5 csodás nyári kiegészítő magyar tervezőktől

A fenntartható és a lokális divat gyakran kéz a kézben járnak, arról nem is beszélve, hogy a hazai tervezők termékei nemzetközi viszonylatban is magas színvonalat képviselnek. Szerintünk ez épp elég indok, hogy körülnézz a magyar brandek kínálatában.

Nehéz – vagyis inkább lehetetlen – pontosan megfogalmazni, a divatiparon belül mit takar a „fenntartható” kifejezés, hiszen számos nézőpontból meg kell vizsgálnunk egy márkát, hogy ezt a jelzőt megkaphassa. Valójában nem is létezik olyan brand, amely 100 százalékban „zöld” lenne, de jelentős különbségek vannak a cégek között. Ezért nem mindegy, honnan szerzed be az új ruhadarabokat és kiegészítőket. A magyar márkák legtöbbjéről elmondható, hogy termékeik nem tömeggyártásban készülnek, illetve a szabónőket is korrektül megfizetik – és még sorolhatnánk, miért szimpatikusabbak, mint a fast fashion vállalatok vagy a luxus divatházak. Ezért arra biztatunk, ha a nyár – illetve az egész év – statement kiegészítőjét keresed, akkor egy hazai tervező munkája mellett tedd le a voksod.

Fontos kihangsúlyozni, hogy akkor sem kell bűntudatot érezned, ha nem engedheted meg magadnak, hogy csak slow fashion és magyar márkák kínálatából vásárolj. Ebben az esetben támogasd a magyar alkotókat egy kedveléssel, egy kedves üzenettel vagy egy megosztással – hidd el, ezekért is hálásak lesznek.

Franciska Németh – Raspberry Earrings

Fotó: @franciskanemethjewellery/Instagram

Amennyiben kedveled a nem hétköznapi, de nem is túl feltűnő ékszereket, akkor hadd mutassuk be neked Németh Franciska márkáját. A fiatal ékszertervező előszeretettel dolgozik ásványokkal, illetve jegygyűrű-készítéssel is foglalkozik. De a legsikeresebb termékei a hamisítatlan nyári hangulatot árasztó kagylós és málnás ékszerei. A gyümölcsös minikollekciót Franciska a karantén alatt álmodta meg, amikor szeretett volna egy kis színt, vidámságot csempészni az furcsa hétköznapokba. A nagy sikerre – és a Valentin-napra – való tekintettel a vásárlók kedvence februárban visszatért, és még mindig van esély lecsapni egy kedves fülbevalóra vagy nyakláncra. Ha egy visszafogottabb darabra vágysz, akkor is érdemes szemmel tartanod a márka kínálatát, hiszen a tervező nemrég bejelentette, hamarosan újra elérhető a kagylós ékszerkollekció.

Daige – Gravity kendő

Fotó: @daigeworld/Instagram

A Daige tervezője, Tóth Melinda a Perspective kollekció egyik legnépszerűbb termékén mutatta be a Gravity névre keresztelt printet, amelyet már selyemkendő formájában is viselhetsz. A vidám színek, az élettel teli minta pikk-pakk feldobja a legegyszerűbb nyári szettet is. Azt pedig mindannyian jól tudjuk, milyen sokoldalúan kihasználható egy vékony, nyári kendő.

TAU by Vecsei Millinery – Cannes szalmakalap

Fotó: @tau_budapest/Instagram

Az ország legismertebb kalapkészítője, Vecsei Zsófi évek óta ámulatba ejt minket termékeivel. A TAU by Vecsei Millinery kínálatában télen a filckalapok a sztárok, a tavaszi-nyári szezonban viszont minden szem a különböző méretű és színű szalmakalapokra szegeződik. A mi kedvencünk a Cannes névre hallgató fejfedő, széles – 52 cm átmérőjű – karimájával igazi statement darab, amely törtfehér, sárga vagy csipkéből készült szalaggal is megvásárolható. Ha ennél kisebb szalmakalapról álmodozol, akkor nálad valószínűleg a Venice vagy a Palermo kalap lesz a befutó.

Anka Fans – Palm legyezők

Fotó: @ankafans/Instagram

A legyezőt már az ókorban is ismerték, a rómaiak például pemetet – nyélre erősített hosszú szőrszálakat – használtak az elkészítéséhez. A számunkra ismerősebb, hajtogatott vagy lapolt legyező őshazája Japán. Ez a változat Európában a 17. században kezdett népszerűvé válni, és gyorsan igazi státuszszimbólummá vált. Azonban a 20. században a fűzővel együtt kikopott a viseletből. Csak az elmúlt néhány évben virágzott fel újra a legyezők piaca, a legismertebb hazai képviselője az Anka Fans. Bujdosó Bianka és Jónás László, a márka alapítói mesés kiegészítőikkel magabiztosságot és nőiességet szeretnének kölcsönözni a vásárlóiknak. Kínálatukban a klasszikus legyező mellett a különleges formájú, játékos Pebble legyezők, illetve a hullámos Wave modellek is megtalálhatók. A nyári forróságban mindegyik igazán praktikus kiegészítő.

ANNA AMÉLIE – Malena napszemüveg

Fotó: annaamelie.com

Oláh Anna, a különleges stílusáról ismert magyar tervező jellegzetes vonalrajzait, illetve az ezekkel díszített termékeket könnyű felismerni. A designer idén még tovább bővíti az Anna Amélie repertoárját, hiszen a márka kínálata homeware kollekcióval, új táskákkal és napszemüveggel bővül. A képen látható Malena napszemüveg épp olyan karakteres, mint maga az Anna Amélie. Különlegessége, hogy megidézi a régi idők kifinomult stílusát, miközben egy kis modern, játékos hatást csempész viselője megjelenésébe..

Nyitókép: annaamelie.com, @franciskanemethjewellery/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: