5 dolog, ami normális egy kapcsolatban, mégsem beszél róla senki

Unatkozol? Idegesít a párod és még az intimitás is akadozik köztetek? Könnyű azt gondolni, hogy valami hiba csúszott a gépezetbe, de gyakran csak arról van szó, hogy így működnek a kapcsolatok és így működünk mi, emberek is. Normálisan!

Ritkán fogalmazunk így, de a párkapcsolat egy élő rendszer, ami úgy alakul, ahogy a benne szereplők formálják. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egymáshoz simulás, csiszolódás során sokszor változik a kapcsolat is, és nem egyirányú növekedés vagy éppen hanyatlás lesz jellemző rá, hanem egy folyamatos hullámzás. Amint ezt igazán mélyen megértjük, lekerül rólunk rengeteg olyan teher, amit mi magunk, a saját elvárásainkkal aggattunk a párkapcsolatra. A szerelem a legváratlanabb pillanatokban bukkanhat fel és akkor lappanghat, amikor azt várnánk, hogy tomboljon. Ez azonban a legtermészetesebb dolog, ami két ember között történhet. Ha az idealizálás helyett új szemszögből tekintünk a kapcsolatra, akkor észrevehetjük, hogy több olyan tabunak számító oldala lehet, amik, habár teljesen normálisnak számítanak, mégis negatív érzéseket keltenek bennünk. Israa Nasir, mentálhigiénés szakember szerint a következő 5 dolog pontosan ilyen.

1. Néha unatkozol a kapcsolatban

A kapcsolatokra szeretünk úgy gondolni, mint valami, ami kellő izgalmat, romantikát, de akár drámát jelent a hétköznapok szürkeségében. Általában még azt is jobban viseljük, ha veszekedéssel tarkítottak a napjaink, mintsem, hogy egyhangúak legyenek. Azonban egy hosszú távú kapcsolatban – főleg, ha az egy egészséges kötődésen alapul – lesznek unalmas időszakok. Ez nem azt jelenti, hogy nem kapcsolódtok eléggé vagy baj lenne köztetek, sokszor csak annyit jelez, hogy a dolgok stabilak és jól működnek. A kiszámíthatóság unalomnak tűnhet, de fontos, hogy értékeljük ezeket a periódusokat is, hiszen természetes velejárói a párkapcsolatnak és türelemre, illetve hálára intenek.

2. A párod nem tudja minden szükségletedet kielégíteni

Egy ember kielégítheti minden vágyunkat, szükségletünket és álmunkat? Aligha. De ez nem azt jelenti, hogy a monogámia ne lenne testhezálló vagy működőképes. Vitathatatlan, hogy a könnyebb megoldás ennek fényében az lenne, ha minden igényünket más-más személy társaságában igyekeznénk betölteni, de a valódi, mély kapcsolódáshoz munkára és erőfeszítésekre van szükség. Fontos, hogy a társunk az alkut nem tűrő, emocionális és fizikai biztonságunkat és szükségleteinket betöltse, de a többi másodlagos igényeket (amik bár fontosak, de nem létfontosak) igyekezzünk önmagunknak megteremteni. Legyenek hobbijaink, barátaink és saját identitásunk a kapcsolaton túl, amik egésszé és boldoggá tesznek.

Fotó: tomazl / Getty Images

3. A szex nem mindig egetrengető

Amikor a szexuális életünk kissé ellaposodik, vagy legalábbis nem teljesíti a romantikus filmek és könyvek kritériumait, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy na, itt valami nem oké. Ugyan a párkapcsolatban a szex az egyik legjobb jelzőlámpa, ennek ellenére muszáj rugalmasságot és türelmet gyakorolnunk vele kapcsolatban. Az élet millió olyan helyzetet teremthet, amikor nem úgy, vagy nem annyit tudunk kapcsolódni, amennyit szeretnénk, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy baj lenne. Teljesen normális, ha nem kopogtatnak a szomszédok minden második nap a hangoskodás miatt, vagy nem csináltok extrém dolgokat az ágyban. Az úgynevezett vanília szex, ami az ölelkezés, csendes egymásba feledkezés örömét nyújtja és nem kell hozzá akrobatának sem lenni, szintén tökéletes lehet az intimitás megteremtéséhez. Sőt, olykor mélyebb kapcsolódást élhetünk át egy-egy lassabb, hosszú kihagyás után érkező szerelmeskedés által, mint a vad lepedőakrobatikától.

4. Nem biztos, hogy kedveled a párod családját

Hatalmas tabu a kapcsolatban, ha netalán nem kedveljük annyira a párunk családját. Az anyósvicceknek köszönhetően a társadalom viszonylag megengedő ebben a kérdésben, de még így is bűntudatot érezhetünk és megnehezítheti a hétköznapokat, ha nem találjuk a közös hangot a párunk szüleivel vagy rokonaival. Viszont jó, ha emlékeztetjük magunkat arra, hogy ezek opcionális kapcsolatok és nem kell legjobb barátnak lenni velük. Nagyon árnyalt és emocionálisan színezett lehet a felmenőkkel való viszonyunk, ezért nem mindig könnyű megtalálni a helyes utat. Ami viszont elengedhetetlen, hogy tiszteletet és némi melegséget közvetítsünk feléjük, még akkor is, ha sok mindenben nem értünk velük egyet. Ez nemcsak a párunk felé mutat tiszteletet, hanem érett magatartást tanúsít.

5. Olykor még a lélegzése is idegesít a másiknak és szükséged lehet egyedüllétre

A tartós kapcsolatok ismérve, hogy a felek belátják: szerethetik egymást úgy is, ha nem tetszik valami a másikban. A már említett hullámzás sokszor azt eredményezi, hogy tele lesz a hócipőnk a párunkkal: idegesít ahogy beszél, ahogy rág, ahogy szuszog és a föld másik felére költöznénk, egy-egy nehezebb napon. A költözésre általában nincs szükség, de az egyedül töltött időre annál inkább. Minden embernek szüksége van olykor saját térre, friss levegőre és egy kis magányra, még akkor is, ha párkapcsolatban él egy másik személlyel. Szó sincs arról, hogy kiszerettél a párodból vagy nem szeretsz vele időt tölteni, egyszerűen csak újra kell néha tölteni a raktárainkat. A harmonikus kapcsolat érdekében az egyensúly megtalálása az egyedüllét és közös idő terén elengedhetetlen.

Nyitókép: mixetto/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: