5 fura dolog, ami átsegíthet a kreatív válságon

Elakadtál az ötletelésben? A fű növekedése jobban lefoglal, mint a megoldásra váró feladat? Itt az ideje alkalmaznod a következő zseniális technikákat, amelyek garantáltan kreatív irányba terelik a gondolataidat.

Biztosan te is szenvedtél már kreatív válságban, amikor semmilyen frappáns ötlet nem jutott eszedbe. Nem vagy egyedül, én is jól ismerem ezt az érzést! De a munkámból kifolyólag nem engedhetem meg magamnak, hogy üres tekintettel meredjek a villogó kurzorra. Hála az égnek, van néhány szuper módszerem arra az estre, ha végképp elhagyna a képzelőerőm. Előre szólok, hogy egészen sajátos technikákról van szó, de megéri őket kipróbálni!

1. Beszélj magadban

Nem szégyellem bevallani, hogy rendszeresen szoktam magamban beszélni. Most ne arra gondolj, hogy az utcán sétálva csendesen motyogok, hanem otthon, amikor senki sem hall, kellemes diskurzusokat folytatok a meglátásaimról és az érzéseimről. Lehet elsőre furának tűnhet, de ez a szokás sok helyzetben hatásosnak bizonyul. Allen Ginsberg, amerikai költő tette fel a kérdést: Mit mondasz magadnak éjjel az ágyban, amikor egy hangot sem adsz ki? Hiszen mindenki gondolkodik magában, és szóljon bármiről a belső párbeszéded, az is a napi tudatosság része. De valamiért a gondolatokat egy rejtelmes suttogásnak éljük meg, amiket sokszor elhessegetünk. Nagy hiba! Ha elkezdesz magadban beszélni, akkor a felszínre hozhatsz olyan értékes meglátásokat, amelyek valóban előrébb vihetnek, akár egy kreativitást igénylő feladatban is. Hozzáteszem, a hangosan folytatott gondolkodás nem keverendő a skizofréniával, mivel a skizofréniában szenvedők esetében a beszéd más személynek vagy önmagukon kívüli erőnek tulajdonítható. 

2. Állj be a zuhany alá

Amikor úgy érzem, hogy képtelen vagyok egy mondatot is kicsikarni magamból, veszek egy frissítő zuhanyt. Bizony, a tusolás szuper alternatíva a kreatív energia lángra lobbantására! Scott Kaufman, kognitív pszichológus egy korábbi kutatásában kifejtette, hogy zuhanyzás közben a harmonikus környezetnek köszönhetően az emberi agy relaxált állapotba kerül, ami teret adhat a kreatív gondolatoknak! Amikor zuhanyozom, egyszerűen megfeledkezem a gondjaimról, kevésbé érzem magam stresszesnek. Egy kád habos fürdő pedig egyenesen csodákra képes!

3. Pucold ki a konyhát

Azt mondják, hogy a zseni átlát a káoszon. Sajnos, én képtelen vagyok kupiban alkotni, sőt kimondottan jó hatással van a kreativitásomra, ha valamilyen házimunkát végezhetek. A Floridai Állami Egyetem egy korábbi tanulmánya például a mosogatás jótékony hatásairól számolt be. Kiderült, hogy az ehhez hasonló monoton tevékenységek megnyugtatják az elmét és csökkentik a stresszt. Az ember szinte meditatív állapotba kerül, aminek következtében sokkal inkább a jelenre, az érzelmeire és a gondolataira fókuszálhat. Tehát nincs jobb gyógyszer a kreatív válság ellen, mint elmosni a koszos tányérokat!

4. Hallgass és énekelj hangosan Disney dalokat

Amikor azon stresszelek, hogy nem jut eszembe egy épkézláb ötlet, bevetem a titkos fegyvert: a Disney dalokat. Megjegyezném, hogy soha nem rajongtam a Disney mesékért, de nagyon fülbemászónak találom a mesefilmek betétdalait. A kedvencem a Pocahontas, Ezer színnel szál a szél című dala. Ha úgy érzem elhagy a kreativitásom, akkor ötletelés közben biztosan meghallgatom. Oké, elég vicces látványt keltek, amikor a szoba közepén állva teljes átéléssel azt éneklem: Jöjj, kergetőzzünk ősi, szűk csapáson!” Viszont az ehhez hasonló dalok motiváló sorokat is tartalmaznak, amelyek garantáltan pozitív irányba terelik a gondolataimat. 

5. Változtass a megszokott helyeden

Amikor sokáig az asztalomnál írok, egyre kevésbé tudok fókuszálni az adott feladatomra, és a koncentrációhiány kihatással van a kreatív gondolkodásomra. Egy idő után azon kapom magam, hogy a kávéscsészém jobban érdekel, mint a novellám befejezése. Amennyiben neked is ismerős ez a helyzet, akkor nincs más dolgod, mint helyet változtatni! Próbáld ki, hogy munka közben néha felállsz, átvándorolsz az iroda vagy a lakás egy másik pontjába, és onnan dolgozol tovább. Néha a megszokott környezet megváltoztatása is elegendő ahhoz, hogy beinduljanak a kreatív energiák. Én például gyakran körözöm a lakásban, kanapéról az ágyra, az ágyról a földre vándorolok, hogy ne kényelmesedjek el a munka közben.

Nyitókép: Francesco Carta fotografo/Moment/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: