5 divatkiállítás, ha éppen külföldi utazást tervezel

A világ legizgalmasabb városaiban számos olyan kiállítás látható, amit kár lenne kihagyni, ha arra jársz!

Azt gondolom, azzal a ténnyel, hogy a világ egyik legjobb dolga utazni, nem igazán lehet vitatkozni. Az új tájak, helyek, kultúrák felfedezése nemcsak élmény, hanem feltöltő hatású is. A fapados járatoknak köszönhetően ráadásul ma már sokkal könnyebb, egy akár spontán utazást is megszervezni. Ha Londonban, Párizsban, vagy Olaszországban jársz, és a divat sem áll tőled távol, akkor mindenképpen érdemes megnézni az alábbi kiállításokat:

Chronorama – Palazzo Grassi Velence


Tavasszal nyílt meg, és jövő év január 7-ig látható a velencei Palazzo Grassiban a Pinault Gyűjtemény által szervezett Chronorama: A 20. század fotókincsei című kiállítás. A Condé Nast archívumának fotóiból és illusztrációiból rendezett kiállítás az első, amely a divat, a művészet, a politika, a sport és a design hat igen élénk évtizedét mutatja be.

A CHRONORAMA egyszerre reprezentálja az idő múlását és az abból megmaradt képeket, több mint 150 nemzetközi művész munkáit egyesítve, köztük olyan ikonikus nevekkel, mint Irving Penn, Helmut Newton, vagy éppen a magyar származású André Kertész. Bár a fényképeket folyóiratokban való megjelenésre szánták elsősorban, önmagukban, műalkotásként is megállják a helyüket. A kiállítás a múltba való visszatekintésnek indult, de egyben önvizsgálatra is felhívás – egy nyugati világ önvizsgálatára, amely nemcsak megérezte a kép erejét, hanem feltalálta a nyelvét is. Ezek a fényes kincsek lehetőséget kínálnak arra, hogy megfigyeljük a ruházati, építészeti vagy lakberendezési ízlések alakulását, vagy a művészet világában zajló fordulatokat.

Helmut Newton – Ara Pacis, Róma


A római Ara Pacisban látható minden idők talán legtöbbet publikált és legtöbbet vitatott fotósának, Helmut Newtonnak a kiállítása, aki soha nem szűnt meg ihletforrás lenni. A művész születésének századik évfordulója alkalmából több mint 300 fotó, folyóirat és dokumentum kalauzolja végig a látogatókat az elképesztő életművön. A kiállított képek között több olyan is van, amelyeket most láthat először a közönség, már csak emiatt is érdemes időt szánni a tárlatra. Helmut Newton a divatfotózás legemblematikusabb alakja, aki kameráján keresztül a legnépszerűbb és legismertebb világsztárokat is megörökítette az utókornak. Elizabeth Taylor, Mick Jagger, Andy Warhol vagy David Bowie mindig örömmel álltak modellt a zseniális művésznek.

Armani – Silos, Milánó

Armani kiállítás Milánóban (fotó: Steindl Gabriella)

Milánó repülővel még másfél órányi távolságra sincs, emiatt kifejezetten ideális akár egy hosszú hétvégi kiruccanáshoz is. A város nemcsak divat vagy gasztronómiai, hanem kulturális szempontból is rendkívül változatos lehetőségeket kínál. Az Armani háznak is hívott Silos Központban állandó kiállítás keretén belül látogatható a divatház alapítójának, Giorgio Armaninak az életműve. A negyven év válogatását bemutató tárlaton a legelső kollekciótól kezdve a legutolsóig nyomon követhető, hogy Armani számára mit is jelent a divat. Így többek között az is kiderül, hogy az alapértékeihez – a letisztultság és az egyszerűség – úgy tudott hű maradni, hogy közben a visszafogottságot és az eleganciát is közvetíti az öltözékeivel.

Gucci Cosmos – 180 Studios, London

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

180 Studios (@180.studios) által megosztott bejegyzés


Az év utolsó napjáig látható az az elképesztő élmény, amelyet Es Devlin kortárs művész képzelt el és tervezett, hogy bemutassa a Gucci divatház meghatározó korszakait, 1921-től napjainkig.

A 180 Studios kilenc termében látható tárlat egy többdimenziós narratív világ vízióján keresztül meséli el a márka generációkon átívelő fejlődését. Kilenc magával ragadó installációban bontakozik ki a Ház története – a Savoy Hotel szálloda liftjétől kezdve, ahol Guccio Gucci arról álmodozott, hogy egy napon a poggyászok, amivel a vendégek érkeznek, az ő nevét fogják viselni, egészen Sabato De Sarno kreatív igazgató legújabb Gucci Ancora divatbemutatójának víziójáig. Mind a kilenc „világ” a Gucci más-más aspektusát követi nyomon, megmutatva, hogy ikonikus elemeit miképp értelmezték folyamatosan újra, miközben a divat történelmét is befolyásolták.

Mode et sport – Párizs


A Mode et sport az a kiállítás, amely a párizsi olimpiára várva kikéri magának azt a sztereotípiát, mely szerint a divat és a sport két párhuzamos vonal, amelyek soha nem találkoznak. A Musée Des Arts Décoratifs-ban olyan történelmet írt ruhák láthatóak, mint például a Lacoste teniszruhái vagy a Tour de France ikonikus sárga trikója. De bemutatásra kerülnek azok a ruhák is, amelyek a két világháború között hozzájárultak az addig ismert divatfelfogás átalakításához, többek között Gabrielle Chanel, Jeanne Lanvin, Jean Patou és Elsa Schiaparelli munkái. Ez a nagyszabású projekt bemutatja, hogy mindkét – látszólag távoli – világnak az emberi test az origója.

Forrás: vogue.it

Nyitókép: Armani kiállítás Milánóban, fotó: Steindl Gabriella

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: