5 feltörekvő magyar divatmárka, amire érdemes odafigyelni

Magyar design megfizethető áron

A századik fast fashion ruha helyett inkább támogasd a magyar tervezők munkáját! 5 olyan márkát gyűjtöttünk össze, ahol az egyedi dizájner darabokat megfizethető áron szerezheted be.

Néhány hete az Instagram görgetése közben megakadt a szemem egy fotón, amin az alábbi felirat volt olvasható: ‚‚Amikor egy kisvállalkozótól vásárolsz, valakinek az álmát építed’’. Gulyás Lídia (@szialidia) illusztrációja komoly hatással volt rám. Már másnap megrendeltem egy Y Konszept pólót, ráadásul a családnak szánt karácsonyi ajándékok többségét is kisebb magyar márkáktól szereztem be. Lehet, hogy a keresztanyukám ugyanúgy örült volna egy Aldis szörpnek, mint az ajándékba kapott kézműves változatnak, de engem mégis jó érzéssel, büszkeséggel töltött el a gondolat, hogy egy hazai kézműves brand mellett tettem le a voksomat. Ez az élmény volt a mozgatórugója annak, hogy összegyűjtsem az éppen aktuális kedvenceimet.

A következő lista azoknak készült, akik szeretik a divatot, de emellett a környezetvédelem ügyét is a szívükön viselik. Hiszen, ha a sokadik fast fashion darab begyűjtése helyett egy hazai márkától vásárolsz, nemcsak az alkotó jövőjét építed, hanem a saját ökolábnyomod is csökkented. A felsorolásban szereplő tervezők közül sokan tanulmányaik mellett indították el vállalkozásukat, mások pályakezdőként próbálnak szerencsét a hazai divatipar korántsem egyszerű terepén. Mutatjuk, kiket csekkolj, ha szeretnél néhány tehetséges hazai dizájnert támogatni (és néhány egyedi ruhát beszerezni), de nem tudsz vagyonokat költeni egy új darabra:

Y Konszept

Fotó: @ykonszept/Instagram

Eszter-Virág Meyer neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen Pór Ágival közös kezdeményezése, a Nemnőügy 6 bátor és briliáns nőt bemutató cikkünkbe is bekerült. Eszter egy igazi modern polihisztorként éli a mindennapjait, hiszen a társadalmi kérdések feszegetése mellett térkarcolatokat készít, az Y Konszept márka életét egyengeti és olyan kedves levelezéseket folytat a vásárlóival, amiben a kapunyitós DM-kártya ötletét vitatják meg. Eszter humora és feminista szemlélete az Y Konszept termékein keresztül is visszaköszön – olyan szellemes feliratokkal ellátott pólók és pulcsik között válogathatunk, mint az ‚‚Elhagynálak téged magamért’’ vagy az ‚‚Elnézést kívánok!’’.

Dodeshka

@_dodeshka_/Instagram

Gáspár Dominika, a Dodeshka márka alapítója különleges alapanyagokkal, formákkal dolgozik és a táskák készítése során a legkisebb részletekre is alaposan ügyel. Egyedi színkombinációi mellett táskáit az is különlegessé teszi, hogy nem riad vissza attól, hogy egy terméken belül különböző textúrájú bőröket mixeljen. A klasszikus fazonok mellett repertoárjában például az Instax fényképezők tárolásához kialakított táska is szerepel, valamint bármilyen egyedi rendelést is fogad. 

Szarvas Valentin

 

Szarvas Valentin tavaly fejezte be tanulmányait a MOME textiltervező szakán, ahol a diplomakollekciója elkészítéséhez Bak Imre munkásságából inspirálódott. Az újragondolt festményekből egyedi printek születtek, aminek Marge is nagy rajongója lett, az énekesnő többször is választott már a tervezőtől. A pozitív visszajelzések és a sok érdeklődő miatt, Valentin úgy döntött, belevág saját vállalkozásába, így már bárki beszerezhet egy különleges mintával ellátott pólót vagy pulcsit.

Kain Eszter

Kain Eszter Instagram oldalát böngészve az ember úgy érzi magát, mintha a pasztellvilág hét csodáját fedezné fel. Különleges kötött ruháiban és bőrtáskáiban egyszerre van jelen a nosztalgikus és a modern hangulat – ezt érdekes sziluettek és izgalmas alapanyagok keverésével éri el. Kedvenceink a doboz és henger alakú táskák, de a retro kézitáskákra is bármikor vevők vagyunk.

Fankapanka

Szaszák Fanni, a Fankapanka alapítója Instagram oldalán úgy jellemzi a márkát, mint ‚‚diszkó, dáridó hímzőkeretben’’. Ezzel tökéletesen tükrözi a brandre jellemző humort és lazaságot. A 100%-ban biopamutból készült vászontáskákon, pólókon és pulcsikon szellemes mondatok díszelegnek, amik azonnal mosolyt csalnak az ember arcára. A kézzel hímzett feliratok között például a ‚‚hékás’’, a ‚‚csók a családnak’’ , illetve a ‚‚diszkó’’ is megtalálható és mint tudjuk, egy (vagy kettő) feliratos póló mindig jól jön a gardróbban.

Nyitókép: @_dodeshka_, @valentinszarvas /Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: