5 hátborzongató film halloweenre, ha odavagy a horrorokért

Nyugi, vannak olyan izgalmas filmek is, amelyek után fogsz tudni éjszaka aludni.

A halloweeni filmekre a borzongás, reszketés a jellemző. De sokan vannak, akiknek ez nyugtalanító, és a szórakozás inkább szorongásba csap át. A horrorfilmekről több kutatás bebizonyította, hogy nem mindenkinek ajánlott, sőt, vannak olyanok, akiknek kifejezetten ártalmas. De nekik sem kell lemondani az izgalmakban bővelkedő filmekről, több olyan is van, ami kevésbé ijesztő, viszont fordulatokban és drámai pillanatokban gazdag.

A bárányok hallgatnak

A 90-es évek egyik legmeghatározóbb filmje volt a Thomas Harris regényéből készült mozi. Az Anthony Hopkins által zseniálisan megformált Dr. Hannibal Lecter az egyik legveszedelmesebb pszichopata gyilkos, aki évek óta egy szigorúan őrzött börtönben ül. De bármilyen meglepő, az FBI-nak szüksége van az őrült orvos segítségére, hogy kiderüljön ki az, aki az ő hírhedt módszereivel dolgozik. Claire Starling, különleges ügynökre akit Jodie Fostre alakít bízzák a feladatot, hogy próbáljon meg a bizalmába férkőzni, és információkhoz jutni. De az orvos nemcsak őrült, hanem kimagasló intelligenciával is rendelkezik, ezért az ügynöknek fel van adva rendesen a lecke. A film érdekessége, hogy az orvos szerepére először Gene Hackmant kérte fel a rendező, aki azonban túl sötétnek ítélte a karaktert, és nem vállalta a felkérést.

Psycho

Alfred Hitchcock legendás filmje, 1960-ban készült, a bajba jutott moteltulajdonosról, Norman Batesről. A Psycho-t Hitchcock legtökéletesebb filmjének tartják, amely nem egy szimpla krimi, hanem egy zseniálisan felépített, nem várt gyilkosságokat és drámai fordulatokat tartalmazó történet.

A légy

A Jeff Goldblum által alakított Seth Brundle tudományos kísérleteket folytat, amikor az utolsó balul sül el: a DNS-e keveredik egy légy DNS-ével. Rövid időn belül furcsa tünetet fedez fel magán és egy félig ember, félig légy alakot öltő szörnnyé változik. A film nem is feltétlenül az ijesztő, inkább a gusztustalan kategóriába tartozik.

Raw

Kategóriája szerint filmdráma, egyes vélemények szerint pedig felkavaró, megrázó és nyomasztó a történet. A főszereplő lány családjában mindenki állatorvos és vegetáriánus. A kamasz lány is követné a családi mintát, azonban az egyetemi beavatásán olyan események történnek vele, amelyekre nem volt felkészülve sem lelkileg, sem testileg. A nyers hús etetése csak egy a sok trauma közül, amivel a családi biztonságot nyújtó fészkekből kikerülve szembe kell néznie. A filmről sokat elárul, hogy a Torontói Filmfesztiválon a vetítésekor többen is elájultak.

Kannibál holokauszt

A történet szerint négy dokumentumfilmes eltűnik a Dél-amerikai dzsungelben, ahol a kannibalizmusról forgattak filmet. Fél évvel később indulnak a keresésükre, amikor kiderül, hogy egy helyi kannibál törzs áldozatai lettek. A látottak annyira hitelesek és meggyőzőek voltak, hogy a rendezőt, Ruggero Deodatot a színészek meggyilkolásával vádolták, és Olaszországban bíróság elé is állították. A film annak ellenére aratott világsikert, hogy megjelenéskor szinte mindenhol betiltották.

Forrás: mentalfloss.com
Nyitókép: Sajtóklub

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: