5 gyakorlatias tipp arra, hogyan töltsünk együtt minőségi időt a párunkkal

Szeretetnyelv-sorozat - 1. rész: A minőségi idő

A minőségi idő megteremtése talán több energiát igényel, mint egy ajándék kiválasztása, mégis érdemes a napjaink részévé tenni az együtt töltött tartalmas perceket. Mutatjuk, hogyan!

Eszedbe jutott valaha a következő gondolat a párodról? „Igen, remek pasi, sokat tesz a családért, plusz munkát is vállal értünk, de bárcsak több ideje lenne rám.” Ha igen, akkor te is vágysz arra, hogy több minőségi időt töltsetek együtt. (Íme egy teszt, hogy megtudd, mi a te szeretetnyelved!) Sajnos a felgyorsult élet, a száguldó gondolatok és a röptében odadobott félmondatok, mint a – Milyen napod volt, drágám? Jó. – nem kedveznek annak, hogy valóban értő figyelemmel forduljatok egymás felé. Ha már az idejét sem tudod, mikor beszélgettetek a háztartáson, gyerekeken kívül másról, vagy fogalmad sincs, mikor voltatok utoljára kettesben egy izgalmas programon, akkor a következő ötleteink neked szólnak.

1. „Drágám, megismételnéd?”

A minőségi időt valamiért mindig a beszélgetéssel azonosítjuk. A csapból is az folyik, hogy fontos a kommunikáció egy párkapcsolatban. Persze, valóban elengedhetetlen, hogy megosszuk az érzéseinket, gondolatainkat a másikkal, de még fontosabb, hogy meghallgassuk egymást, méghozzá teljes figyelemmel. Leültök beszélgetni, te éppen az irodai problémákat ecseteled, amikor észreveszed, hogy a párod tekintete valahová a messziségbe réved. Megtorpansz, és azt kérdezed: – Figyelsz, te egyáltalán? Erre ő csak annyit mond: – Persze. Ne haragudj, megismételnéd? Sokunkkal és sokszor megesik, hogy nem tudunk teljesen a társunkra koncentrálni, mert közben a gondolataink már a holnapi ebéden, a gyerek szülőértekezletén, meg millió más dolgon járnak. De a minőségi együttlét pontosan arról szól, hogy a zavaró tényezőket tudatosan háttérbe szorítjuk, és azt mondjuk, most erre a fél órára pont nem érdekel se a húsleves, se az osztályfőnök, csakis a párom. A hallgatás éppolyan művészet, mint az, hogy megfelelően ki tudjunk tárulkozni egymás előtt, ehhez is rengeteg tanulás és önkontroll szükséges. A jó hír viszont az, hogy elsajátítható, ha néhány alapszabályt betartasz:

  • Tartsd fenn a szemkontaktust!
  • Ne adj tanácsot, csak figyelj és érezz!
  • Ha tudod, hogy semmiképpen nem tudsz kellő figyelemmel fordulni a párod felé, mert el vagy havazva a teendőkkel, kedvesen mondd azt, hogy most nem alkalmas. Biztosítsd afelől, hogy te teljes odafigyeléssel szeretnéd hallgatni, ezért előbb befejezed a dolgod, utána viszont annyi időt szánsz rá, amennyire csak szüksége van.
  • Miközben megnyílik a párod, próbáld a helyébe képzelni magad, és tedd fel a következő kérdést: Én mit éreznék az ő helyében? Akár visszajelzést is adhatsz. Például: „A szavaidból úgy érzem, nagyon csalódott vagy, hidd el én is az lennék…
  • Végül pedig, ne szakítsd félbe. Legyen mindkettőtöknek saját ideje, amibe ne próbáljátok meg beleerőszakolni a saját gondolataitokat és mondandótokat.

2. Készíts papucslistát! 

A bakancslistát mindenki ismeri. Olyan élmények szerepelnek rajta, amik extrémek vagy kimozdítanak a komfortzónából. Hallottál már a papucslistáról? A papucslistán olyan tevékenységek szerepelnek, amelyeket akár az otthonod melegében és a komfortzónádon belül is végezhettek. Közös főzés? Bekötött szemmel kóstolás? Tánc a nappali közepén? De akár társasjátékozhattok is, vagy készíthettek kvízt a kapcsolatotokból, saját kérdésekkel (a Legyen Ön is Milliomos személyre szabott verzióját is letölthetitek). Csak a fantáziátok szab határt. A lényeg az, hogy mindketten élvezzétek, és ne jusson eszetekbe a telefonotokra pillantani közben. Készítsétek el a saját listáitokat, legyen az akár papucs, akár bakancs, és fedezzétek fel újra az együtt töltött idő örömét.

3. Együtt minden könnyebb…

Életmódváltáson töröd a fejed? Vagy belevágnál egy új hobbiba? Csináljátok együtt! Sokkal könnyebb lesz sportolni, ha közben ott a szerelmed veled. Bohóckodhattok közben, motiválhatjátok egymást vagy kipróbálhatjátok a couple workout-ok legviccesebb mozdulatait. Az a fontos, hogy találjatok egy közös célt és támogassátok egymást az oda vezető úton. De semmiképp se hátráltassátok vagy kritizáljátok a másikat a folyamat közben, mert akkor a minőségi időből hamar mérgelődő idő lesz, ami senkinek sem jó.

4. Teremts saját hagyományokat! 

Hagyományokat általában az idősek teremtenek, hosszú évek munkájával. De ki mondta azt, hogy nem lehetnek saját szerelmi hagyományaitok? Számtalan új szokást vezethettek be, amire aztán sokáig emlékezni fogtok, vagy amiket minden héten sóvárogva várhattok. A mi hagyományunk például az, hogy minden hónap 18-án randinapot tartunk. Ilyenkor moziba megyünk, palacsintázunk vagy azt csináljuk, amihez épp kedvünk van. Egy másik, hogy minden reggel olvasunk néhány oldalt egy közös könyvből. A te hagyományod lehet egy esti séta vagy akár az, hogy minden étkezést meghitten együtt fogyasztotok el. Ezek az apró dolgok, amiken közösen osztoztok, összehoznak titeket és valami olyat alkothattok általa, ami csak a tiétek. Nem beszélve arról, hogy ezzel példát mutathattok majd a gyerekeiteknek, akik megtanulják, hogy egy kapcsolatban érdemes időt szánni egymásra.

5. Neked is jó, neki is jó

Először úgy tűnhet, ha minőségi időt szeretnénk ajándékozni a párunknak, akkor háttérbe kell szorítanunk magunkat. Ebben van igazság. Néha ahhoz, hogy igazán a másikra tudjunk figyelni, kicsit félre kell tenni a saját egónkat, és elengedni azt, hogy minden rólunk szóljon. Ezt gyakorolhatod úgy, hogy egy olyan programon, amiben a párod örömét leli, de te nem szereted, mégis részt veszel. Ezzel is kifejezheted, hogy érdekelődsz a dolgai iránt. Bár ez részedről erőfeszítést igényel, a kapcsolat szempontjából hamar megtérül. Persze mindez semmit sem ér, ha egyoldalú. A párodnak is ugyanezeket a fáradozásokat meg kell tennie érted, csakis így működhet a dolog. Szánjatok időt egymásra, mert ez az egyik módja annak, hogy minél több ideig fenntartsátok a szerelmet. Ne engedd, hogy az Instagram görgetése fontosabb legyen, mint az együtt töltött idő, mert akkor azon találhatod magad, hogy a párod is egy lett a sok idegen közül, akiknek a feedjét nézegeted.

Nyitókép: Luis Alvarez/GettyImages

Szerző: Szakács Betty

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: