5 ikonikus ruha, amire mindenki emlékszik

Ikonikus divattörténeti pillanatoknak nem mindig lehetünk szemtanúi, de azért bőven akad olyan ruha, amit szinte mindannyian ismerünk. Kedvenc sztárjaink ugyanis rendre törekednek arra, hogy megjelenéseikkel beírják magukat a divat történelmébe.

Minden idők leghíresebb kis fekete ruháit már bemutattuk, de azért bőven akad még szemezgetnivaló a hírességek lookjai között. Ezúttal azokat a ruhákat gyűjtöttük össze, amikre évtizedek távlatából is mindannyian emlékszünk.

Jennifer Lopez és a Versace

JLo 2000-ben örökre feltette magát a divat térképére. Az énekesnő első Grammy-gáláján P. Diddy oldalán lopta el a showt a rapper elől, egy dzsungelmintás, sokat mutató ruhában. A Versace-darab a divatház aktuális kollekciójából származott és Amber Valetta szupermodell mutatta azt be a kifutón. Érdekesség, hogy Donatella Versace az 1999-es Met-gálán, illetve Geri Halliwell JLo előtt egy hónappal már viselte a kreációt egy díjátadón, azonban ők nem kaptak ekkora figyelmet. Nem úgy mint Lopez, aki mindenkit elvarázsolt ebben a merész szettben, a 42. Grammy után pedig olyan érdeklődés mutatkozott a ruha iránt, hogy az emberek tömegesen keresték az interneten Jennifert Versace-ban. A Google pedig lépett egy nagyot és az énekesnő ikonikus ruhája miatt létrehozta képkereső funkcióját. Gondolnátok, hogy egy ruha ilyen hatással lehet az életünkre? JLo persze ezután még számos felejthetetlen Versace-pillanatot tudhatott magáénak, 2020-ban például a ruha újragondolt változatában vonult végig a divatház kifutóján.

JLo Versacet öltött és létrejött a Google képkereső (Fotő: Kirby Lee/WireImage)

Lady Gaga húsruhája

A szupersztár, Lady Gaga vörös szőnyeges megjelenései napjainkban már a kifinomultságot és „old hollywoodi glamourt” idézik meg. Rendre ámulatbaejtő kreációkban lép a fotósok elé, de nem volt ez mindig így. Gaga karrierje kezdetén ugyanis inkább törekedett arra, hogy meghökkentsen minket, mintsem elvarázsoljon. Ilyen volt a 2010-es húsruhája is. Az énekesnő az MTV Video Music Awards-ra érkezett a kicsit sem szokványos szettben. A darabot Franc Fernandez tervezte és az a Nicola Formichetti valósította meg, aki számtalan alkalommal dolgozott együtt Gagával. A marhahúsból készült kreációt a Time magazin az év legnagyobb divatszenzációjának nevezte, a Rock and Roll Hall of Fame pedig „konzerváltatta” és kiállította azt. Lady Gaga 2012-es turnéján ismét feltűnt egy húsruha, az azonban már nem valódi nyershúsból készült. A 2020-as amerikai elnökválasztás előtt is ezt a divattörténelmi pillanatát megidézve buzdította honfitársait a szavazás fontosságára.

Lady Gaga húsruhája mindenkit meghökkentett (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Happy Birthday, Mr. President!

Jöjjön  egy olyan darab aminek nem is egy, hanem rögtön két emlékezetes pillanata is volt. Marilyn Monroe gardródjából listánkon természetesen több kreáció is helyet kaphatna, elég csak arra a fehér, William Travilla által megálmodott ruhára gondolunk, aminek szoknyáját fellibbentette a huzat, vagy arra a pink estélyire, ami máig számos alkotásban újra és újra visszaköszön. Viszont mi most egy ezektől is fontosabb pillanatát idézzük meg a világhírű színésznőnek, mégpedig azt, amikor 1962-ben, a Madison Square Garden népes közönsége előtt John F. Kennedy-t köszöntötte. Monroe a róla és az elnökről keringő pletykáknak még inkább alapot adva pedig egy igencsak kihívó ruhában lépett színpadra. A mára ikonná vált híresség egy, a kor leghíresebb tervezője, Bob Mackie által kreált „meztelen ruhában” adta elő dalát. A finom selyemből készült kreációt mintegy 2500 kristály díszítette, mellyel nemcsak képletesen, hanem szó szerint is beragyogta az estet.

A mára már múzeumi értéket képviselő darab azonban 2022-ben újabb fontos pillanatotokat élt meg. Korunk egyik leghíresebb celebritása, Kim Kardashian gondolt egy nagyot és kölcsönkérte azt, hogy Pete Davidson oldalán belibbenjen abban a Met-gálára. Kim eszeveszett diétába kezdett, hogy viselhesse a történelmi darabot, három hét leforgása alatt hét kilótól kellett megszabadulnia. A sztár egyébként csak pár percre öltötte magára a darabot, hiszen miután elkészültek róla a fotók a Met lépcsőjén, le is cserélte azt egy replikára. Kim elérte a célját és mindenki róla beszélt, viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy a ruhán keletkezett pár sérülés.

Kim Kardashian a 2022-es MET Galán (Fotó: James Devaney/GC Images)

Björk hattyúként

Björk a 2000-es években nem igazán tudott senkit meglepni szettjeivel, hiszen megjelenése mindig is különcségéről árulkodott. 2001-ben viszont mégis sikerült sokkolnia a közönséget, hiszen a legrangosabb filmes díjátadóra öltött, nem akármilyen jelmezt: az énekesnő az Oscar előtt úgy gondolta, hogy hattyúként akar végigvonulni a vörös szőnyegen. A kreáció Marjan Pejoski macedón tervező nevéhez fűződik, aki két, egymással megegyező darabot készített a megrendelésre. A kritikusok meghökkentőnek és felháborítónak tartották és máig különböző háttértartalmakkal ruházzák azt fel. Egy biztos, Björk ezzel beírta magát az Oscar történelmébe, hogy ez negatív vagy pozitív kicsengésű-e, azt mindenki maga döntse el. Az azonban kétségtelen, hogy az izlandi sztár választása mára popkulturális hatást generált, hiszen 2001 óta többen újraértelmezték lookját.

A 2001-es Oscar után mindeki Björk-ről beszélt (Fotó: Mirek Towski/FilmMagic)

Madonna mint menyasszony

A pop nagyasszonya karrierje során számtalan emlékezetes outfitet mutatott be a színpadon és a vörös szőnyegen egyaránt, egyik legikonikusabb lookja pedig a Like a Virgin című dalához fűződik. Az énekesnő az 1984-es MTV Video Music Awardson lépett fel az albumborítóját megidéző szettben. A menyasszonyi ruha új értelmet kapott Madonna szótárában: egy csipkés mídert, áttetsző szoknyát és merész kiegészítőket viselt, amivel nemcsak új szintre emelte hírnevét, de stílusikonként is újrapozícionálta magát. Nincs olyan nagyszabású jelmezes buli, ahol ezt a pillanatát ne idézné meg valaki és még a sztárok is szívesen használják ihletforrásként az ikonikus szettet.

Madonna karrierje kezdetén is szerette a feltűnést (Fotó: Frank Micelotta/Getty Images.

Nyitókép:  Jacopo Raule/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: