5 csodálatos növény, ami a nyári kerted éke lehet: erre figyelj, hogy sokáig pompázzanak

A növényeknek is van lelkük, és meghálálják a törődést: íme az 5 legszebb kerti növény, ami sokáig megörvendeztet a virágaival!

Egy színes növény vagy pár cserepes virág a legszürkébb balkont is fel tudja dobni. Ahhoz azonban, hogy sokáig gyönyörködhess bennük, pár alapvető szabályt be kell tartanod.

Ugye, aki a virágot, szereti…

A leander, a hortenzia, a margaréta, a százszorszép és a levendula a legszebb és legszínesebb növények közé tartoznak. Nagymamám kertjében mindig a csodájukra jártam, és amikor saját lakásom lett, rögtön telepakoltam a teraszon az ablakpárkányt hortenziával.  Elég komoly befektetés volt, mert mindig újakat vásároltam, amikor tönkrementek, mígnem összebarátkoztam egy kertésszel. Ő világosított fel, hogy a hortenzia bármennyire is jól mutat cserépben, nem abba való, tehát soha nem is fog abban megmaradni. Némiképp kárpótolt, hogy nem bennem van a hiba, de nem értettem, hogy miért nem mondták sehol, hogy ki kell ültetni.

A növények is olyanok, mint a foci: mindenki ért hozzájuk. S amíg a legtöbb embernek elég, hogy a cserépen felmatricázott ábrák alapján gondozzák őket, addig biztos, hogy egy virágárus sem fog csődbe menni. A virágokat mindenki szereti, mert jól mutatnak a kertben, a lakásban, de abba már kevesen gondolnak bele, hogy ezek nem tárgyak, hanem élőlények. Lelkük van, ápolást, törődést igényelnek, s ha ezt mind megkapják, évekig gyönyörködhetünk bennük, tehát nem kéne sajnálni a fáradtságot” – mondja Szakács Krisztián kertész és virágkötő, aki gyakran nehezményezi, hogy sokszor meg sem hallgatják a tanácsait, amit a növények eladásakor javasol. „Amikor már szinte menthetetlen a helyzet, akkor persze hozzák őket vissza, vagy telefonon mutatják a fotókat, elkeseredetten, hogy mit csináltak rosszul. És néznek rám, tágra nyílt szemekkel, amikor csak annyit mondok a növényre nézve, hogy: mindent!” – teszi hozzá a szakember.

Ne csak szeresd, gondozd is a növényeidet!

Akkor lássuk, hogy mi a titkuk és mit várnak el tőlünk ezek a gyönyörű növények:

Leander

Leander (fotó: pixabay)

Az egyik legnépszerűbb kerti növény, amely méteresre is meg tud nőni, ha megfelelően gondozzuk. Nagyon vízigényes, emiatt a kánikulában érdemes többször is öntözni naponta. Az árnyékban is elvan, de a napot jobban szereti és rendszeres tápoldatozást is igényel. Egy nagyobb cserépben is jól érzi magát, ezért ideális növény a teraszokra is.

Hortenzia

Hortenzia (fotó: Steindl Gabriella)

A hortenziával kapcsolatban a legfontosabb szabály, hogy bár rengeteg helyen árulják cserépben, csak akkor tudunk vele hosszútávon számolni, ha kiültetjük. Rendkívül nagy a földigénye, nincsen az a cserép méret, ami a mostani kánikulában ki tudná ezt elégíteni. Sok vizet kér, de óvatosan a klóros csapvízzel, az sokat árthat neki. A leghálásabb az esővízért lesz. Kifejezetten jól elvan a félárnyékban, ha erős nap éri összezsugorodnak és elszíneződnek a virágai. Hihetetlen mértékben tud növekedni, két év alatt a legkisebb cserepes változatból is gyönyörű bokor lesz. Ha nem virágzik, akkor a talaj összetétele nem megfelelő, ilyenkor érdemes kávézaccot tenni alá, és úgy öntözni, jót tesz a földje kémhatásának.

Margaréta

Margaréta (fotó: Steindl Gabriella)

Az egyik legkedveltebb kerti növény, amit leginkább annak köszönhet, hogy viszonylag igénytelen. Reggel és/vagy este kell öntözni, és ezt a kis kevés törődést is rengeteg virággal hálálja meg. Emiatt érdemes messzebbre ültetni őket egymástól, hogy legyen elég helyük növekedni.

Százszorszép

Százszorszép (fotó: pixabay)

A százszorszép mellett simán elutazhatsz egy hosszú hétvégére nyáron, nem fog megsértődni. Még ebben a nagy melegben is elég 2-3 naponta öntözni, mert tartja a vizet. Bármilyen talajban és cserépben jól érzi magát, szereti a napot, és ha levágod, vázában is hosszú ideig tartósan megmarad.

Levendula

Levendula (fotó: Steindl Gabriella)

Rendkívül dekoratív növény és igazán sokoldalú. Arra viszont ügyelj, hogy hova teszed, mert mágnesként vonzza a darazsakat.  Illata tartós és viszonylag erős, de ennek ellenére is inkább kellemes, mint zavaró.  A napos helyeket kedveli, sziklakertben és cserépben is kifejezetten jól érzi magát. A nagyon szeles közeget nem tolerálja, hamar kiszárad és tönkremegy, ha folyamatosan szél éri. Nincs szüksége sok vízre, inkább a rendszerességen van a hangsúly, de ne hagyjuk több napig öntözetlenül, mert menthetetlenné válik.

Mielőtt nyaralni indulsz, szervezd meg a növényeid gondozását. Kérj meg egy megbízható barátot vagy szomszédot, és írd le neki, hogy melyik növény mit igényel. Egyezz meg vele, hogy mit adsz cserébe, senkitől nem lehet elvárni, hogy a magáénak érezze a te virágaidat.  Nem szerencsés, ha 2-3 naponta elúsztatják, mert így megrohad a földjük, és az sem praktikus, ha egy kupacba összegyűjtöd az árnyékban, hogy könnyebb legyen egyszerre öntözni őket. Tekints erre úgy, mint amikor a kisállatodat itthon hagyod valakire, ez ugyanúgy bizalmi kérés.

Nyitókép: Guido Micth/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: