5 bőrápolási hiba, amit nagyon sokan elkövetünk

Nem várt pattanással ébredtél vagy túltoltad az otthoni hámlasztást? Vigyázz, mert sokkal többet is árthatsz, mint elsőre gondolnád!

Az otthon is bevethető beauty termékek tekintetében elképesztően széles a kínálat. Bőrgyógyász ismerősöm szerint túlságosan is, mert így nagyon sokszor félrevezető lehet, hogy mit lehet/érdemes/ajánlott házilag is alkalmazni. Sokan nagyanyáik féltve őrzött titkos receptjeit használják különböző bőrproblémáik orvoslására, míg mások a drogériák teljes készletsorát magukra kenik, ha úgy gondolják, hogy az vezet eredményre. Bár a koreai rutin ennek ellentmond, de a kevesebb néha mégiscsak több, szóval, ha szimpatizálsz egy új márkával, legalább egy elemét próbáld ki otthon, mielőtt a teljes kollekcióra beruházol.

Alapvető lenne, hogy amennyiben speciális problémád van (extra bőrérzékenység, korábban volt már terméktől allergiás reakciód, derült égből villámcsapásként jelentek meg foltok, kiütések, pattanások az arcodon, dekoltázsodon), akkor ne a mindenható Google kötelékében keress segítséget, hanem konzultálj egy bőrgyógyász vagy kozmetikus szakemberrel, aki személyre szabottan lát el tanácsokkal.

Az óvatosság azonban akkor sem árt, ha nem igényel különleges bánásmódot a bőröd, mert attól még reagálhat nem várt módon az évszakok váltakozására vagy egy új termék valamelyik apró betűs összetevőjére.

Bőrgyógyászok szerint ez az 5 bőrápolási hiba fordul elő a leggyakrabban:

1. Kinyomni a pattanást

Elismerjük, hogy nincs annál vérlázítóbb, mint amikor reggelre egy pattanás bejelentkezés nélkül megjelenik az arcodon. Igen, a legkézenfekvőbbnek az tűnik, hogy egy tiszta papír zsebkendővel nekiess, és azonnal kinyomd. Miért kellene megállnod, hogy ne így tegyél? Egyrészt, mert nem lesz szebb, másrészt tovább gördítheted a folyamatot a faggyúmirigyekbe, és a bőr mélyebb rétegeibe. Így még több pattanásod lehet, a kinyomott helyén pedig heg is maradhat. Ezért inkább tegyél jégkockát a pattanásra 30 másodpercig, hogy csökkentsd a gyulladást. Ha ritka vendég a pattanás, akkor először az előző napi étkezéseidet gondold végig, könnyen lehet, hogy a bűnöst a sós, csípős ételek között kell keresned. A szalicilsav és teafaolaj tartalmú termékek, tapaszok segíthetnek, viszont figyelj arra, hogy csak az érintett helyre kerüljön belőle, mert ahol nincs baj, ott kiszáríthatja a bőrt.

ShotPrime/GettyImages

2. A fényvédelem csak nyáron fontos

Az egyik legnagyobb bőrápolási probléma, amit elkövethetsz (vagyis, ha pont, hogy nem követed el!), és igazság szerint feltételes szabadságvesztéssel kellene büntetni, hogy csak a nyári hónapokban használsz fényvédőt. Azok az idők már régen elmúltak, amikor ez a szabály megállta a helyét, sőt, ezzel szemben mára a valóság az, hogy egész évben kellene használnunk. Napfény és UV-sugárzás ugyanis nemcsak akkor éri a bőrt, amikor hétágra süt a nap, vagy amikor a tengerparton élvezed a megérdemelt szabadságot. A védekezés nélküli napfénynek való kitettség hiperpigmentációt okozhat, és felerősíti az öregedés folyamatát. Bár a hidegben sállal, és kesztyűvel is védjük magunkat, biztos, ami biztos alapon a nyakra és a kézfejre se sajnáljunk fényvédőt használni.

3. Óvatosan a házi praktikákkal

Nemcsak olcsóbb, hanem sokszor kézenfekvőbb is, az éléskamrából összeállítani a házi kencéket. Bár sok alapvető élelmiszerre igaz, hogy külsőleg, belsőleg egyaránt használható, nem árt néha körültekintőnek lenni. Az ecet, a kávézacc, a fahéj, a citrom, vagy különböző magolajok irritálhatják is a bőrt és számos sérülést okozhatnak. A citrom például a bőrvilágosításra leggyakrabban használt otthoni csodaszer, de azt kevesen veszik figyelembe, hogy savas, ami miatt, ha nem megfelelő rutinban, vagy más szerekkel nagyjából egy időben használjuk, akár égési sérülést is okozhat. Minden újonnan kipróbálandó élelmiszert, olajat, alapanyagot érdemes egy nem látható helyen tesztelni, még akkor is, ha a barátnődnél csont nélkül bevált.

4. Felesleges hatóanyagdömping

A ragyogó, üde babaőrt nem azzal éred el, ha minden extra hatóanyagot magadra kensz. Különösen fontos az óvatosság a retinol, a C-vitamin és a hámlasztó termékeknél, hiszen ezek egymás ellen dolgoznak. Legyen meg a heti sorrend, hogy melyik nap használsz bőrradírt, hámlasztót, maszkokat. Lehet, hogy időt nyersz azzal, ha mindent letudsz egy óra alatt, de az egészen biztos, hogy a bőröd nem lesz hálás az extra törődésért, és a hatóanyagdömpingért. Add meg a lehetőséget minden terméknek a kibontakozásra, és ne próbáld siettetni a hatékonyságukat!

arcápolás

5. Utazás krém nélkül

Nagyon sokan a minimálisra (de akár a nullára is) redukálják a neszesszerük tartalmát egy utazás idejére. Persze, logikus, hogy a fél fürdőszobát nem tudod elvinni, de ne ess kétségbe, mert nem is szükséges. A legkisebb csomagba is helyet kell szorítanod egy lemosónak, egy hidratálónak és fényvédőnek. A repülőgép száraz levegőjétől kezdve, az időjárás hirtelen és nem várt változásáig sok minden hatással lehet a bőrre. Szerencsére a legnélkülözhetetlenebb termékekből már kapható mini, vagy travel size változat, ezek megbízható társaid lesznek az utazás alatt.

Forrás: vogue.es

Nyitókép: Eleganza/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: