Húzz túrabakancsot! 5 hazai kirándulóhely, ahová akár ezen a hétvégén is ellátogathatsz

A legszebb túraútvonalak Magyarországon

Imádod a természetet? Akkor biztosan szereted a hosszú sétákat is, amikor még kint nincs az a nagy meleg, de már ragyogóan süt a nap, és szinte harapni lehet a friss levegőt.

Akár egyedül, akár a pároddal vagy a családdal kerestek hétvégi programot, remek választás benevezni egy kellemes, erdei sétára! Elő a túracipőkkel, összeállításunkban öt gyönyörű, hazai turistacélpontot ajánlunk, ahová már akár a hétvégén is ellátogathattok!

Szalajka-völgy

https://www.instagram.com/p/BolSryEAwOU/

Túrázók számára ideálisan kiépített kirándulóhely a Bükk-hegység egyik legszebb pontja, a Szilvásvárad közelében található völgy. A környék természeti kincsein kívül számos ipari műemléket is felfedezhetsz akár gyalogosan, akár biciklire pattanva. Sőt, ha egy remek élménnyel is gazdagodnál, akkor érdemes kipróbálni az erdei kisvonatot is! A híres Szalajka-völgy egyik legcsodásabb része a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amely hazánk egyik fontos természeti kincse.

Rám-szakadék

https://www.instagram.com/p/Blu_xeZhHDw/

vulkáni eredetű szurdokvölgy egyike a legnehezebben járható túraútvonalaknak, de egyes szakaszokon stabil létrákkal és kapaszkodókkal segítik a kirándulókat. Ha elfáradtál, megpihenhetsz a völgy alsó és felső bejáratánál található erdei pihenőben.

Hallottál már a forest bathingról?
A japánok évtizedek óta terápiás módszerként alkalmazzák a Shinrin Yokut, vagyis az erdei fürdőzést”, amely természetjárást jelent. Jót tesz az idegrendszernek, nyugtat és feltölt, és több kutatás is bebizonyította már, hogy csökkenti a szervezet kortizolszintjét (a stresszhormon) és a magas vérnyomást.

Királyrét és környéke

https://www.instagram.com/p/BN1lgewgbM8/

Te láttál már foltos szalamandrát? A Börzsöny legnépszerűbb kirándulóhelyén könnyen belefuthatsz ebbe a különleges erdei állatba. A Királyréti tanösvény összefűzi a kirándulóhely legfőbb látnivalóit, viszont ha más irányba indulnál, akkor is vannak remek lehetőségek: ott a Szén-patak-völgy, a Nagy Hideg-hegy vagy a Várhegy, ahonnan megcsodálhatod a gyönyörű panorámát.

Kányavári-sziget Nagy Kilátó

https://www.instagram.com/p/BpRFc4SnNjv/

A Kis-Balaton egyetlen vezető nélkül, szabadon látogatható része a Kányavári-sziget, amely egész évben fogadja a kirándulókat. A szigetre egy különleges fahídon kell besétálni, hogy megcsodálhasd az itt élő különleges vízi madarakat. A kicsiket délebbre egy vadonatúj játszótér fogadja. A sziget ékéből, a kilátóból pedig az egész Hídvégi-tó világát megtekintheted.

Megyer-hegyi Tengerszem

https://www.instagram.com/p/Bqc5b0gAOO9/

A mesébe illő tavat körülölelő sziklafalak 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A tájat nem a természet formálta ilyenné: a 15. században kőbányát alakítottak itt ki, amelyet a termeléscsökkenés következtében a 20. század elején bezártak, ám a kőfejtési gödörben felgyülemlett annyi víz, hogy kialakult ez a különleges tengerszem. Ha ez a kirándulóhely az új célpontod, nemcsak a Megyer-hegy élővilágát ismerheted meg, de a bányászatról is megtanulhatsz néhány érdekességet.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: