5 mesésen illatozó növény, ami természetes bukéjával belengi a lakást

„Semmi nem idéz meg úgy egy emléket, ahogy egy illat" - mondja Victor Hugo. A mesterséges illatoknál pedig sokkal jobb a természetes!

Neked mi kell ahhoz, hogy otthonosan érezd magad? Csukd be a szemed egy percre, és próbáld meg felidézni az emlékeidet. Mi jut először az eszedbe? Biztos vagyok abban, hogy te is, mint sokan mások illatokra gondoltál először, hiszen a gőzölgő tea vagy egy finoman párolgó illóolaj valóban képes megteremteni az otthonosság érzetét, még akkor is, ha éppen átmeneti az a hely, ahol élsz. A fentieken túl vannak olyan növények is, amiket szintén bevethetsz, ha természetes illatot szeretnél a lakásodban.

Csokis is, mentolos is: igazi különlegesség a csoki menta

Az udvaron vagy az erkélyen csodálatosan eléldegél ez a különleges mentafajta. Ugyanakkor kellő odafigyeléssel a lakásod éke is lehet. A csoki menta szereti a napfényt, ezért mindenképp keress neki egy világos ablakpárkányt vagy valami kellemes virágtartót az ablak közelében. Az öntözéssel vigyázz! Csak akkor locsold, ha a talaj már száraz. Telente a növények is lelassulnak picit, ilyenkor érdemes még ritkábban öntözni. A menta remekül illik jó pár fogáshoz, legyen szó desszertről vagy főételről, ha pedig egy-két levelet letépsz, és összemorzsolod, a felszabaduló illatával belengi a lakást.

Gyönyörű növény, amire jó ránézni: a gardénia

Jázminos illatával a gardénia betölti a lakást, a gondozása azonban egy kicsit körülményesebb. Az eredetileg Dél-Kelet Ázsiából származó trópusi növény szereti a meleget és a sok napfényt. Ebből adódóan a párás környezetért is odavan. Ha gardéniát tartasz, hetente egyszer párásíts a környezetében, vagy permetezd a növényt vízzel. Ez a fehér virágú, mélyzöld levelű növény hű társad lesz, ha odafigyelsz rá, cserébe egész évben illatozik majd.

Francia tájakat és nyarat idéz: lila és illatos levendula

Ki ne ismerné, és ki ne szeretné ezt a nagyszerű gyógynövényt? Bár elsőre a nyár jut róla az eszünkbe, valójában egész évben szépen elvan a lakásban, ha gondoskodsz róla. A levendula is fényigényes növény, ezért még télen is, amikor szunnyad, tedd világos helyre. Figyelj az igényeire, ha úgy tűnik, nem érzi jól magát valahol, akkor költöztesd a lakásodba addig, amíg megleled számára a tökéletes, fényes, nyugodt és hűvös pontot. A levendulának az agyagkaspó a legjobb választás, ugyanis ez vezeti el legjobban a vizet.

Elegáns és illatos: sharry baby orchidea

Ennek a különleges orchideának mámorító, csokoládés illata van, éppen passzol az ünnepi időszakhoz! Hogy a növény igazán jól érezze magát, tedd egy lyukacsos kaspóba, amelyet mohával töltesz ki, hogy könnyebben levegőzzön az orchidea gyökere. Ez a típusú orchidea a reggeli napfényt szereti, a délutáni erősebb nap sugarai ugyanis könnyen megégethetik a levelét.

A neve nem csábít, az illata annál inkább: húsos viaszvirág

Hálás növény, amely ha jól érzi magát, csodálatos virággal ajándékoz meg. Persze nemcsak a látvány lenyűgöző, az illata is páratlan. Sok vizet nem igényel, csak ritkán öntözd, és hogy lúgosítsd a talaját, évente kétszer szórj a földjébe összetört tojáshéjat. Fényes helyre tedd, de ne érje közvetlen napfény! Kúszónövény, ezért figyelj arra, hogy a leveleinek, indáinak legyen hely. A csodás virágaiban nyáron és ősszel gyönyörködhetsz pár hétig, de a növény levelei önmagukban is jól mutatnak.

Forrás: apartmenttherapy
Nyitókép: jopstock/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: