5 inspiráló könyv, amitől boldogabb leszel

1. fejezet: út a boldogsághoz

Vannak könyvek, amik többet jelentenek egy kellemes kikapcsolódásnál - boldoggá tesznek és megváltoztatják az életedet. Ezekre az inspiráló olvasmányokra gyűjtöttünk össze 5 példát.

Vannak, akik kifejezetten szkeptikusak a kiegyensúlyozott élet receptjét kínáló olvasmányok kapcsán. Egyfelől megértem az álláspontjukat, hiszen mindenki másképp éli az életét, különböző problémákon megy keresztül és eltérő módon dolgozza fel azokat. A különböző trükkök és tippek között vannak, amik valakinek segítséget nyújtanak, de egy másik személy esetében semmilyen változást nem hoznak. Ennek ellenére hiszek abban, hogy egy jó könyv, egy rövid olvasmány, de akár egy idézet is tehet olyan mély benyomást, ami miatt teljesen átgondoljuk az életünket, netalán még változtatunk is a szokásainkon. A következő alkotások nem adnak pontos receptet a boldog mindennapokhoz, de remek tanácsokkal és szellemes történetekkel talán új utat mutathatnak nekünk. Biztosan mosolyt csalnak majd az arcunkra, akár este az ágyban, utazás közben vagy a vízparton ülve vesszük elő a következő köteteket:

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

könyv
Maxim Könyvkiadó, 2 999 Ft

Ha az élet citrommal kínál, készítsd belőle limonádét – szól a jól ismert inspirációs idézet. A „Leszarom” rafinált művészete című könyvben ez inkább így festene: Ha az élet citrommal kínál, szokj hozzá, hogy citromot eszel. A legtöbb hasonló hangvételű olvasmánytól eltérően ez a kis könyv egy teljesen más oldalról mutatja be a boldogsághoz vezető utat. Mark Manson szerint a folytonos pozitív hozzáállás helyett néha sokkal többet segítünk a mentális jólétünkön, ha elfogadjuk, hogy az élet nem mindig habos torta és ha valami rossz, akkor így is-úgy is az. A szerző minden oldalon kíméletlenül osztogatja a pofonokat, mondandóját nyers őszinteséggel és obszcén humorral fűszerezve. „Nem lehet mindenki különleges, a társadalomban vannak győztesek és persze vannak vesztesek, ami valahol tényleg tisztességtelen, és nem a te hibád.” – a mű üzenete az, hogy fogadjuk el saját korlátainkat és találjuk meg, mire érdemes energiát fordítanunk.

Gretchen Rubin: Boldogságterv

boldogságterv
Édesvíz Kiadó, 3490 Ft

Egy könyv, ami  tanulságos, mégis szórakoztató és gondolatébresztő mondanivalójával minden olvasó kedvét meghozza életének megváltoztatásához. A kötetben Gretchen Rubin személyes történetét ismerhetjük meg, ami azt az egy évet mutatja be, amikor az amerikai szerzőnő eldöntötte, csak a saját boldogságára fog koncentrálni. Az ókori bölcsek, a modern tudomány, valamint a popkultúra segítségével Gretchen Rubin olyan tanácsokkal lát el minket, amik segítenek megtenni a boldogabb élethez vezető kis lépéseket. 

Jen Sincero: Vagány vagy!

vagány vagy
Édesvíz Kiadó, 3125 Ft

Mi a boldogsághoz vezető út legnagyobb és leggyakoribb akadályozó tényezője? Az önbizalomhiány és önmagunk ostorozása. Ez a bestseller nemcsak a gondolkodásmódunk megváltoztatásában nyújt segítséget, de a tanácsok megfogadásával a munkánkban, a személyes kapcsolatainkban és a pénzügyi dolgainkban is számíthatunk pozitív hatásokra. Remek tippekkel, könnyen megvalósítható feladatokkal és inspiráló, mégis humoros történetekkel teli szellemes olvasmány, ami remek útmutatóként szolgál a mindennapok során. Arról van szó, hogy elég tökösek vagyunk-e ahhoz, hogy úgy lépjünk fel, mint saját magunk legragyogóbb, legboldogabb, legvagányabb verziója, akárhogy nézzen is ki” – Jen Sincero bebizonyítja, hogy mindenkiben megtalálható az a kis plusz, ami a felhőtlen élethez kell.

Meik Wiking: Hygge: A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Hygge
Kossuth Kiadó, 4500 Ft

Aki járt már Dániában, az teljesen egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a dánok a legboldogabb emberek a világon. Ezt az álláspontot felmérések is alátámasztják. Mégis hogyan történhet meg, hogy Dánia mindig a legvidámabb országokat felsoroló lista élén végzi? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge. Már magát a kifejezést sem egyszerű megmagyaráznunk, hiszen fordították már a meghittségteremtés művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, de hogy valóban megértsük a dán életérzés lényegét, egy kifejezésnél többre lesz szükségünk. A könyvben minden olyan apróságok fontosságára emlékeztet minket a szerző, mint a közösségi élet, a rohanásmentes mindennapok és saját komfortérzetünk megteremtése. 

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka

Brene Brown
Édesvíz Kiadó, 3490 Ft

A maximalizmus, a folytonos tökéletességre való törekvés napjaink állandó tényezője. Próbálunk másoknak megfelelni a munkánk során, a személyes kapcsolataink miatt elnyomjuk valódi énünket, vágyainkat és még megannyi különböző cselekvésünk mozgatórugója az idealizált, az elvárt eredmények beteljesítése. A nap 24 órájában elérhetők vagyunk a világ számára és még akkor is zúdulnak ránk a feladatok, amikor azt hisszük pihenünk vagy szórakozunk. Ez az inspiráló, világhírű könyv abban segít, hogy elfogadjuk és meglássuk, a tökéletesség hamis kultusza épp azoktól választ el minket, amire a leginkább vágyunk: önmagunk elfogadásától, az igaz szerelemtől és a hamisítatlan boldogságtól. 

Nyitókép: Dean Drobot/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: