5 felejthetetlen pillanat az idei Oscar-gáláról

Első Oscar-díjak, megható beszédek és valódi áttörések. Íme a 95. Oscar-gála történelmi pillanatai, melyekre évek múlva is emlékezni fogunk.

A sztárok már hetekkel, hónapokkal korábban készülnek a filmvilág legjelentősebb eseményére, az Oscar-gálára, ahol az idei évben sem volt hiány megható pillanatokból. Jamie Lee Curtis magyar gyerekdalt énekelt, Rihanna kismamaként is hihetetlen vagány szettben érkezett. Ke Huy Quan, Michelle Yeoh és Ruth Carter pedig köszönőbeszédükben szüleikről is megemlékeztek. Íme, 5 jelentőségteljes pillanat a 2023-as Oscar-díjátadóról.

1. Ke Huy Quan: „Anya, megnyertem az Oscart!”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Film Culture (@the.film.culture) által megosztott bejegyzés


Ke Huy Quan tegnap elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, amellyel a Minden, Mindenhol, Mindenkor című filmben nyújtott alakítását ismerték el. A színész, aki első Oscar-díját vehette át, köszönőbeszédében kiemelte szeretteit, köztük 84 éves édesanyját, aki Quan elmondása szerint otthonról követte a díjátadót: „Anya, megnyertem az Oscart!” – kiáltott fel könnyeivel küszködve a színész.

Azt mondják, hogy ilyen történetek csak a filmekben fordulnak elő. Nem hiszem el, hogy ez most tényleg velem történik” – lelkendezett az egykori gyereksztár, aki évtizedekkel ezelőtt az Indiana Jones és a Végzet Temploma című filmben és a Kincsvadászokban is szerepelt. „Ez, ez az amerikai álom!” – mondta Quan.

  2. Jamie Lee Curtis köszönőbeszéde

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

   

  Chris Bradley (@chrisbradley603) által megosztott bejegyzés

  Jamie Lee Curtist senkinek nem kell bemutatni. A színésznő munkásságát régóta ismerjük, mégis csak most nyerte el élete első Oscar-díját, méghozzá a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Nemrég írtunk is arról, hogy ugyanerre a díjra jelölték a színésznő édesanyját, Janet Leigh-t is, 1960-ban. Curtis a Minden, Mindenhol, Mindenkor című filmben nyújtott alakításáért kapta az elismerést. Beszédében pedig köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette az Oscarig vezető útján.

  „Mindazoknak, akik támogatták azokat a filmműfajokat, melyekben az elmúlt években dolgoztam, annak a több ezer és több százezer embernek üzenem, hogy most együtt nyertünk Oscar-díjat!” -hangzott a színésznő beszéde. Curtis persze külön köszönetet mondott férjének, lányainak, ügynökeinek és filmje rendezőinek, a „Danielsnek” (Daniel Scheinert és Daniel Kwan). Köszönőbeszédét azzal fejezte be, hogy emlékezett néhai Oscar-jelölt szüleire is, majd az égre tekintve, elcsukló hangon felkiáltott: „Épp most nyertem meg az Oscart!

   3. Az első fekete nő, aki két Oscar-díjjal büszkélkedhet


  A Fekete Párduc 2. jelmeztervezője idén a második Oscar-díját vihette haza. Legutóbb 2019-ben, a Fekete Párduc első részében végzett munkájáért nyerte el a rangos elismerést. Az idei díjjal pedig történelmet írt, hiszen Ruth Carter az első fekete nő, aki két Oscar-díjjal is büszkélkedhet. Beszédében megköszönte az Akadémiának (az Oscar zsűrijének), hogy „elismeréssel díjazták a szuperhőst, aki egy fekete nő”.

  Carter azt is elmondta, hogy édesanyja épp a gála előtti héten hunyt el. „Eltűr, szeret, legyőz. Ő minden nő ebben a filmben. Ő az anyám” – mondta Carter, emlékezve édesanyjára, Mabel Carterre, aki 101 éves korában hunyt el. Majd hozzátette: „Ez a film felkészített erre a pillanatra”.

  4. Brendan Fraser első Oscar-díja

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

   

  Cinemascuro (@filmthemedium) által megosztott bejegyzés


  Brendan Fraserről sokan sejtették, hogy ő az idei Oscar egyik nagy esélyese. A színész A bálna című filmben nyújtott alakításáért nyerte el a legjobb férfi főszereplő díját a gálán. Élete első Oscar-díja pedig azért is jelentős győzelem Fraser számára, mert a 2000-es évek jelentős részében szünetet tartott a színészi karrierjében. A színész érzelmes beszédben köszönte meg az elismerést az Akadémiának, az A24 filmstúdiónak és a film készítőinek, Darren Aronofsky rendezőnek, Samuel D. Hunternek írónak, illetve a film sztárjainak: „Csak a bálnák tudnak olyan mélyen úszni, mint amilyen tehetséges Hong Chau” – mondta az Oscar-díjra jelölt színésznőről, aki a filmben a nővérét alakította.

  Majd személyes útjára emlékezett vissza, hogy 30 évvel ezelőtt kezdett el a szakmában dolgozni, és megköszönte az elismerést. Végül köszönetet mondott fiainak, Holdennek, Lelandnek és Griffinnek, menedzserének, publicistájának és barátnőjének, Jeanne Moore-nak is.

  5. Michelle Yeoh: „Ez egy történelmi pillanat!”

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

   

  Marie Claire (@marieclairemag) által megosztott bejegyzés


  A Minden, Mindenhol, Mindenkor című film főszereplője történelmet írt, ugyanis ő az első ázsiai nő, aki elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. A szobrot a kategória tavalyi győztese, Jessica Chastain és Halle Berry adták át a színésznőnek.

  Michelle Yeoh beszédét rögtön azzal nyitotta, hogy inspirálja azokat, akik a képernyők előtt ülnek: „Minden olyan kisfiúnak és kislánynak, aki úgy néz ki, mint én. Ma este ez a remény és a lehetőségek jelzőfénye. Ez a bizonyíték arra, hogy álmodjatok nagyot, és az álmok tényleg valóra válnak. És hölgyeim ne hagyjátok, hogy bárki is azt mondja nektek, hogy túl vagytok a fénykorotokon” – mondta a színésznő hatalmas tapsvihar közepette.

  Majd megköszönte a film szereplőinek és stábjának. És külön kiemelte a világ összes édesanyját: „Ők tényleg szuperhősök. És nélkülük egyikünk sem lenne itt ma este” – mondta Yeoh, díját pedig édesanyjának ajánotta, aki családjával és barátaival együtt Malajziából követte a gálát. Hozzátette: „És a hongkongi tágabb családomnak is (ajánlom a díjat), ahol a karrieremet elkezdtem. Köszönöm, hogy engedtétek, hogy a vállatokra álljak és feljebb segítettetek, így ma itt lehetek.” Yeoh beszéde zárásaként megköszönte az Akadémiának is, majd felkiáltott: „Ez egy történelmi pillanat!” 

  Forrás: People

  Nyitókép: Rodin Eckenroth / Getty Images

  Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

   

  Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
  Legnépszerűbb cikkek: