5 dolog, amit meg kell(ene) tenned ahhoz, hogy minden nap motivált légy

A kitartásra szükség van, de nem mindenáron

Gyerekkorunk óta azt sulykolják belénk, hogy csakis akkor érhetjük el a céljainkat, ha elég kitartóak és elszántak vagyunk. De mi van akkor, ha eddig túlértékeltük az akaraterőt?

Mindannyiunknak vannak rossz szokásai, és a legtöbben előbb vagy utóbb eljutunk arra a pontra, amikor megpróbálunk felhagyni velük. Legyen szó a dohányzásról való leszokásról, a nasizás felfüggesztéséről, vagy a mobilnyomkodással töltött órák visszaszorításáról, meggyőződésünk, hogy a siker a kitartásunkon múlik. A szent akarat azonban nem mindig repít el minket a célunkig, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, idővel sajnos veszítünk a lelkesedésünkből.

De miért nem elég a kitartás?

„Az akaraterőn alapuló önkontrollra egyfajta mentális erőként vagy energiaként tekintünk” – mondja Denise Cummins kutató, aki a döntéshozatalt és az azzal kapcsolatos gondolkodást vizsgálja. „Ahogyan a fizikai erőt, az akaraterőt is felépíthetjük, de idővel könnyen le is nullázhatjuk. Éppen ezért, ha egy drasztikus változtatás mellett határozzuk el magunkat, nem elég, ha a kitartásunkra alapozunk” – teszi hozzá Cummins. Ha mégis ebbe a hibába esünk, úgy járunk, mint az újévi fogadalomtevők 92 százaléka. Többségük már az elhatározás pillanatában érzi, hogy nincs elég kitartása, így már gondolati szinten bukásra ítéli a projektet. Egy 2010-es kutatás eredményei szerint azok a felnőttek és egyetemisták, akik limitált forrásként tekintettek az akaraterőre, sokkal nagyobb eséllyel csábultak el stressz hatása alatt.

Mennyit segít az akaraterő?

Az akaraterőnk akkor visz minket előre, amikor igazán motiváltak vagyunk, vagyis a tervünk megvalósításának kezdeti szakaszában. A kisördög viszont sosem alszik, idővel minél több kísértés ér minket annál gyorsabban foszlik szerte az akaraterőnk. „Ha a kísértésről van szó, folyton az árral szemben úszunk” – mondja Brad Stulberg kutató, wellness coach. „Szüntelenül próbára teszi a kitartásunkat, idővel pedig egyre nehezebb ellenállni neki.” Ez persze nem azt jelenti, hogy a kitartásnak nincs fontos szerepe, csupán azt, hogy akkor vesszük igazán hasznát, ha épp kimondottan motiváltak vagyunk. 

Elszántságra tehát szükség van, de ez még nem garancia a sikerre! A következő 5 tanács közelebb vihet ahhoz, hogy elérd a céljaid:

1. Iktasd ki az összes hibafaktort!

Ha egészségesebb életmódra törekszel, ideje száműzni a konyhából az összes nasit, és feltölteni a polcokat egészséges harapnivalókkal. Ne csak répában és zellerben gondolkodj, keress izgalmas alternatívákat! Vagy épp túl sokat nézegeted a mobilod? Kapcsold ki és hagyd a szoba másik felében, vagy töröld az időrabló applikációkat. Próbálsz takarékoskodni? Ütemezz egy ismétlődő hóeleji átutalást a folyószámládról a megtakarítási számládra, majd gazdálkodj a fennmaradó összegből. Igyekszel rákapni a reggeli edzésre? Cseréld a pizsamád az edzős ruháidra, és iratkozz fel egy olyan órára, ahol akkor is levonják a részvételi díjat, ha nem jelensz meg.

2. Találd meg magadon a kikapcsoló gombot!

Ha nem hagysz időt magadnak a pihenésre és a feltöltődésre, ne csodálkozz, ha cserben hagy az akaraterőd. Mit szólnál egy feszített tempótól mentes igazi vakációhoz, vagy egy egész napos staycation programhoz? Menj a barátoddal glampingezni, borozz a barátnőiddel az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon vagy túrázz egyet a családdal a Pilisben. Te is érezni fogod, hogy egy nap, amit a természetben töltesz, már elég ahhoz, hogy szárnyra kapjon a motivációd! De nem csak a pihenéssel egybekötött utazás segíthet hozzá a célod eléréséhez. Ha egy nagy terved megvalósításán fáradozol, például szeretnél ledobni néhány kilót, ne most fogj bele a lakásod átalakításába. Ne halmozd a kihívásokat, válassz egy-két célt, az életed más területein pedig ne pörgesd túl magad!

3. Miért is fogtál neki az egésznek?

Ha hirtelen arra döbbensz rá, hogy már azt sem tudod, miért edzel vagy mire spórolsz, ideje átgondolnod a motivációdat. A vizualizáció sokat segíthet ebben, főleg, ha elég erős a képzelőerőd. Jelenítsd meg magad előtt a nagyobb céljaid, minél részletesebben vizualizáld a sikered. Látod, ahogy a kezedben tartod a francia nyelvvizsgád, lelkesen meséled a párodnak vacsoránál az előléptetésed vagy épp abban az országban nyaralsz, ahová már gyerekkorod óta vágytál? Az efféle ábrándozás élénkíti a motivációt és megszilárdítja benned, hogy pontosan miért is harcolsz.

4. Bajtárs, aki számon kér és szolidarít

Függetlenül attól, hogy mi a célod, rengeteget számít, ha van valaki, akivel közösen gyengülhettek el, majd egymást biztatva lendülhettek túl a holtponton. Csábítsd el a barátnőd egy tanfolyamra, eddz a pároddal vagy kezdj bele a cigiről való leszokásba az egyik családtagoddal. Nagyon sokat segít, ha egy hozzád közel álló nyomon követi a terved megvalósításának folyamatát, és ha kell, elszámoltat a mulasztásokért. Hogy is volt az a sütizés?!

5. Légy kedves magadhoz, különösen akkor, ha hibázol

Ahogy a klisés, mégis fájóan igaz mondás tartja: „Tévedni emberi dolog.” Elkerülhetetlen, hogy néha te is mellényúlj, miért ostoroznád magad emiatt? Ha elszúrsz valamit vagy engedsz a kísértésnek, ne tépelődj, bocsáss meg magadnak, és lépj túl a dolgon. Nem dől össze a világ attól, ha megettél egy szelet csokoládét, vagy kihagytál egy edzést munka után! De más érv is szól amellett, hogy elnéző légy magaddal szemben: kutatási eredmények szerint minél többet sanyargatod magad, annál valószínűbb, hogy újra beleesel ugyanabba a hibába, vagyis egy ördögi kört generálsz.

Nyitókép: Miguel Bruna/Unsplash

(www.huffpost.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: