5 látnivaló és program, amiért érdemes ellátogatnod a Velencei-tó partjára

Az elmúlt évben egyre többen fedezik fel Magyarország szépségeit, de a népszerű úti célok mellett érdemes az irányt időnként a kevésbé látogatott helyek felé venni. Irány a Velencei-tó környéke, ami egy rakás izgalmat tartogat!

Kocsival Budapestről 45 perc alatt a Velencei-tó partján lehetünk, ami a standolás mellett jó pár izgalmas látnivalót és programot tartogat. Az ország harmadik legnagyobb tava az aktív kikapcsolódás egyik legnépszerűbb hazai helyszíne, de különleges növény- és állatvilága miatt is megéri eltölteni egy hétvéget a partjánál. Következzenek is a legizgalmasabb programok a tó körül:

1. Bringatúra a legkisebbekkel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Péter Mocsonoky (@petermocsonoky) által megosztott bejegyzés

A 30 kilométer hosszú túrára bárki benevezhet, hiszen nincs óriási szintkülönbség, ráadásul közben jó pár helyen lehet és érdemes is megállni. Az ország egyik legszebb szabadstrandján, a Velencei korzón megmártózhattok a nátriumban és magnéziumban gazdag vízben, majd felkereshetitek a Dinnyési Guinnes-rekorder Várparkot, esetleg a Pákozdon található Katonai Emlékparkot, végül felmászhattok a remek kilátással kecsegtető Bence-hegyi kilátóba is.

2. Állati kalandok

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pákozdi Pagony (@pakozdipagony) által megosztott bejegyzés

A Velencei-tó növény- és állatvilága nagyon különleges, nem véletlenül lett a tó nyugati, vadregényes része 1958-ban védett terület. Járjátok be a tó körüli réteket, és keressétek fel a Madárdal tanösvényt. Ha vízi kalandokra vágytok, akkor szálljatok fel az Agárdról menetrend szerint induló hajók egyikére, és lessétek meg, mit tartogat a népszerű Szúnyog-sziget. A kenuzás szerelmesei ragadjanak lapátot és evezzenek be a nádasok sűrűjébe, ahol igazi madárritkaságokat, nagykócsagot, vörös és szürke gémet, de akár barna réti héját is láthatnak. Az állati kalandok azonban itt nem érnek véget. A Pákozd-Sukorói vadasparkban szarvasok, mufflonok és vaddisznók is várnak benneteket.

3. Patinás kastélyok, múltidéző kirándulás

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Roland Buzai (@rol4nd_b) által megosztott bejegyzés

A kulturális programok rajongói ki ne hagyják a Martonvásári Brunszvik-kastélyt és annak csodás parkját. A Beethoven-kultusz hazai helyszíne mellett közvetlenül az Agroverzum Tudományos Élményközpont is remek programokat tartogat a gyerekeknek. Ha még több múltidéző kalandra vágynátok, akkor térjetek be a kápolnásnyéki Halász-kastélyhoz is.

4. Finomságok a Groenk Deli-ben 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Grøenk Deli (@groenk_deli) által megosztott bejegyzés

A gasztroforradalom a Velencei-tó partján is bontogatja szárnyait. Az úttörők közül a Groenk Delit mindenképp érdemes kipróbálni. Óriási adagokra ne számítsatok, finom, nagyon jó minőségű házias ízekre azonban annál inkább. A mangalicás lecsójuk első osztályú, a hamburgerek közül pedig érdemes egy igazi különlegességet, mondjuk a szürkemarha burgert választani házi lilahagyma lekvárral. Amíg az ételre vártok, fedezzétek fel a deli kiváló minőségű eceteit, szörpjeit vagy sajtjait is.

5. Frissítő termálvizek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

termalfurdo.hu (@termalfurdo.hu) által megosztott bejegyzés

A hazai kirándulásoknak könnyedén gátat szabhat a rossz idő vagy egy kiadós esőzés. A Velencei-tó partja azonban ilyenkor is jó úti cél. Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő vize egyenesen a Bika-völgyből, 1000 méter mélyről tör a felszínre. Gazdag ásványianyagtartalmával hatékony kiegészítő kezelése a mozgásszervi megbetegedéseknek, reumás panaszoknak és a különféle nőgyógyászati panaszoknak. De nemcsak a gyógyulni vágyó felnőttek, a gyerekek is garantáltan jól érzik majd magukat pancsolás közben.

Nyitókép: Gusztav Hegyi/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: