5 ájurvédikus szeánsz az egészségért

Az ájurvéda − vagyis az élet tudománya − egy olyan holisztikus életmódot kínál, amelyben a test-lélek-elme egységét élhetjük meg.

India többezer éves, ősi hagyományát foglalja magába és az alternatív orvoslás tanításait egységesíti az ájurvéda. A középpontjában elsődlegesen az egészség megőrzése áll. Erre pedig több gyakorlatot is találunk, melyeket könnyedén beépíthetünk a napi rutinunkba. Általuk nemcsak a magasabb szintű egészséget tapasztalhatjuk meg, hanem képesek lehetünk ezeket a szokásokat az öngondoskodásunk kreatív kifejezésére használni és a gyógyulásunk szolgálatába állítani.

Nyelvkaparás

A nyelv állapota az egészségünk tükre. A nyelvtisztítás az ájurvéda egyik méregtelenítési gyakorlata, ami a szájápolás szempontjából kiemelten fontos. Egy nyelvkaparó eszköz segítségével ébredés után érdemes megtisztítani a nyelvet, még azelőtt, mielőtt bármi ételt vagy italt magunkhoz vennénk. A különböző ájurvédikus típusok eltérő anyagból készült nyelvkaparót használhatnak. Az arany nyelvkaparó melegítő hatású, így a vata típusúaknak ajánlott, az ezüst pedig hűsítő, ezért a pittáknak kedvez. A réz stimuláló hatása miatt a kaphának ajánlott. A nyelvtisztítás amellett, hogy megszabadít a kellemetlen lehelettől, számos egyéb jótékony hatással is bír. Vizsgálatok szerint a nyelvkaparás eredményeként a fogak lepedékessége is 1/3-ára csökken, így csökken a fogszuvasodás és fogínygyulladás előfordulása is. De emellett javul az ízérzékelés, az emésztés és az immunrendszer működése is.

Olajos öblögetés

A szájápolásnál maradva, a reggeli rutin másik fontos lépése az olajos öblögetés vagy olajrágás. Egy evőkanál kókuszolajat körülbelül 10-20 percig forgatunk a szánkban, ezalatt végezhetjük a megszokott reggeli tevékenységeinket, majd kiköpjük. A szájhigiéniás előnyei mellett az olajrágás az egész szervezetre pozitívan hat. Csökkenti a gyulladást, fáradékonyságot és a migrént is.

Marma pontok masszírozása

A marma szanszkrit szó, amelynek a jelentése érzékeny, titkos pont. A marma energiaközpontot jelöl, amely az életerőnek, vagyis a pránának az áramlását biztosítja a testünkön belül. Ezek az energiakapuk az egész testünket behálózzák és stimulálásukkal feloldhatjuk a belső blokkokat, aminek következtében egészségesebbek és energikusabbak lehetünk. 108 ilyen pont van testszerte, melyeket meleg, illatos olajokkal átmasszírozhatunk. Otthon is próbálkozhatunk zuhanyzás előtt a marma masszázzsal vagy akár szakértő segítségét is igénybe vehetjük.

Pranayama

Az indiai írások szerint minél lassabban lélegzünk, annál tovább élünk. Patanjali, egy indiai bölcs, azt tanította, hogy légzésünk ellenőrzése egyet jelent gondolataink és érzelmeink ellenőrzésével. A légzés tehát hatással van a testi-lelki folyamatokra, azonban csak nagyon kevés figyelmet fordítunk a légzőgyakorlatokra. A pranayama lélegzet-szabályozást jelent, az életenergia feletti kontrollt. Több ájurvédikus légzőgyakorlatot is találunk, de az egyik leggyakrabban használt a váltott orrlyukú légzés. Naponta 3 kört kell elvégeznünk ebből a lenti videó alapján.

Ájurvédikus italok

Az ájurvédikus italok különlegessége, hogy gyógynövények és fűszerek erejét hívják segítségül a fizikai jóllét megteremtéséhez. Ezeknek a forró italoknak elkészítése abban különbözik a gyógyteáktól, hogy azokat nem főzik, hanem csak leöntik. Mutatunk most hármat a gyomorbarát ital-különlegességekből, amiket a nap folyamán szürcsölhetünk.

Meleg citromos víz
Ébredés után egy pohár langyos víz, néhány csepp citromlével csodákat művel. Az ájurvéda szerint a meleg víz tisztító és emésztést javító tulajdonságai kedvezőbbek, mint a hidegé. A meleg ital beindítja az anyagcserét, feltölt energiával és salaktalanítja a szervezetet.

Tulsi
A tulsit, vagy másik nevén a szent bazsalikomot a gyógyfüvek királynőjének tartják. Nincs még egy ehhez hasonló tulajdonságokkal bíró növény. Gyakran nevezik „folyékony jógának” is, hiszen testre és lélekre egyaránt egyedülálló gyógyító hatással bír. Nem véletlenül közkedvelt ital a belőle készült tea. Az ősi gyógyító tanítások ódákat zengenek róla és kedvező hatásairól. Stresszcsökkentő, helyreállítja a hormonális egyensúlyt, lassítja az öregedést és temérdek egészségügyi előnye van. Nem mellesleg finom aromája biztosan téged is rabul ejt.

Kurkuma latte
Az aranyló kurkuma latte egyre közkedveltebb nyugaton is. A kurkuma az „élet fűszere”, ismert erős gyulladáscsökkentő hatásáról, amit a fekete bors csak még inkább felerősít. Az italt könnyedén elkészítheted otthon vagy megvásárolhatod teafilter formájában is. A receptet itt meg is nézheted!

Nyitókép: Vadym Buinov/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: