5 érdekesség, amit nem tudtál a kávéról

A kávé nem csak a reggel és a baráti találkozók elmaradhatatlan kelléke. Csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét, és akár a fogyásban is segíthet.

A víz mellet, a kávé a legtöbbet fogyasztott ital, egy évben nagyjából 500 milliárd bögre kávé fogy a világban. Hatalmas kultusza van a fogyasztásának. Íme 5 tény, amit eddig talán nem tudtál a feketéről.

1. Kávézó kecskék

Kezdjük is egy kedves legendával… Úgy tűnik, néhány kecskének (is) köszönhetjük a kávét. Egy etióp kecskepásztor ugyanis egy alkalommal felfigyelt arra, hogy a kecskéi sokkal élénkebbek a megszokottnál. A kecskék egy pirosbogyós bokorról legeltek, ami nem más volt, mint a kávécserje. A kávébabnak nevezett termés a kávécserje termésének magja, ezt pörkölik, és darálják le.

 2. Lehet fogyni a kávétól?

A kávénak számos fajtája van, különböző kávébabok, pörkölések közül választhatunk, sőt nemcsak fekete, hanem zöld kávé is létezik. Ebben az esetben a kávébabot még zölden, azaz érettlenül szedik le, ebből készül a zöld kávé. A másik különbség a fekete és a zöld kávé között, hogy amíg a feketét különböző eljárásokkal pörkölik és feldolgozzák, addig a zöld kávét nem pörkölik meg. Hasonlóan a legtöbb zöldséghez, a kávé is akkor tartalmazza a legtöbb hasznos tápanyagot, ha nincs hőkezelve. Mivel a zöld kávét csak előkezelik, de nem éri hő, 50%-kal több klorogénsavat tartalmaz. A kávéban lévő koffein és a klorogénsav együttese pedig segít a súlyvesztésben. A szervezetben csökkenti a szénhidrátok zsírrá alakulását, illetve meggátolja, hogy a zsír lerakódhasson. Emellett ugyanúgy megvan a frissítő és élénkítő hatása, igaz az íze nem egészen olyan, mint a jól megszokott feketének, éppen ezért kapható kapszula formájában is.

3. Ekkor tarts kávészünetet

Vannak bizonyos napszakok, amikor a leghatékonyabban hat a kávé. A hatékonyság természetesen összefüggésben van a kortizolszintünkkel. A kortizol nem más, mint egy stresszhormon, amit egész nap termelünk, de vannak bizonyos időszakok, amikor éppen többet, vagy kevesebbet. Amikor sok kortizol termelődik a szervezetben, nem érdemes kávézni, ugyanis nem fogjuk érezni a hatását, hiszen a stresszhormon is frissít, és azért felelős, hogy élénknek érezzük magunkat. A legtöbb kortizol reggel 8-9, majd 12-1, végül este 17:30-18:30 között termelődik. A kávézást tehát érdemes a köztes időkhöz igazítani, ilyenkor fogja leginkább kifejteni a hatását.

Extra tipp: A kávé gátolja a vitaminok felszívódását. Ha reggel kávézol, és a vitaminjaidat is ekkor veszed be, csökkented a vitaminok beépülését. Kávézás után várj, pár órát, és csak ekkor vedd be a vitaminokat.

4. Igyál még egy erőset

A koffein a gyomorból felszívódva, bekerül a véráramba, majd kifejti hatását az idegrendszerben, ezért leszünk élénkebbek a kávétól. A felszívódás nagyjából 30 perc, ezért, ha nem érezzük az azonnali élénkítő hatást, nem érdemes rögtön újra a kávéfőzőhöz szaladni egy újabb feketéért, csak várjuk ki, amíg elkezd hatni. Sokan azért isznak délután hosszúkávét, mert azt gondolják, hogy az espressoban több a koffein, az este közeledtével pedig már nem akarnak újra felpörögni. Ez óriási tévhit, ugyanis a hosszúkávéban van több koffein. Minél hosszabb ideig folyik át a víz a kávén, annál több koffein tud kioldódni belőle, ezáltal éppen ettől lesz élénkítőbb a hatása is. Az espressot azért érezhetjük erősnek, mert kevés vízzel keveredik a kávé, ezáltal az íze is erőteljesebb lesz.

5. A svédek tiltották a kávét, ma mégis ők a legnagyobb kávéfogyasztók

III. Gusztáv egyenesen rettegett a kávé káros hatásaitól, ezért betiltotta a fogyasztását. Akit kávézáson kaptak súlyosan megadóztatták, sőt olykor még a csészét is elkobozták a törvényszegőtől. A király a bebörtönzött rabokkal szándékosan kávét itatott, ezzel büntetve őket, hiszen meggyőződése volt, hogy a kávé hosszú távon halálos méreg. Mára a svédek a világ egyik legnagyobb kávéfogyasztói, és az is bebizonyosodott, hogy a kávé fogyasztása nemcsak, hogy nem halálos, de mértékkel fogyasztva jótékonyan hat a szervezetre.

Szerző: Simon Eszter
Nyitókép: We Are/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: