5 esküvői hagyomány, amit a mai napig imádunk

Ezért menj el esküvőre!

Ahány ház, annyi szokás. A nagy nap megszervezésénél pláne! A következő 5 esküvői hagyománytól mindig kedvet kapok a házassághoz.

Az a bizonyos kék

„Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék.” A mondat, amit örökre megjegyeztem. Először a Csajok háborúja című filmben hallottam róla, ahol Anne Hathaway Kate Hudson hajába tűzi a kislánykoruk óta őrizgetett kék hajdíszt. Miért fontos pillanata ez a filmnek? A hagyomány szerint, ami egy Angliából származó versikéből ered, a menyasszonynak az esküvője napján szüksége lesz valami régire, amely az addigi életét jelképezi, és valami újra, amely a pár szerencsés házasságát biztosítja. A kék szín pedig a hűséget jelképezi, ezenfelül a kölcsönkért, akár a szülőktől kapott tárgy emlékezteti a menyasszonyt, hogy a család és a barátok mindig mellette lesznek. Az én szentimentális lelkemnek ennyi pont elég, hogy könnyekben törjek ki.

A nagybetűs ruha

Mutassatok nekem egy menyasszonyt, akinek a lánykérés után nem az volt első gondolata: mit fogok viselni a nagy napon? A szíve mélyén minden kislány elképzelte magát a tökéletes menyasszonyi ruhában. Azt már kevesebben tudják, hogy a kultikus fehér viselet 1840 óta terjedt el, amikor az akkor 18 éves Viktória brit királynő gondolt egyet, és a szertartáson egy hófehér, narancsvirágokkal díszített selyemruhában mondta ki a boldogító igent. Mondanom sem kell, hogy Viktória mindenkit sokkolt merész választásával. Szembe ment a régi hagyományokkal, és azonnal divatot teremtett. Onnantól kezdve nők ezrei akartak maguknak fehér menyasszonyi ruhát. A szín egyébként is az ártatlanság és a szűziesség szimbóluma. Egy másik babona is a ruhához kapcsolódik: ha a menyasszony varratja a ruháját, ne vegyen részt az elkészítésében, mert a hiedelem szerint a házassága szomorúsággal teli lesz.

Nincs leskelődés

Kedvenc szabadidős tevékenységem, hogy videókat nézek arról, amikor a vőlegény először megpillantja a menyasszonyt. Igaz, a megható pillanatot nem mindig láthatja a vendégsereg, de nem is ez a lényeg. A hagyomány a pár napját teszi emlékezetessé. Az eddigi készülődéseket és az izgalmakat koronázza meg. A pár szerencséjének biztosítása is ide kapcsolódik. Úgy tartják, ha a vőlegény az esküvő napján meglátja a menyasszonyt és annak ruháját az szerencsétlenséget hoz a fejükre. A szerencsétlenséget pedig senki sem szereti, ezért nézhetem én esténként a szebbnél-szebb videókat.

3…2…1…Dobás!

Sosem voltam nagy sportember, de a menyasszonyi csokor eldobásánál az NB I-es női kézilabdacsapat is felfigyelt volna rám. A közhiedelmek szerint, aki elkapja a virágcsokrot, az megy majd leghamarabb férjhez. Ez a hagyomány az évek alatt nem sokat formálódott. Amíg a nők ma is egymás cipőjén taposva harcolnak, addig a férjjelöltek már árkon-bokron túl járnak. Persze láthatunk olyan lánykéréseket, ahol a csokor egyenesen a menyasszonyjelölt kezében landol. Ezen felül, ha nem érjük be magával a virággal, akkor a menyasszonyi ruha egy darabjának megszerzése is szerencséhez vezethet minket a hiedelem szerint. Az utóbbit azért nem próbálnám ki.

A koszorúslányok köre

A koszorúslányok megjelenése bearanyozza az esküvőt, de nem nyomják el az ara szépségét. Általában letisztult, világos árnyalatú ruhákban állják körül a menyasszonyt. A vendégségtől eltérő öltözetük a férjfogásban is segítségükre lehet, mert szerencsés lovagok könnyebben veszik észre őket a tömegben. A szokás szerint kizárólag hajadon lányok tölthették be a koszorúslány szerepét, akik kettős célt szolgáltak a menyasszony mellett. Egyfelől vigyáztak az arára, azzal, hogy egységes küllemük megzavarta a nem kívánatos gonosz szellemeket, illetve megnehezítették a menyasszony ellopását. Szóval, jobb nem ujjat húzni a koszorúslányokkal!

Nyitókép: Halfpoint/Shutterstock

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: