5 hétköznapi tevékenység, amelyben a ChatGPT a segítségedre lehet

Talán sokan nem tudják, de a ChatGPT jóval több, mint egy munkahelyi segéd vagy egy online beszélgetőtárs.

A ChatGPT a kódolási, írói és beszélgető készségeinek köszönhetően hamar beépült a köztudatba. És bár rendkívül jól végzi a munkáját a technológia terén, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne képes akár többre is. A chatbot ugyanis a napi teendőinkben is rendkívül hasznos társnak bizonyul. A ChatGPT növelheti a hatékonyságot és számos, a való életben fellépő problémában tud segíteni. A legjobb az egészben pedig, hogy mindehhez még csak nem is kell techgurunak lennünk. Össze is gyűjtöttük nektek a legjobb ChatGPT-s lifehackeket.

1. E-mailek megírása

Az e-mailek megszerkesztése egy időigényes feladat tud lenni. Főleg, hogyha hivatalos hangvételű levelet írunk és igyekszünk a megfelelő szavakat megtalálni. A ChatGPT viszont a segítségünkre lehet.

Próbaként a következő kérést intéztem a chatbot felé: Írj nekem kérlek egy mintalevelet a főnökömnek, amelyben betegszabadságot kérek. Másodpercek múlva pedig már meg is jelent előttem egy minta, amely majdhogynem tökéletesen megfelelt a célnak. Alapvető szabály a ChatGPT esetében, hogy minél részletesebben írjuk le a kérést, annál pontosabb választ kapunk. Ezután mást sem kell tennünk, mint kimásolni a szöveget, beírni a hiányzó adatokat, kicsit talán átfogalmazni a szöveget és már mehet is az e-mail.

2. Felkészülni egy nagy eseményre

A nagy feladatok vagy események előtti idegesség mindenkinek egy ismert élmény. Azonban egy motivációs beszéd vagy épp egy jól megszerkesztett ütemterv segíthet enyhíteni a szorongást és fókuszáltan a feladatra összpontosítani. Ahelyett, hogy a barátaidtól, kollegáidtól vagy épp a Google-től kérnél tanácsot az ilyen helyzetekben, inkább kérdezd a ChatGPT-t.

Kezdetnek ezt írtam a mesterséges intelligenciának: ma lesz egy fontos prezentációm a munkában, tudnál készíteni nekem egy tervet, hogy biztosan jól sikerüljön? Eredményképp pedig egy 12 pontos listát kaptam, hogy mire érdemes odafigyelni a siker érdekében. A tippek nemcsak relevánsak voltak, de meglepően hasznosak is.

3. Listák írása

A listák számos helyzetben képesek megkönnyíteni az életünket. Ugyanakkor sok időbe is telhet egy pontos listát előállítani és sok esetben háttérmunkát is igényel. De nem a ChatGPT-vel! Ha például valaki utazni készül, a chatbot könnyűszerrel össze tud dobni egy listát a legfontosabb pakolnivalókkal. Vagy ha például mindig lefelejtesz bizonyos alapvető élelmiszereket a bevásárlási listádról és már csak otthon veszed észre, legközelebb megkérheted a ChatGPT-t, hogy állítson össze neked egy listát a legfontosabb ételekről. De ha egy konkrét ételhez lenne szükséged az összetevőkre, akkor akár ennek az összetevőit is hozzárendelheted a listához.

4. Személyre szabott edzésterv

Ha épp most kezdtél el járni az edzőterembe, de nem igazán tudod, hogyan is kezdj neki az átalakulásodnak, viszont nem szívesen fizetnél vagyonokat egy személyi edzőnek vagy egy más által megkomponált edzéstervre már rögtön az elején, akkor fordulj a ChatGPT-hez. Mindössze annyit kell tenned, hogy leírod, mit szeretnél elérni és a chatbot máris összeállít egy, az igényeidnek megfelelő alaptervet.

Tesztként arra kértem a mesterséges intelligenciát, hogy állítson össze nekem egy futópados edzéstervet, mellyel fejleszthetem az állóképességemet. A chatbot nemcsak összedobott nekem egy hétnapos alap edzéstervet, de még tippekkel is ellátott, hogy mire figyeljek oda az edzés előtt és után, hogy a legjobb eredményeket érjem el.

5. Ebédtervezés

Maga a főzés mindössze félmunka, ugyanis annak a megtervezése, hogy pontosan mit is együnk, sokszor még ennél is megterhelőbb. Nem számít, hogy egészségesebben étkeznél vagy épp csak a hűtőben lapuló ételekből dobnál össze valami gyorsat, a ChatGPT nem hagy cserben. A netes receptek közötti több órás görgetés helyett csak egyszerűen kérd meg a chatbotot, hogy segítsen. Én például arra kértem, hogy ajánljon valami egészséges fogást, aminek az elkészítéséhez spenót, csirkemell, paradicsom és hagyma kell. Pár másodperc és máris egy finom recept termett előttem, hozzávalókkal és elkészítési lépésekkel együtt, aminek a felsorolt négy élelmiszer képezte az alapját.

…de ne feledd!

Mint láthatjuk, a mesterséges intelligencia számos élethelyzetben képes a segítségünkre lenni, viszont fontos megjegyezni, hogy a ChatGPT-hez hasonló chatbotok az internet ezernyi információját próbálják tömöríteni és ezáltal előállni egy megoldással, ami választ ad a kérdésedre. Ezek a botok azonban nem feltétlenül vannak tisztában az eredmény valószerűségével, azt pedig, hogy pontosan honnan gyűjtenek adatokat, nem lehet tudni. Sokszor figyelték már meg korábban, hogy hamis információt nyújthatnak a chatbotok vagy olykor akár kitalálnak valamit maguktól. Ez csupán annyit tesz, hogy nem minden esetben érdemes teljes mértékben megbízni a ChatGPT „szavaiban”, hanem fontos utánanézni személyesen is.

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: