Nincs bajom az ősszel, már csak azért sem, mert ilyenkor terem a kedvenc zöldségem: az édesburgonya. Pancake, krémleves, sőt, még csipsz formájában is asztalra kerül. Az ínycsiklandó íze mellé ráadásul magas vitamintartalom társul!
1. Szuper A-vitamin forrás
Az az egyik fő különbség az édesburgonya és a fehér húsú burgonya között, hogy az édesburgonya sok béta karotint tartalmaz, ami az A-vitamin provitaminja. Egy közepes méretű burgonyával bőven fedezzük a napi A-vitamin szükségletünket. Szuper immunerősítő, és jót tesz a látásunknak is.
2. A ragyogó bőr kulcsa
A benne lévő rengeteg A-vitaminnak (amely bőrszépítő vitaminnak számít) köszönhetően az édesburgonya rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a különféle bőrhibák és az aknék kialakulását. Sőt, megvédi a bőrfelszínt a káros UV sugaraktól.
3. Tele van rosttal
Egy csészényi édesburgonya 4 grammnyi rostot tartalmaz, ami nagyon jót tesz az emésztésnek és az anyagcserénknek.
4. Szuper káliumforrás
Nem véletlenül szuperélelmiszer az édesburgonya, a sok-sok A-, C- és D-vitamin mellett jelentős mennyiségű káliumot is tartalmaz. Egy közepes méretű édesburgonyában körülbelül 542 mg van ebből az értékes ásványi anyagból, ezzel megelőzi a köztudottan káliumban gazdag banánt, amelyben 422 mg található.
5. Edzés után is szuper étek
A fehér húsú burgonyával szemben az édesburgonyának alacsony a glikémiás indexe, ezért nagyszerű edzés utáni étel. A laktató zöldségnek a többihez képest magas a fehérjetartalma, a kalóriatartalma pedig kicsi, így nyugodtan beilleszthetjük az étrendünkbe fogyókúra esetén is!
Nyitókép: haoliang/Getty Images