5 dolog, amiért sosem feledjük Tina Turnert

A 12 Grammy-díjjal elismert, világhírű énekesnő 83 éves korában hunyt el.

Tina Turner hosszú betegség után, svájci otthonában hunyt el tegnap. A 83 éves énekesnő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy élete során 100 milliónál is több zenei albumot adott el. „A világ egy zenei legendát és egy példaképet veszített el vele” – írták az énekesnő haláláról szóló közleményben. Íme, 5 dolog, ami miatt felnézünk rá és sosem feledjük.

1.Ki mert lépni egy bántalmazó kapcsolatból

Tina Turner Anna Mae Bullock néven született és első sikereit férje, Ika Turner oldalán érte el az 1960-as években. A férfi drogfüggő volt és gyakran bántalmazta az énekesnőt. Egy turnéjuk nyitófellépése előtt a házaspár összeveszett és Ika felismerhetetlenre verte Tinát. Az énekesnő ekkor hagyta el a férfit, amíg az a hotelben aludt. Mindössze 36 cent volt a zsebében és hónapokig barátoknál bújkált. Válásukat két évvel később, 1978-ban mondták ki. A történetüket később önéletrajzi könyvében is megírta, melyből film is készült What’s Love Got To Do With It? címmel. Turner végül Erwin Bach személyében találta meg az igazit, akivel az 1980-as években ismerkedett meg, és 2013-ban házasodtak össze. A buddhista szertartáson jelen volt többek között Oprah Winfrey és Eros Ramazotti is.

2. Elképesztő energikussága mindenkit lenyűgözött

A rock’n’roll királynőjének védjegye volt az energikus színpadi jelenlét és a rekedtes hang. A Proud Mary című dalfeldolgozásának előadása annyira ikonikussá vált, hogy a koreográfiáját emberek milliói ismerik és táncolják.

3. Folyamatosan meg tudott újulni

Turner rendszeresen újraépítette a karrierjét és zenei stílusát. Nemcsak Ika Turnertől való válása után, szólókarrierje kezdetén, hanem később is képes volt a megújulásra. Negyvennégy évesen ő volt a legidősebb, listavezető kislemezt kiadó énekesnő. Majd 2013-ban, 73 éves korában a legidősebb Vogue címlaplány lett.

Tina Turner 73 évesen a Vogue címlapján
Tina Turner 73 évesen a Vogue magazin címlapján. Fotó: Daily Mail

4. Sikereivel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült

Turner munkásságát tizenkét Grammy-díjjal ismerték el, 1986-ban pedig megkapta saját csillagát a Hírességek sétányán Hollywoodban. 1988-ban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, amikor szólóelőadóként lépett fel 184 ezres fizető közönség előtt, majd azért, mert több jegyet adott el, mint bármely más szólóelőadó a zenetörténelemben. Az énekesnő a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is bekerült, 1991-ben még volt férjével, Ika Turnerrel együtt, majd 2021-ben szólóelőadóként is. Tina Turner életéről musical is készült, amit először 2018-ban mutattak be Londonban, majd a világ számos országában sikert aratott. Németországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában jelenleg is játsszák.

Tine Turner hírességek sétánya megemlékezés
Tina Turner halálának hírére a rajongók még aznap virágokkal borították be az énekesnő csillagát a hollywoodi Hírességek sétányán. Fotó: AaronP/Bauer-Griffin Getty Images

5. Méltósággal viselte betegségét

Turner élete utolsó éveit komoly fájdalmak között élte. 2014-ben agyvérzést kapott, 2016-ben bélrákkal diagnosztizálták, illetve veseelégtelenségben is szenvedett. Férje, Erwin Bach felajánlotta neki egyik veséjét, így 2017-ben veseátültetésen esett át. Turner 2018-ban, egy interjúban így tekintett vissza életére: „Az emberek azt hiszik, hogy az életem nehéz volt, pedig ez egy csodálatos utazás. Minél idősebb leszel, annál jobban felismered, nem az számít, ami történt, hanem hogy hogyan kezelted”.

Nyitókép: Tina Turner 2019-ben, Németországban, a Tina című musical bemutatóján. Fotó: Franziska Krug /Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: