5 bók, amit te is megkaptál már, de valójában sértés

Néhány félreérthető mondat annyira elfogadottá vált, hogy már fel sem tűnik az embereknek a szavak súlya és a mögöttes üzenet. Ilyenkor jogosan kérdezzük, hogy ez most mégis mit akart jelenteni? Legbelül azonban pontosan tudjuk a választ.

Sok esetben ezek a bóknak álcázott sértések fel sem tűnnek annak, aki intézi felénk, hiszen az illető úgy gondolja, hogy őt csak a jó szándék vezérli. Ám ha hallgatunk a belső megérzéseinkre, akkor hamar rájövünk, hogy épp a nyájas szavak mögé bújtatva próbálják elhitetni velünk, hogy bennünk van a hiba. Ilyen helyzetekben nehéz jól reagálni, mert belül érezzük, hogy vérig sértettek, de közben ez indirekt formában történt, így nehéz megvédeni magunkat. Elvégre tényleg nem mondtak semmi rosszat rólunk. A ránk erőltetett, arcba tolt igazságokat olyan szépen becsomagolják, hogy szinte észre se vesszük a hátsó szándékot. Azonban a határhúzás ebben az esetben is kiemelten fontos, ehhez az első lépés, hogy felismerjük a mögöttes tartalmat. Mutatjuk a 5 leggyakoribb ilyen tapintatlan szófordulatot.

1. „Milyen érett vagy!”

Ez a kijelentés sok esetben annyit jelez, hogy nem úgy gondolkozunk, mint az átlag, és ez másoknak szemet szúr. Az érettség alapvetően egy pozitív érték, viszont ha nem a korunkbeliek gondolkodásmódját követjük, akkor egy ilyen „bók” azt is sugallhatja, hogy zavarba ejtően furcsák vagyunk. Az irónia az egészben az, hogy ezt már egészen fiatal kortól halljuk. Egy gyereknek azt mondani, hogy mennyire érett, sokszor egyet jelent azzal, hogy meg nem értett a környezet által.

Ráadásul ez a mondat túl korán helyezhet túl nagy elvárást is a fiatalokra. Érettnek lenni felelősséggel is jár.

Miközben nekik annyiban kellene kimerüljön a felelősségtudatuk, hogy leveszik a játéktól piszkos cipőt, mikor belépnek a házba, vagy hogy ne felejtsék el visszacsavarni a fogkrém tetejét használat után.

2. „Milyen jól nézel ki a korodhoz képest!”

Minden, amiben elhangzik az „ahhoz képest”, már megnyomja a vészcsengőt a fejünkben. Ilyenkor jobb, ha meg sem köszönjük. Az összehasonlítgatás, függetlenül attól, hogy a kinézetünkre, a korunkra, vagy éppen a vezetési képességeinkre vonatkozik, eleve bántó. Ha már megjegyzést tesz valaki a külsőnkre legalább annyi tiszteletet adjon, hogy ezt nem másokhoz viszonyítva, vagy feltételekhez kötve teszi.

3. „Hűha, mennyit fogytál/hogy kikerekedtél!”

Ez talán a legbosszantóbb és mégis az egyik legelfogadottabb „dicséret”. Az emberek valamiért teljesen normálisnak tartják, hogy másoknak a testsúlyát, kinézetét megjegyzésekkel illessék. Olyan könnyen dobálózunk a testsúlyt leíró szavakkal, mintha csak az időjárásról beszélgetnénk. „Hű, hogy lefogytál!”, „Bárcsak annyit ehetnék, mint te!”, „Milyen jó húsban vagy!” és a többi ehhez hasonló mondat, mind ártalmatlannak tűnik annak, aki kimondja őket, a befogadó azonban belül emészti önmagát, miközben igyekszik jól állni az egészhez. Már csak azért sem szabadna természetes legyen mások testét jelzőkkel illetni, mert sose lehet tudni, mi zajlik a másik személy életében.

4. „Látom, te viseled a nadrágot otthon!”

Viccesnek találjuk és sokszor odaszúrjuk párok női tagjának, hogy ő a domináns fél a kapcsolatban. Ez egyrészt azért szörnyen illetlen, mert nem látunk bele a pár életébe, másrészt pedig lealacsonyító a férfi, de a nő számára is. Egy kiegyenlített kapcsolatban folyton váltakozik, hogy mikor ki az, aki több energiát fektet be, ki intézi az ügyeket vagy éppen hogyan oszlanak meg a terhek és teendők. A „te viseled a nadrágot otthon” valójában egy olyan sértés, ami azt üzeni: te vagy a házisárkány, a pasi pedig puhány.

5. „Bátor vagy, hogy vállalod az arcod smink nélkül!”

Az utcára kimenni a saját arcunkkal nem bátorság kérdése. Mégis egyesek megengedik maguknak, hogy kritizálják a döntéseinket és azt, hogy viselünk-e sminket vagy sem. Ennél már csak az jobb, amikor megkérdezik: „Olyan sápadtnak tűnsz, beteg vagy?”. Hihetetlen, hogy rosszul kell éreznünk magunkat, amiatt, ha nem viselünk valamit, amit csak a társadalom talált ki a hibák elfedésére.

Nyitókép: nd3000 / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: