5 dolog, ami miatt sokat aggódunk fiatalon, aztán 80 felett rájövünk, hogy felesleges volt

Fiatalon hajlamosak vagyunk többet aggódni, agyalni dolgokon, aztán később kiderül, hogy ezek egy része felesleges aggódás volt. Nemrég 80 év feletti emberek árulták el azokat a fiatalkori aggodalmaikat, amiket később megbántak.

Valljuk be, azért eléggé szerencsés az, akinek nem kell aggódnia az egészsége, a párkapcsolati dolgai vagy az anyagiak miatt, de ezen túlmenően is rengeteg mindenen lehet még rágódni. Ezek persze, sokszor jogosak (helló, magas albérletdíjak és valós konfliktusok a családban), más részükről viszont később már úgy láthatjuk, hogy felesleges volt az aggódás. Mivel az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint az emberek körülbelül egyharmada érzi nyomasztónak a stresszt a hétköznapokon, ami elképesztő terhet ró ránk, jó lenne legalább ezeket a felesleges köröket felismerni és kiiktatni az életünkből. De vajon hogyan? A HuffingtonPost.com érdekes módszert talált ki: ők 80 év felettieket kérdeztek meg, hogy mit gondolnak azokról a dolgokról, amelyek miatt fiatalabb korukban aggódtak. És mint kiderült, bizony, ők is pazarolták az idejüket arra, hogy néhány olyan dolgon rágódjanak, ami miatt talán te is aggódsz, és igen, jól meg is bánták, hogy időt és energiát áldoztak ezekre. Lássuk, mi az az öt dolog, amin az idősek már bánják, hogy annyit szorongtak fiatalon.

Felesleges aggódás azon, vajon mit gondolnak róluk az emberek

Bár fiatalon még sokan rágódunk azon, vajon mit gondolnak rólunk mások, ha ezt vagy azt tesszük vagy viseljük, az idő múlásával szépen elengedjük ezeket a gondolatokat. És igen, valószínűleg megbánjuk, hogy valaha is időt fecséreltünk mások vélt vagy valós véleményére azzal kapcsolatban, amit mi szerettünk volna. „Néha az emberek nem szeretnek, és ez ellen tényleg nem tehetsz semmit” – magyarázta a 100 éves Jackie Stricker a HuffPostnak. – „Ők maguk sem tudják, miért, úgyhogy nem aggódom emiatt.”

Azt kívánják, bárcsak ne stresszeltek volna annyit a helyzetek kimenetele miatt

Amikor arról kérdezték, mi miatt kellene a fiataloknak kevesebbet aggódniuk, sok idős ember arra mutatott rá, hogy szerintük ifjúkorunkban túl sokat stresszelünk bizonyos helyzetek kimenetele miatt. Ha az eredményre mész, mielőtt végigmentél a folyamaton, az csak valami olyasmi, ami a képzeletedben létezik. Nincs köze a valósághoz” – mondta a 80 éves Kenny Vance, aki a mai napig zenészként dolgozik, New York és Florida közt megosztva az idejét.

„Ahelyett, hogy túlgondolnál egy helyzetet, vagy hagynád, hogy a negativitásod megakadályozzon valaminek a megtételében, csak legyél jelen”

– mondta Vance. Így olyan dolog történhet veled, amire nem számítottál. Mert lényegében szinte soha nem az történik velünk, amit elképzelünk.

Féltek attól, hogy unatkozni fognak, amikor nyugdíjba mennek

A 87 éves Ruth Snyderman-Works elmondta, sokat aggódott amiatt, hogy mennyi szabadideje lesz, ha egyszer nyugdíjba megy. Snyderman-Works több mint 50 éven át volt egy philadelphiai művészeti galéria társtulajdonosa férjével, Rick Snydermannal. És annyira lekötötte a munkája, hogy el sem tudta képzelni, mit fog tudni kezdeni magával, amikor majd nem kell nap mint nap bejárnia a galériába.

Ez nem kis szorongást okozott neki, mint később kiderült, alaptalanul. „Azóta villámgyorsan telnek a napok. Egy társasházban élünk egy olyan utcában, ahol rengeteg ember van, akikkel szocializálódhatunk” – mesélte. Hozzátéve, hogy élénk társasági életüknek részei a volt munkatársak, a régi ügyfelek, barátok, művészek, idősek és fiatalok egyaránt. Elfoglalják magukat, így már nem aggódnak a szabadidő miatt, ami korábban a legnagyobb félelmük volt.

Felesleges aggódás a külsejük miatt

Jól nézek ki? Elég sminket tettem fel – vagy talán túl sokat is? Mi van, ha alulöltöztem az eseményre? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések tömkelegét tesszük fel magunknak nap mint nap, aztán az idő múlásával a legtöbben megbánjuk, hogy annyira rászorongtunk a tökéletes külső ideájára. Így van ezzel a 91 éves, Kaliforniában élő Naomi Goldrich is, aki az idő múlásával megtanulta másra helyezni a hangsúlyt. Ami igazán számított, „az az volt, amit tettem. És nekiláttam, hogy aktívan átszervezzem az életemet. Beiratkoztam a jogi egyetemre, és elkezdtem a külsőségektől függetlenül élni” – tette hozzá.

Megbánták, hogy annyit gondoltak a bosszúra

Akiket sérelem ért, gyakran agyalnak azon, hogy valahogy visszavágjanak, bosszút álljanak, ami a 82 éves Bob Wheeler szerint időpocsékolás. Néhány ember úgy érzi, bosszút kell állnia. Kéretlen telefonhívást kapnak, és bosszút akarnak állni: megpróbálnak visszavágni annak, aki ezt tette velük, de ez soha nem működik” – mondta. Szerinte egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni ezeket a dolgokat, mivel ezek stresszt okoznak, ami nagyon ártalmas lehet az egészségünkre nézve. „Szóval nyugodtabb leszel és tovább is élhetsz, ha a bosszú gondolatát elengeded” – mondta.  

Forrás: Huffingtonpost.com
Nyitókép: Westend61 / GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: