5 bombasztikus vegetáriánius vacsi a hétre: húsmentes hétfőből, húsmentes hét!

Hús nélkül nincs élet? Most lesz!

Már egy éve kísérletezem. Egyre kevesebb húst eszek, és azt kell mondjam, hogy a közérzetem sokkal jobb. Hogy ti is megtapasztalhassátok a vegetáriánus lét előnyeit, 5 húsmentes vacsit hoztam nektek a hétre!

Nem vagyok egy szélsőséges típus, tőled sem kérem azt, hogy egy-kettőre változtass a szokásaidon, és hagyd magad mögött a hús minden formáját. Épp csak arra kérlek, hogy tegyél egy próbát. Mégpedig azért, mert nekem bevált, és lehet, hogy neked is tetszeni fog. Amióta mellőzöm a húst, kevesebbet fáj a fejem, aktívabb életet élek, a kajakóma pedig messziről elkerül. Na, felkeltettem az érdeklődésed? Akkor tekintsd kihívásnak a következő étrendet, és tarts húsmentes hetet!

Hétfő, evezzünk rá a hétre – Töltött cukkini

Fotó: Timolina/Shutterstock

Ezt a fogást bizonyára mindenki jól ismeri, bár a többség darált hússal készíti. A vegetáriánus változat nagyon laktató, a sajt miatt igazi kalóriabomba. Ha úgy érzed, hogy ennél mellé köretet is, akkor főzz rizst, vagy piríts hozzá egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret.

Hozzávalók:

  • 4 nagy cukkini
  • 5 marék spenót
  • 300 gramm ricotta
  • másfél csésze mozzarella
  • fél csésze parmezán
  • paradicsomszósz
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vágd félbe a cukkinit, majd kapard ki a belsejét. Melegíts olajat egy serpenyőben, dobd rá a fokhagymát és a cukkini belsejét. Egy tálban keverd el a sajtokat, sózd és borsozd. Töltsd meg a cukkinicsónakokat a spenótos keverékkel, tegyél rá egy jó adag sajtos masszát, majd koronázd meg az egészet egy kis paradicsomszósszal + egy kevés sajttal. 30 percig süsd.

Keddi nyugalom – Buddha bowl, ahogy én szeretem

Fotó: Elena Veselova/Shutterstock

Nemcsak szép, roppant egészséges is. Egy ilyen buddha bowl után úgy érezheted, hogy elönt a nyugalom. A szervezeted megkapta a szükséges zöldségadagját, sőt, még a fehérjét is biztosítottad, a tofunak hála. Ha szereted a csípőset, akkor egy kis édes chili szósz sem hiányozhat a tál mellől, persze a legjobb, ha otthon kevered. Nem kell más, csak rizsecet, friss chili, cukor, szezámolaj és egy kevés szójaszósz.

Hozzávalók:

  • tofu
  • rizs
  • zöldségkeverék (sárgarépa, saláta, uborka)
  • avokádó
  • lime
  • wakame alga
  • borsócsíra (vagy bármilyen)
  • fekete szezámmag
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • fokhagyma
  • reszelt gyömbér

Elkészítés:

A tofut vágd kis darabokra, és süsd pár percig egy kis szezámolajon. Ha kész locsold meg szójaszósszal. A rizst tedd fel főni. Miután a rizs megfőtt halmozd egy tálba, locsold meg szezámolaj, szójaszósz, reszelt gyömbér és egy kis fokhagyma keverékével. Tedd mellé a zöldségkeveréket, az avokádót, locsold meg lime-mal, végül szórd meg fekete szezámmaggal. Csírákkal és wakame algával még egészségesebbé teheted ezt a nagyszerű fogást.

