5 híres és erős nő, aki megküzdött a mellrákkal

Még hátra van néhány nap az októberből, ami a mellrák elleni küzdelem hónapja. Fontos, hogy szánjunk időt és energiát a prevencióra, amire szerencsére egyre több híresség hívja fel a figyelmünket. Íme 5 erős, és bátor nő!

A mellrák a leggyakoribb a rákos megbetegedések közül, ami a magyar nők 7-10%-át érinti. Az American Cancer Society (ACS) adatai szerint csak az Egyesült Államokban, 2019-ben 252 710 nőnél diagnosztizáltak mellrákot. Az ACS egy országos önkéntes szervezet, ami 1913 óta működik, és több mint 6 különböző amerikai nagyvárosban dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a mellrákra, és a betegség megelőzésére. A szervezet 2022-es becslései szerint az Egyesült Államokban eddig 1 918 030 új daganatos megbetegedést diagnosztizáltak. A betegség kialakulásának lehetnek genetikai és lelki okai egyaránt. 

Wanda Sykes

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

WS (@iamwandasykes) által megosztott bejegyzés

Az amerikai színésznő, humorista egy 2011-es szépészeti beavatkozásnak köszönheti, hogy sikerült időben megfékezni a rákot. Egy mellkisebbítő műtét után derült ki, hogy 0. stádiumú emlőrák van a bal mellében. Sykes a kettős masztektómia mellett döntött, mindkét mellét eltávolíttatta. „Így nulla esélyem van, hogy mellrákom legyen” – mesélte a The Ellen Degeneres Show-ban 2011-ben. A rák az rák. Választhattam, hogy háromhavonta visszamegyek kontroll vizsgálatra, de ebben nem vagyok jó”. Sykes hozzátette, hogy azért is döntött az eltávolító műtét mellett, mert a családjában több nőnek is volt emlőrákja, így biztosra akart menni. 

Christina Applegate

A mellrák elsősorban az idősebb nők körében gyakori, de sajnos ugyanúgy előfordul a fiatal nőknél is. Applegate még csak 36 éves volt, amikor 2008-ban emlőrákkal diagnosztizáltak. A színésznő először lumpectomián esett át (azaz elátvolították a daganatot, illetve egy keveset a rosszindulatú daganatot körülvevő egészséges szövetből), de miután megtudta, hogy BRCA1 genetikai mutációja van (ami egy olyan gén, amely az emlő- és a petefészekrák fokozott kockázatával jár együtt), a kettős masztektómia mellett döntött, amelyet petefészkeinek és petevezetékeinek eltávolítása követett.

Cynthia Nixon

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cynthia Nixon (@cynthiaenixon) által megosztott bejegyzés

A Szex és New York színésznője csak a gyógyulás után fedfe fel, hogy 2006-ban mellrákot állapítottak meg nála. Elmentem a szűrővizsgálatra, majd felhívott a nőgyógyászom, és azt mondta, hogy talált néhány kisebb daganatot, amiket azonnal ki kell venni” – mondta Nixon a Good Morning America-nak. A színésznő édesanyja szintén mellrák túlélő, ami erősebbé és tudatosabbá tette Nixont, aki a betegség leküzdése után csatlakozott egy szervezethez, ami azon dolgozik, hogy világszerte tájékoztassa és segítse a nőket a rákkal szembeni küzdelemben.

Rita Wilson

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rita Wilson (@ritawilson) által megosztott bejegyzés

A színésznő 2015-ben kettős masztektómián esett át, miután invazív lebenyes karcinómát diagnosztizáltak nála (ez azt jelenti, hogy a rákos elváltozás a mell tejtermelő mirigyeiben kezdődik, az invazív rák pedig azt, hogy a rákos sejtek átterjednek a nyirokcsomókra és a test más területeire). Tom Hanks felesége rendszeresen járt szűrővizsgálatokra, a színésznő a The New York Timesnak elmesélte, hogy az eredménye negatív lett, de úgy érezte valami nem stimmel, ezért kért egy második szakvéleményt. Nagyon jól tette, ugyanis ekkor diagnosztizálták nála a rákot.

Shannen Doherty

A Bűbájos boszorkák sztárjánál először 2015-ben állapították meg a mellrákot, ami később 2020-ban kiújult és akkor 4. stádiumú, áttéttel diagnosztizálták. A színésznő 2019-ban a Beverly Hills 90210 forgatása közben titokban tartotta a betegségét. A 4- stádiumban lévő rákosok is tudnak dolgozni. Nem ér véget az élet abban a percben, amikor megkapjuk a diagnózist” – mondta Doherty a Good Morning America-ban. 

Szerző: Simon Eszti

Forrás: Everyday health, ACS, CancerStatistics, WordCancerResearch, PEOPLE, abcnews
Nyitókép: Neilson Barnard / Staff/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: