5 fontos életlecke Iris Apfeltől, a 100 éves stílusikontól

A Fehér Ház lakberendezője, a divat királynője és Greta Garbo öltözködési tanácsadója talán az egyetlen élő ember, aki kijelentheti magáról, hogy élete elmúlt kilenc évtizedének minden egyes napját a stílusnak szentelte.

A világhíres üzletasszony bevallása szerint a világ túlságosan szürke, ezért jobb, ha megfűszerezzük különc ruhákkal és sajátos szemléletmóddal. Iris Apfel augusztus 29-én töltötte be 100. életévét. Túlzás nélkül kijelenthetjük róla, hogy a világ egyik legstílusosabb asszonya. Már gyerekkorában díszes ruhák és dizájn bútorok között nevelkedett, ugyanis édesanyjának divatbutikja volt, édesapja pedig üvegekkel és tükrökkel kereskedett. A Queens-i lány később a New York Egyetemen művészettörténetet tanult, majd a Women’s Wear Daily, a divat bibliájának számító magazin szövegírója lett. Későbbi férjével, Carl Apfellel saját textilcéget alapítottak. Iris nemcsak megjelenésével, hanem gondolkodásmódjával is jóval megelőzte korát. Életéről és munkájáról 2014-ben dokumentumfilm készült, 2019-ben a Mattel Iris Barbie babával tisztelgett előtte, 2022 márciusában pedig a H&M-mel közösen kollekciót készített. Iris Apfel lendülete és életkedve olyannyira inspiráló, hogy a fiatalabb generációk is sokat tanulhatnak tőle. Íme, 5 életlecke a 100 éves stílusikontól, amit érdemes megfogadni. 

1. Ne ragaszkodj a korodhoz!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Iris Apfel (@iris.apfel) által megosztott bejegyzés

„Soha nem gondolok a koromra. Ez csak egy szám, egy múló gondolat… Azt tapasztalom, hogy a munka jót tesz nekem. Szeretem, amit csinálok, és beleteszem szívem-lelkem. Lehet, hogy nem szeretnénk megöregedni, de van más lehetőség? Fogadd el. És dolgozz azon, hogy minél többet visszaadj az embereknek.” 

2. Válassz olyan társat, aki veled együtt ünnepli a sikereidet

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Iris Apfel (@iris.apfel) által megosztott bejegyzés

Iris férje 2015-ben, száz éves korában hunyt el. 68 évig szerették és inspirálták egymást. Carl Apfel humora és nagylelkűsége legendás volt. Szinte mindent együtt csináltak feleségével. A férfi bátorítása és támogatása rendíthetetlen volt a párja irányába. Iris elmesélése szerint férje mindig jobban örült felesége sikereinek, mint ő maga. 

3. Ha valamit érdekesnek találsz, akkor hajrá! 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Iris Apfel (@iris.apfel) által megosztott bejegyzés

A stílusikon sosem vágyott arra, hogy címlapra kerüljön, vagy felismerjék az utcán. Sosem számított arra, hogy a divat királynőjének nevezik majd, vagy hogy múzeumok fogják kiállítani a saját tervezésű ruháit és ékszereit. „Sosem vártam el semmit. Viszont ha érzek valamit a zsigereimben, azt csinálom. Ha valamit izgalmasnak találok, akkor belevágok, és csak utána kezdek aggódni miatta. Egy-egy új dolog sok energiát igényel, ezért meg kell tanulni mellőzni a félelmet, és sodródni az árral.” 

4. Gondolkozz fiatalosan 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Iris Apfel (@iris.apfel) által megosztott bejegyzés

Iris gyakran hangoztatja, hogy őt a csodálkozás, a humor, és a kíváncsiság tartja fiatalon. Ezek a tulajdonságok kicsit infantilisnek tűnhetnek, de ne feledjük, hogy gyermekkorban még nyitottak vagyunk az új emberekre, és készen állunk az új kalandokra. „A világ legidősebb tinédzserének tartom magam, és ezen nem is szeretnék változtatni.”

5. Maradj igaz önmagadhoz 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Iris Apfel (@iris.apfel) által megosztott bejegyzés


Ha mindenkinek meg akarunk felelni, akkor a végén nagyon távol kerülünk önmagunktól. Az öltözködés az önkifejezés fontos része, ezért a megjelenésünknek elsősorban bennünket kell tükröznie, és nem pedig a társadalmi elvárásokat. „Sosem próbáltam beilleszkedni. Nem arról van szó, hogy lázadó voltam, vagy elítélendő dolgokat csináltam, hanem már fiatalon megtanultam, hogy mi kell ahhoz, hogy elégedettnek érezzem magam. Nem azért öltözök, hogy megbámuljanak, hanem hogy tetszek önmagamnak.”

Nyitókép: Noam Galai / Stringer/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: