5 érv, amiért nagyon szeretjük a felnőtteknek szóló színezőket

A kifestőkönyvek életre hívnak olyan érzéseket, amiket talán gyerekkorukban éreztünk utoljára, garantált sikerélményt biztosítanak, és színezés közben megtapasztalhatjuk a flow-élményt is.

Az elmúlt években rendkívül népszerűvé váltak a kifestőkönyvek a felnőttek körében is. Kiderült, hogy a színezés nem csak a gyerekek kiváltsága. Sőt! Felnőttkorban is segít fejleszteni a kreativitást, csökkenti a stresszt, és így újra felfedezhetjük a gyermekkor felhőtlen örömét.  A nagykorúaknak szóló kifestőkönyvek eltérnek a hagyományos színezőktől. Többnyire összetett és aprólékos mintákat és gyönyörű szimbólumokat tartalmaznak. A színezéssel töltött időnek számos, az egészségünkre gyakorolt, jótékony hatása van. Lássunk ezek közül néhányat.

1. Meditatív állapot

Meditálás közben az elménk elcsendesedik, a testünk pedig ellazul. Ez az állapot nyugalommal tölt el minket, ami hasznunkra válhat a stressz kezelésében. Neuropszichológusok megállapították, hogy a színezés hatására ugyanolyan lelkiállapotba kerülhetünk, mint egy meditáló ember.

2. A negatív gondolatok helyettesítése

A színezés remek módja annak, hogy kapcsolatba lépjünk a belső gyermekünkkel, és ártatlan csodálkozással tekintsünk újra a világra. Ezzel a módszerrel felidézhetjük a gyermeki lét könnyedségét. A színekre és a formákra való összpontosítás pedig eltereli a figyelmünket, és felszabadít a negatív gondolatok terhe alól.

3. Az alvás minőségének javítása

Legtöbbünket annyi stressz ér nap mint nap, hogy az hatással van az alvásunk minőségére is. A pihentető alvást sok minden megzavarhatja: munkahelyi vagy párkapcsolati gondok, az okostelefon túlzott használata, aggodalom az előttünk álló feladatok miatt. Azonban ha a színezést rendszeres gyakorlatként beépítjük a mindennapokba, az jelentősen csökkentheti a stresszt, ezáltal pozitív hatással lesz az alvásra, az elme és a test működésére is.

4. A multitasking ellenszere

A legtöbb munkahelyen nagyra becsülik a képességet, ha egyszerre több feladattal tudunk foglalkozni. Azonban ennek van egy nagy hátránya: megakadályozza, hogy egyetlen feladatra összpontosítsunk. Amikor egyetlen feladat elvégzésére – például egy kép kiszínezésére – fordítjuk a figyelmünket, az sok előnnyel jár: felfedezzük az apró részleteket és finomságokat, jobban ügyelünk a légzésünkre, a testtartásunkra és a beszédünkre is.

5. Örömforrás mindenki számára

Gyakran gátoljuk a saját kreativitásunkat és a lehetőségeinket azzal, hogy azt hisszük magunkról, nem vagyunk elég jók. A kudarctól való félelem blokkolhatja a képességeinket. A színezés során azonban élvezhetjük a folyamat örömét, és megtapasztalhatjuk a fellángoló inspiráció érzését anélkül, hogy a végeredmény miatt aggódnánk.

Íme két kép, amit, ha letöltesz és kinyomtatsz, magad is megtapasztalhatod a színezés pozitív hatásait. 

Fotó: Kateryna Vlasenko/GettyImages
Fotó: Sybirko/GettyImages

Nyitókép: Joao Inacio/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: