A koleszterinszint szorosan összefügg az étrenddel, és számos egészségügyi kockázatot is jelent.
A koleszterin az emberi test számára elengedhetetlen, zsírszerű vegyület, amit a szervezet termel, de bizonyos élelmiszerekben is megtalálható. Szükség van rá többek között a sejtfal felépítéséhez és egyes hormonok előállításához is. A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fő tényezője, nem szabad félvállról venni!
(T)egyél jót a szívedért
A testünkben jelen lévő koleszterin nagy részét a máj állítja elő, a többi pedig az elfogyasztott táplálékkal kerül a vérbe. A koleszterinnél meg kell különböztetni a koleszterin két típusát: a rossz LDL-koleszterint és a jó HDL-koleszterint. Az LDL a szervezetünk számára káros koleszterin, amely elkezd felhalmozódni az erek falain és meszesedéshez vezethet, valamint olyan szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentheti, mint a szívroham vagy a stroke. A koleszterin másik típusa a HDL-koleszterin, amely jó koleszterin, ugyanis a feladata a rossz koleszterin eltávolítása az artériákból.
A magas koleszterinszint nagymértékben összefügg az életmóddal, így okai közé sorolható: a túlsúly, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, és a fizikai aktivitás hiánya is. A táplálkozás tekintetében vannak olyan élelmiszerek, amelyeket egyértelműen kerülni kell, és szerencsére sok olyan is van, amely hosszú távon segítheti a koleszterinszint kezelését.
A sült ételek többnyire nem szerencsések, még a legártatlanabbnak tűnők sem. A főzés módja az ételek szempontjából különbséget jelent, előnyösek a főtt, a pörkölt és a hozzáadott zsiradék nélkül készültek. Korlátozott mennyiségben javasolt csak a nyers, extra szűz olíva olaj használata.
5 étel, amely tiltólistás magas koleszterinszint esetén:
1. Chipsek

A sós nassolnivalók, és a készen kapható pirított kenyér falatkák (például a tallér vagy kruton) fogyasztása nem javasolt, mert ezek jelentős mennyiségű zsírt, fűszereket és sót tartalmaznak, ráadásul a kalóriatartalmuk is kiemelkedően magas. Készíts helyette otthon egészséges ropogtatnivalót: hasábra vágott zöldségeket süss ki sütőben, olaj hozzáadása nélkül.
2. Füstölt húsok
A magyaros konyha jellegzetes alapanyaga, ami még akkor sem szerencsés, ha nem viszed túlzásba a fogyasztását. Sajnos már az is ronthat az állapotodon, ha csak heti egy alkalommal eszel.
3. Fehér kenyér, tészta
A fehér lisztes termékek is teljes mértékben kerülendők, mert magas koleszterinszint esetén felerősíthetik a cukorbetegség és a szívelégtelenség kockázatát.
4. Édességek

A magas koleszterinszint mellett egyáltalán nem ajánlott a cukros édességek fogyasztása sem. Ezek ugyanis semmilyen hasznos tápanyagot, vagy vitamint nem tartalmaznak, annál inkább „ipari” mennyiségű cukrot, zsírt, aminek következtében óriási kalóriatöbblettel is bírnak.
5. Gyorsétteremi kaják
Nem véletlen a megnevezés, a „rendes” ételtől ugyanis elég távol áll a gyorséttermi menü. A zsírban sült hasábburgonya, olajban tocsogó húspogácsa és fehér lisztből készült zsemle óriási löket a koleszterinszintnek, és a létező „legjobb” lehetőség a hasi zsír növekedéséhez.
Mit lehet?
A koleszterinszint kezeléséhez elengedhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott, mediterrán elképzeléseken alapuló étrend. Vagyis a friss szezonális zöldségek, gyümölcsök, a telítetlen zsírsavakban gazdag ételek (pl. hal, avokádó, étcsokoládé), a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. Az utolsó étkezést ajánlott este 19 óráig elfogyasztani, és fontos, hogy a a rendszeres mozgást is beiktatassuk a mindennapokba.
Forrás: pourfemme.it, nutrisslim.uk
Nyitókép: Westend61/GettyImages