Kíméletes szerda – Egészben sült karfiol hummusszal

Fotó: Rimma Bondarenko/Shutterstock

Ha még nem kóstoltad ilyen formában a karfiolt, akkor sosem ettél jó karfiolt! Egész gyerekkoromban gyűlöltem ezt a zöldséget, már a szagától is öklendezni kezdtem, de amióta egy vegán rendezvényen megkóstoltam ezt a finomságot, képtelen vagyok betelni vele. Egy nagy adag hummusszal igen laktató csemege.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej karfiol
  • friss kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 7 dkg vaj
  • hummusz

Elkészítés:

Távolítsd el a karfiol külső leveleit és a szárát, a feje maradjon ép. Öblítsd le, tedd egy lábosba, és önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Dobd hozzá a babérlevelet, és főzd forrástól számítva 15 percig. A vajat olvaszd fel, keverd össze sóval, borssal, kakukkfűvel, és add hozzá a fokhagymát. Tedd a karfiolt sütőpapírral bélelt tepsibe, öntsd rá a vajas keveréket. Told előmelegített sütőbe, és a zöldség nagyságától függően süsd 180 fokon 20-30 percig. Akkor jó, ha belül puha. Várj, amíg kihűl, majd szeleteld fel. Mártogasd hummuszba, amit készen is vásárolhatsz, de akár el is készítheted, itt egy recept. 

Csütörtök, fűts be egy kicsit! – Vegetáriánus quesadilla

Fotó: KucherAV/Shutterstock

Ez az a kaja, amivel bárkit át tudsz csábítani magadhoz vacsorára. Egészen biztos vagyok benne, hogy a húsevők sem hiányolják majd belőle a csirkét, hiszen a bab és az avokádó kombinációja igazán jól eltelít. Már érzem is a friss lime illatát és a a chili nyers erejét a számban, bámulatos fogás.

Hozzávalók (2 főre):

  • 4 torillalap
  • 1 édesburgonya
  • 2 avokádó
  • fél csésze fekete bab
  • egy kaliforniai paprika
  • negyed csésze kukorica
  • chili
  • jalapeno (ízlés szerint)
  • 1 ek taco fűszerkeverék
  • 1 csésze cheddar sajt
  • olívaolaj

A tálaláshoz:

  • lime
  • tejföl vagy joghurt
  • salsa
  • friss petrezselyem

Elkészítés:

Az édesburgonyát hámozd meg, darabold fel, majd főzd meg. Míg a krumpli fő, vágd csíkokra a paprikát. A jalapenot és a kaliforniai paprikát süsd meg egy serpenyőben, miután kicsit megpuhultak, mehet rá a bab és a kukorica, majd fűszerezd a taco fűszerkeverékkel és a chilivel. Ha a krumpli megfőtt, pürésítsd. Ezután jöhet az összeállítás. A tortillát kend meg édesburgonyapürével, halmozz rá pár szelet avokádót, két púpos kanállal a babos-kukoricás keverékből, végül koronázd meg az egészet egy kis sajttal. A lime és a petrezselyem kihozzák az ízeket és tompítják a chili erejét.

Ha péntek, akkor pasta! – Krémes gombás-tejszínes tészta

Fotó: ADfoto/Shutterstock

Villámgyors, egyszerű, igazi olaszos finomság. Egy pohár borral lesz teljes az élmény, esetleg egy jéghideg panna cottával.

Hozzávalók:

  • egy csomag tagliatelle
  • egy kanál vaj
  • 750 g gomba
  • 3 fej fokhagyma
  • friss petrezselyem
  • só, bors
  • olívaolaj
  • jó minőségű tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • parmezán

Elkészítés:

Egy nagy lábasban tegyél fel vizet a tésztának. A gombákat szeleteld fel (én nem szoktam meghámozni, mert a külső réteg nagyon ízes, de, ha te szeretnéd, nyugodtan pucold meg), a fokhagymákat törd össze és a vajon pirítsd meg, erre mehetnek a gombák. Ha már kicsit összesetek, jöhet a só és a bors, a tejszín és a fehérbor, hagyd az egészet rottyanni egyet. Tálaláskor szórj parmezánt és friss petrezselymet a szósz tetejére.

Nyitókép: KucherAV/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: