5 furcsa dolog, amitől akkor is fáradtnak érezheted magad, ha eleget aludtál

Járj utána, mi az, ami ennyire lever!

Nem eszel lefekvés előtt, lefekvés előtt szellőztetsz és 8 órán át pihensz, ennek ellenére fáradtan ébredsz? Számos oka lehet a kimerültségednek, vegyünk sorra néhányat, amire eddig nem biztos, hogy gondoltál.

1. Túl sok kávét iszol

Egész nap a fáradtsággal küzdesz, szinte már tökélyre fejlesztetted a nyitott szemmel alvás művészetét? Jó ötletnek tűnhet kávéval tuningolni magad, a nap végéig talán ki is húzod vele, éjszaka viszont a jól megérdemelt pihenés helyett jöhet a virrasztás, ez az igazi ördögi kör. Arról nem is beszélve, hogy a koffein elvonja a vizet, dehidratált állapotban pedig a szervezet még keményebben dolgozik, hogy visszaállítsa az egyensúlyt, azaz még fáradtabb leszel. Hogy ezt elkerüld, lehetőleg állj meg napi 2 csésze kávénál, és minden fekete után guríts le egy nagy pohár vizet is.

2. Túl kényelmesek a ruháid

Kapaszkodj meg, ezen még biztos nem gondoltál eddig: ha túl puha és kényelmes ruhát viselsz, könnyen megtévesztheted a szervezeted. A laza holmikban kevésbé figyelünk a testtartásunkra, az ellazult izmok és a diszkréten leplezni próbált ásítások pedig egyértelműen azt jelzik, hogy a tested jó éjt üzemmódba” kapcsolt. Szerencsére egy kis trükkel könnyen segíthetsz ezen: ébreszd fel a szervezeted, tarts kiöltözős napot az irodában. Amikor a szokásosnál csinosabban jelenünk meg, általában jobban figyelünk a testtartásunkra és a légzésünkre, ráadásul még az önbizalmunkon is csiszolhatunk egy keveset. Egy próbát megér! 😉

3. Túl sok gyümölcsöt eszel

Napközben csoki helyett az egészséges snackekre szavazol, például gyümölcsöt eszel? Jól teszed, de vigyázz, a legtöbb gyümölcs cukortartalma igen magas! A gyorsan felszívódó szénhidrátok közé tartoznak, hirtelen emelik meg a vércukorszintet. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell vetned az ananászt, ha épp megkívánod! Egyél mellé egy maroknyi diófélét, a bennük található zsírok és fehérjék segítik a cukor feldolgozását. 

4. Túl stresszes az életed

Igen, tudjuk, kié nem? Az viszont nem mindegy, hogy mennyire nyomja rá a bélyegét a stressz az életedre. Az egyik legalattomosabb ellenségünk, a kimerültség pedig még csak az enyhébb következmények közé tartozik, szorongás hatására ugyanis akár komoly betegségek szervi tüneteit is produkálhatjuk. Lehet, hogy egyelőre úgy érzed, a munkahelyi határidők motiválnak és energizálnak, de könnyen lehet, hogy a negatív stressz jelenleg is ott munkálkodik a háttérben, és ez akadályoz a pihentető alvásban is. Legalább napi 15 percet szánj a szellemi felfrissülésre, legyen szó meditációról, testmozgásról, önreflexióról vagy az egyik hobbid végzéséről. A lényeg, hogy valami olyat csinálj, amit élvezel és kikapcsol. A legfontosabb pedig az, hogy ne becsüld alá a stressz romboló hatását.

5. Túl stresszes a barátaid, a kollégáid vagy a családod élete

Mindannyian nehéz csomagokat cipelünk, amiket olykor mások vállára pakolunk. Összevesztünk a párunkkal, feszengünk a munkahelyen egy problémás projekt miatt vagy épp beteg a gyerek. Ezer gond és baj, amit másokra szabadítunk nap mint nap, sokszor kéretlenül, mert jólesik, ha meghallgatnak és igényeljük a tanácsot. Gondolj csak bele: te például hány ember problémájával találod szembe magad egy átlagos héten? Ha elég erős az empátiás képességed, ráadásul gyakran vállalod az önjelölt pszichológus szerepét, előfordulhat, hogy a környezetedből érkező negatív impulzusok nulláznak le. Rosszabb esetben még lefekvés előtt is azon agyalsz, hogy hogyan segíthetnél a nehéz időszakot élő családtagodon? Segítsd, amiben tudod, de ne feledd: ha a nyakadba veszed a világ fájdalmát, nem a pihentető alvás lesz az egyetlen dolog, amit megvonsz magadtól hosszú távon.

(shape.com)

Nyitókép: wavebreakmedia/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: