahol jóval 40 felett jött a baba, teljesen spontán, és köszönik szépen, minden rendben van velük. Szépen felnőtt a gyerekük, és a szülők ma is aktívak, jól vannak.

Persze, arra nincs garancia, hogy minden kései babavállalásnál ez lesz. De ha később jött össze, vagy tudatosan időzítette negyvenes éveire a babázást a kismama, akkor úgy gondolom, a helyes hozzáállás az, hogy még sok, boldog évük van együtt. Addig is meg kell élni minden pillanatot, megadva minden szeretetet a babának.

Cikkünk elkészítéséhez köszönjük Dr. László Dániel szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos segítségét.

Nyitókép: John Looy/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: