5 dolog, ami a tudomány szerint szükséges az egészséges élethez

Meg fogsz lepődni, hogy mennyire egyszerű dolgok kellenek ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan élj!

Az élet apró örömei – mondjuk gyakran, amikor kisebb dolgoknak örülünk. Pedig a titok pont ebben rejlik, hogy a kicsit is illene megbecsülni, hiszen a hétköznapok sava-borsát túlnyomó részben ezek adják. S mint tudjuk, aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli, már csak ezért is érdemes más szemüvegen át nézni az elvárásainkat.

Az egészségünkkel alapvetően addig nem foglalkozunk, amíg rendben van minden, hiszen az emberi természet már csak olyan, hogy a jót természetesnek veszi, azzal úgy vagyunk, hogy jár nekünk. Pedig sajnos koránt sincs ez így, bár lehet, hogy jó ideig szerencsénk van, de ha mi magunk nem teszünk a saját érdekünkben, akkor később akár főhetünk is a saját levünkben.

Tudományos kutatások szerint ahhoz, hogy tartósan egészségesen és kiegyensúlyozottan éljünk, mindössze 5 olyan dologra van szükség, amely semmilyen különösebb anyagi befektetéssel vagy áldozatvállalással nem jár. Ergo, annyira a szemünk előtt van, hogy észre sem vesszük. Tehát nincs többé kifogás, tedd meg ezeket az apróságokat a saját boldogulásod érdekében:

1. Menj a szabadba

mozgás erőlködés nélkül
Fotó: AleksandarNakic/ Getty Images

A séta, futás és általában bármi, amit a szabad levegőn, parkban, strandon vagy erdőben teszünk, az serkenti az endorfinok, azaz a boldogsághormonok termelődését. Továbbá segít oldani a feszültséget, javítja a pszichofizikai közérzetet és egészséget. Menj minden nap sétálni, kocogni, és az sem baj, ha éppen nincs párod, vagy nem ér rá a barátnőd, ebben a helyzetben ne legyen kizáró ok az egyedüllét.

2. Hallgass zenét

 

A zenéről számos kutatás bebizonyította, hogy mekkora hatása, sőt gyógyító ereje is van. Kiváló segítség, ha stresszes vagy ideges vagy, mert oldja a feszültséget, helyrebillenti a lelked. A kedvenc popzenéid mellett adj egy esélyt a komolyabb műfajnak is, biztos, hogy lazító hatással lesz rád!

3. Utazás

fotó: Kathrin Ziegler/GettyImages

A kikapcsolódás, feltöltődés non plus ultrája egyértelműen az utazás, hiszen az új helyek, tájak, kultúrák felfedezése az egyik legnagyobb élmény az életben. De az utazás nem egyenlő az egzotikus, elérhetetlen és szinte megfizethetetlen úti célokkal, utazni az országban, vagy a környező megyékben is érdemes. Válassz közelebbi települést, ahova kerékpárral is könnyen eljutsz, vagy menj busszal, vonattal, és fedezz fel olyan helyeket, ahol még nem jártál.

4. Egyél csokoládét

Getty/ Paul Bradbury

Ne csak a bánatodat, az örömödet is bátran fojtsd csokoládéba! Válassz jó minőségű étcsokoládét (sőt ebből érdemes akár beraktározni is otthon, hogy véletlenül se a cukros nassolnivalóknak ess neki hirtelen felindulásból, ha épp erre lenne szükséged), ami serkenti a dopaminszintézist, ezzel javítja a szervezet pszichofizikai stresszre adott válaszát.

5. Érezd magad biztonságban

A biztonsággal kapcsolatban természetesen az is fontos, hogy megfelelő zár legyen az ajtódon, mert így kétségtelen, hogy nyugodtabban alszol, de inkább az érzelmi biztonság az, ami elengedhetetlen az egészségedhez. Ha párkapcsolatban élsz, akkor ezzel remélhetőleg nincsen gondod, de ha épp egyedül, akkor találkozz rendszeresen a családoddal, barátaiddal, akikből erőt meríthetsz. És fontos, hogy legyen egy listád, hogy kik azok a hozzád legközelebb álló személyek, akiket bármikor felhívhatsz, amikor éppen rosszkedved van, vagy ha az éjszaka közepén lerobbansz az autópályán. Lehet, hogy soha nem lesz erre szükséged, de a tudat mindenképpen megynugtató, hogy ezen nem kell stresszelned.

Forrás: vogue.it

Nyitókép: Plume Creative/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: