5 megdöbbentő és elgondolkodtató rövidfilm a 2021-es Klímakrízis Filmfesztiválról

Javában zajlik a Climate Crisis Film Festival, ahol két hét alatt 50 darab, a klímaváltozással kapcsolatos rövidfilmet mutatnak be. A szervezők célja, hogy bepillantást nyerjünk az éghajlatváltozás által leginkább érintettek életébe.

November 1-jén kezdetét vette az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája (COP26), amelyről sokan azt gondolják, a világvezetők számára az utolsó lehetőség, hogy megállapodjanak a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő és a globális hőmérséklet-emelkedést korlátozó kulcsfontosságú éghajlat-politikákról, mielőtt a bolygó a visszafordíthatatlan klímaváltozás útjára lép. A csúcstalálkozót azonban számos kritika érte: például az, hogy elérhetetlen azok számára, akik már most is megtapasztalják az éghajlati válság hatásait. Ugyanis a kisebb afrikai és dél-amerikai országok, illetve a különböző etnikai közösségek képviselőit a járványügyi szabályozások, illetve az utazási költségek is akadályozzák abban, hogy részt vegyenek a csúcstalálkozón – miközben a szélsőséges időjárás és ennek következményei évről-évre egyre drasztikusabbá válnak ezekben a régiókban is.

Susanna Bassót, a Climate Crisis Film Festival (CCFF) művészeti igazgatóját és társalapítóját nyugtalanítja ez az egyenlőtlenség. „A legkiszolgáltatottabb közösségeknek van a legkevésbé közük a szén-dioxid-kibocsátáshoz”mondta Basso. „Különösen aggasztó, hogy nem szerepelhetnek a COP26-on. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy bemutatjuk [ezeket a közösségeket], és átadjuk nekik a mikrofont a fesztiválon.”  Ez magyarázza, hogy az online térben zajló – és a világ bármely pontjáról ingyen követhető – eseményen rengeteg olyan rövidfilmeket láthatunk, amelyek ezekre az országokra fókuszálnak. A régóta a filmes szakmában dolgozó, valamint a feltörekvő fiatal kreatívok egy-egy személyes történeten keresztül mutatják be, hogyan nehezíti meg az emberek életét az a globális probléma, amelyről ők szinte semmit sem tehetnek. „Ezek a filmek nemcsak a jól ismert (tudományos) tényeken túlmenően mutatják be a klímaválság valóságát. Ami még fontosabb, hogy érzelmi kapcsolatokat teremtenek a nézővel” – mondta Josephine Becker, klímaaktivista és a CCFF társalapítója. Becker az i-D magazinban kiemelte néhány személyes kedvencét, amelyeknek az előzetesét is megnézhetjük.

A teljes rövidfilmek a Climate Crisis Film Festival hivatalos oldalán, egy gyors regisztráció után érhetők el november 14-ig.

Az idő és a kagyló

Ebben a rövidfilmben a rendező, Itandehui Jansen egy fiatal fiút követ Mexikó őslakos közösségében, miközben egy kagyló hangját hallgatja. Később egy idősebb férfi ugyanazt a kagylót hallgatva felidézi múltját. A két generáción átívelő tapasztalat összehasonlításával Jansen arra kéri a közönséget, hogy mérlegelje a változó táj és az eltűnő biodiverzitás múltját, jelenét és jövőjét. 

To Calm The Pig Inside

A Haiyan tájfun 2013-ban söpört végig a Fülöp-szigeteken, hatalmas pusztítást hagyva maga után. A 19 perces kisfilmben a rendező, Joanna Vasquez Arong rövid, de lényegretörő felvételeken mutatja be a tájfun hatásait. Miközben a roncsok fekete-fehér képeit látjuk, Vasquez Arong megindító történeteket mesél a természeti katasztrófáról, illetve az országában tapasztalható, korrupcióból eredő igazságtalanságról.

Gyűjtés

A Gyűjtés átfogó képet nyújt az amerikai őslakosok törekvéseiről, hogy visszaszerezzék spirituális, politikai és kulturális identitásukat az élelmiszerszuverenitás révén. A dokumentumfilm számos indiánt követ nyomon, köztük az arizonai White Mountain Apache Nation szakácsát, aki egy bennszülött kávézót nyit, ahol táplálkozási tanácsadók is dolgoznak. Valamint az Ancestral Guardot, az észak-kaliforniai Yurok Nationben élő környezetvédelmi aktivistákból álló csoportot is megismerhetjük, akik a Klamath folyó megmentéséért dolgoznak.

Matagi Mālohi: Erős szelek


A Hawaii és Ausztrália között, a Csendes-óceánban fekvő Tuvalu – ami a világ negyedik legkisebb országa – lakói a környező vizekre támaszkodva alakították ki életmódjukat. Azonban az éghajlatváltozás miatt fennáll a veszélye annak, hogy a szülőföldjük elsüllyed, örökké eltűnik a Föld felszínéről. A kilenc szigetből kettőt már szinte teljesen ellepett az emelkedő vízszint. A tudósok előrejelzései szerint, ha nem állítjuk meg a klímaváltozás folyamatát, a szigeten élő gyermekek lehetnek az utolsó őshonos tuvaluiak. Matagi Mālohi rendező a helyzet megváltoztatásán fáradozó aktivistákat követi, akiknek a a „Nem fulladunk , hanem harcolunk” lett a mottója.

A víz felett

Aïssa Maïga francia színésznő első rendezői alkotása eredetileg a 2021-es Cannes-i Filmfesztivál programjában debütált, de a Climate Crisis Film Festivalról sem hiányozhat. A víz felett a 12 éves Houlaye történetét meséli el, aki a nigeri Tatiste városában él, és naponta több tucat kilométert tesz meg a friss vízért.

Forrás: i-D, CCFF
Nyitókép: CCFF

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: