5 egyszerű, de fejlesztő játék, ami egy gyerekszobából se hiányozhat

A gyerekbirodalom nemcsak szórakoztató lehet, hanem úgy is kialakítható, hogy készségfejlesztő, ne pedig túlingerlő legyen a gyerekek számára. Mutatunk 5 egyszerű, de hasznos játékot a gyerekszobába.

Mindenből a legjobbat szeretnénk adni a csemetéinknek, és ez ugyanígy igaz a játékokra is. Azonban, ahogy telnek az évek, kontrollálhatatlan mennyiségű játék halmozódhat fel, ami egy idő után csak porosodik a sarokban, mert se funkciója, se idő nincs a vele való játékra a több száz másik mellett. Sorra jelennek meg a színesebbnél színesebb és hangosabbnál hangosabb, mindent is tudó kütyük, amik címkéjén az áll, hogy minden létező készséget fejlesztenek. Ez viszont gyakran csak marketingfogás, aminek köszönhetően egy újabb felesleges játék landol a kosarunkban.

Jó marketing = felhalmozott játékok

Tulajdonképpen minden, ami csak a gyerekek kezébe kerül, bizonyos formában fejleszti valamelyik készséget. A fakanál és a szemeteszsák is lehet fejlesztőjáték, és néha hasznosabb is, mint a legtöbb műanyag kacat. Érdemes elkerülni a túlingerlést, mert a kicsik idegrendszerére negatívan hat a túl zsúfolt szoba és a rengeteg választási lehetőség. Sokkal jobb, ha csak tényleg olyan játékok kapnak helyet, amik praktikusak és valódi örömet okoz a használatuk. Ha mégis felgyűlnének a tárgyak a kéretlen családi ajándékoknak köszönhetően, akkor jó módszer lehet, ha elkezdjük rotálni őket. A nem használtak, kerüljenek el a szem elől a pincébe vagy padlásra és ha már megunta a gyerek az elöl lévőket, akkor cseréljük ki az új adagra az eddigieket. Van azonban néhány játéktípus, ami minden gyerekre ösztönzőleg hat, és a kreativitástól az egyensúlyérzékig áldásos hatású lehet.

Fotó: People Images / Getty Images

Babaház/Bábjáték

Kislányoknak a klasszikus babaház a jolly joker. Fantáziatevékenységet serkent, miközben a való életből merít ihletet. Az anyukaszerep mellett több olyan felnőtt tevékenységbe is bepillantást nyernek általa, ami később hasznukra válhat. Empátiát, gondoskodást és felelősségtudatot tanulnak, és a társas készségek is fejlődnek általa. A „mintha-játék” kialakulása a pszichológiában egy nagyon fontos lépcsőfok, és a szerepjátékok tökéletes alkalmat biztosítanak erre. A játékfejlődés során ösztönösen eljutnak erre a szintre a gyerekek, erre láthatunk példát, mikor úgy tesznek a kicsik, mintha éppen megfürdetnék a babát, vagy a fiúk kardozni kezdenek az ágakkal. Ha becsempésznénk a szerepjáték lehetőségét a gyerekszobába, akkor a fiúknál erre remek megoldás lehet a bábjáték. A különböző karakterek, bábfigurák bőrébe való belebújás fejleszti a beszédkészséget, a gondolkodást és a művészi kifejezést. A dramatikus elemek pedig az érzelmek nyelvén is hatnak a gyerekek lelkére.

Főzősarok

Hasonló elven működik a kiskonyha is, mint a babaház vagy bábjáték. Itt nem annyira a fantáziát, sokkal inkább az utánzást alkalmazhatják a gyerekek. Ahogy anya főz és serénykedik a nagykonyhában, mindaz leképezhető kicsiben a gyerekkonyhában. Ma már rengeteg élethű élelmiszernek is megvan a játék mása. Gyümölcsök, zöldségek kaphatók egy vagy több darabban, amiket „vágni” és „főzni” lehet. Gyakorolhatjuk általuk az élelmiszerek neveit, színeket, formákat, miközben a gyerekek játszva tanulnak.

Építőjátékok

Talán ezek a közkedvelt játékok, amik a legtöbb gyerekszobában fellelhetők. Nem hiába, hiszen a finommotorikát, a szem és kéz koordinációját serkentik. Az építés mint alkotási folyamat, hozzájárul az önbizalom megerősödéséhez. Képessé válnak teremteni valamit, ami a saját képzeletük alapján jön létre, ez az énerő fejlődésének alapja. Emellett remekül edzi a gondolkodást és a stratégiai készséget is. Minél kisebb a gyerek, annál nagyobb formákkal érdemes kísérletezgetni, a nagyobb, puhább építőkockák már 1-2 éves kortól használhatók, míg a nagyobb gyerekek már a kisebb legókkal is könnyedén elbánnak.

Egyensúlyfejlesztő játékok

Nemcsak a szellemi kapacitást érdemes tréningezni, hiszen a mozgásos játékok legalább ennyire fontosak a fejlődés szempontjából. Ez a kategória a legtöbbször nem is igényel eszközt, hiszen a gyerekek, ha kell, ha nem, futkosnak és kitalálnak maguknak mozgásra ösztönző játékokat, gondoljunk csak a klasszikus fogócskára. Ha mégsem, akkor pedig a játszótér kínál erre kiváló lehetőséget. Azonban, ha mégis szeretnénk otthonra is valami olyan játékot, ami mozgásra csábít, miközben fejleszti az izommunkát és az egyensúlyérzéket, akkor a forgótölcsér vagy varázspalló ideális választás. Mindkettő alkalmas a testtudat megerősítésére, miközben a mozgásélmény hatására az idegrendszer is érik és fejlődik.

Fotó: Getty Images

Kézműveskedés

Ragasztás, vágás, gyurmázás, gyöngyözés – millió formában hathatunk a kézügyesség fejlődésére. A kreativitás, függetlenség, a problémamegoldó képesség és az akaraterő gyarapodását is segítik a kézműves tevékenységek. Az önkifejezés és önmegvalósítás eszköze, ahol a gyerek megtapasztalhatja az alkotás örömét. Sokszor csilli-villi dolgoktól várjuk, hogy hatalmas változást eredményezzenek és úgy gondoljuk, hogy a több nyelven beszélő és éneklő masinák hozzátesznek a gyerekkorhoz. Pedig valójában sokszor a leghétköznapibb játékok sokkal célravezetőbbek, mint amilyen például a gyurma is, a maga egyszerűségében. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a legtöbb játék párban igazán jó, ha anya vagy apa is becsatlakozik. Semmi sem hat annyira fejlesztően a gyerekek lelkére, mint a családdal töltött minőségi idő.

Nyitókép: Catherine Falls Commercial / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: