5 egyszerű lakberendezői tanács, amivel esztétikusabbá teheted az otthonod

A kiegyensúlyozott mindennapokhoz teremts rendezett és áttekinthető környezetet az otthonodban. És hogy ne kövesd el a leggyakoribb lakberendezési hibákat, adunk néhány szakértői tanácsot.

A lakásunk a legfontosabb életterünk, ami mindennap körülvesz bennünket. Bár a mondás szerint „a zseni átlát a káoszon”, biztos, hogy jobb érzés tölt el, ha rendezett körülötted minden. Ha úgy érzed, hogy ráférne a lakásodra egy kis megújulás, felfrissülés, akkor egy alapos szelektálással kezd. Ajándékozd vagy add el azokat a dolgokat, amelyek csak a helyet foglalják feleslegesen. Amire pedig szükséged van, az legyen áttekinthető, ha keresel valamit, ne kelljen az egész lakást feldúlni.

5 tipp, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt változtatni készülsz:

1. Ne papírból legyenek az irattartóid


Bármennyire is jól mutatnak a színes kartonból készült irattartók, vegyél masszív darabokat. Egyrészt sokkal tartósabb, másrészt sokkal többet is bír, ráadásul nem fog kikopni az évek alatt. A papírból készültek többnyire nem fixek, hanem te magad hajtogatod össze őket, emiatt bármikor szét is eshetnek, amikor épp kapkodva kellene megtalálnod valamit. Ha sok iratod van, esetleg otthonról dolgozol, akkor egy ízléses polcot vagy fiókos szekrényt válassz erre a célra, semmiképpen ne az íróasztalon gyűjtsd hegyekben a papírokat. Látványnak sem szép, és mindig frusztrálni fog, hogy mennyi feladat vár még rád.

2. Felejtsd el a kültéri bútorokat a lakásban

Kétségtelen, hogy manapság már nagyon egyedi és designos darabokat lehet kültérre vásárolni, azonban ne ezekkel rendezd be a lakásodat. Mellettük szól, hogy praktikusak, de a lakásban nem kell felkészülni az időjárás viszontagságaira. A műanyag vagy rattan bútorok helyett, szövetből és fából készült bútorokat válassz. A legigényesebben kidolgozott kerti bútor is lehangoló tud lenni a lakásban. Bármennyire mutatós vagy extra darab, akkor is „olcsó” hatást kölcsönöz a szobának.

3. Csak minőségi dekorációt tegyél a falra


Ha nem átgondoltan teszed, akkor inkább ne rendezz otthon galériát. Ha fontos, hogy mindennap lásd azokat a személyeket vagy pillanatokat, amelyek mosolyt csalnak az arcodra, akkor válassz a képeknek egyforma kereteket. A képek alapból nem egyformák, így ha a keretek is különbözőek az csak az összevisszaságot, szétszórtságot képviseli. Ha pedig egy hangsúlyos alkotással dobnád fel a szobát, akkor az egy minőségi munka legyen, olyan, ami illik hozzád is és a lakásod hangulatához, színéhez is.

4. Óvatosan a fémbútorokkal

A geometrikus fém függesztett fali polcok vagy fémbútorok egyre gyakrabban megtalálhatók a mainstream designban. Ezek a darabok a modern és minimalista stílust képviselik, de egyáltalán nem biztos, hogy olyan jól mutatnak a lakásban is. Egy irodában, fodrász szalonban vagy televízió stúdióban jól néznek ki és praktikusak, de otthon ne fémből legyen a nappalid valamelyik központi bútordarabja. Az íróasztal alá fiókos szekrénynek, vagy a fürdőszobában pakolni viszont ideális lehet.

5. Ne spórolj a díszpárnán

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cocos Cosy club (@cosyclub_31) által megosztott bejegyzés


A díszpárnák nem véletlenül a legnépszerűbbek a lakásban, hiszen könnyedén és gyorsan lehet velük változtatni egy-egy szoba hangulatán, stílusán. Vásárlás előtt azt érdemes végiggondolni, hogy kész párnát szeretnél, vagy időnként szeretnéd cserélni rajta a huzatot. A cserélhető azért jobb megoldás, mert egyszerűbb a tisztítása, hiszen, ha csak nem valami extra anyagból készül, akkor szinte mindig mosható gépben. Fontos, hogy ne spórolj a párna minőségén, masszív töltetű, keményebb darabot válassz, ami nem fog pár hónap után összeesni. A huzatot pedig igényed és ízlésed szerint bármikor cserélheted.

Forrás: insider.com

Nyitókép: Pekic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: