5 intő jel, ami arról árulkodik, nem érdemes a párkapcsolatért küzdened

Lehet, hogy a szerelem az érzelmek csatatere, de ugyanúgy, mint az életben, a párkapcsolatban is meg kell válogatnunk, melyik harcokat érdemes megvívni és melyiket érdemes inkább elengedni.

Habár a romantikus filmek és sorozatok kiválóak arra, hogy kikapcsolódjunk, egy kis időre kiszakadjunk a hétköznapok rohanásából, arról sokszor megfeledkezünk, hogy káros hatásaik is lehetnek. Könnyen elferdíthetik a valóságról kialakított képet, hiszen gyakran idealizálják. Például a szenvedély jelképeként tüntetik fel azokat a románcokat, amelyekben rendszeresek a heves viták, valamint az egyik – vagy mindkét – fél majd’ beleőrül miközben próbálja életben tartani a kapcsolatot. Természetesen a filmipar általában úgy intézi, hogy a néző megkapja a happy endet – azonban a való életben a legtöbb filmes románc biztosan zátonyra futott volna. Félreértés ne essék, a konfliktusok elkerülhetetlenek, sőt szükséges részei egy egészséges kapcsolatnak. Ahogyan azt sem tagadhatjuk, hogy néha meg kell küzdenünk azért, akit szeretünk.

Érte, de nem vele. Amíg a párkapcsolatban élünk, nagyon nehéz észrevenni a kettő közötti különbséget – pedig az egyik esetben megéri energiát fektetni a nézeteltérés rendezésébe, a másikban csak a menthetetlent próbáljuk megmenteni. Ami teljesen felesleges, ha a másik fél nem partner ebben. Íme néhány intő jel, ami arra utal, hogy a kapcsolatotoknak nincs jövője és az energiád inkább másra kellene fordítanod.

1. Nem hajlandó kompromisszumot kötni

Kompromisszumok nélkül egyetlen kapcsolat sem működik, de mindkettőtöknek áldozatokat kell hoznia a másikért. Hiszen néha nincs más megoldás, mint feladni valamit, ha ezzel a közös cél, a közös jövő érdekét szolgáljátok. Azonban ha ez egyoldalúvá válik – vagyis mindig te vagy az a személy, akinek kompromisszumot kell kötnie –, akkor előfordulhat, hogy a partnered jobban törődik a saját jövőjével, mint veled vagy kettőtök közös álmaival. Vagyis a saját igényei kielégítésére törekszik, és ezt várja el tőled is. Nicole Richardson család- és párkapcsolati terapeuta szerint, ha úgy érzed, a partnered kevésbé ad a véleményedre, nem veszi figyelembe a te óhajaidat, az a kommunikáció megromlásának egyik gyakori jele. Richardson megjegyzi, az is intő jel, ha folyamatosan megpróbálja megváltoztatni az álláspontod, hogy az ő akarata érvényesülhessen. „Ha sikerül vele tisztáznod, hogy mi a te igényed és meghallgat téged, akkor van remény. Ha nem, akkor valószínűleg egy régen elvesztett csatát vívsz.”

2. Az együttérzésnek nyoma sincs a kapcsolatban

Teljesen természetes, ha a párod nem mindig érti, hogy mi zajlik a fejedben vagy a lelkedben. Ezzel semmi gond, amíg erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezeket a helyzeteket, a véleményedet vagy az érzéseidet megpróbálja megérteni. Ebben az esetben nagyon igaz, hogy a szándék a lényeg – vagyis lehet, hogy teljesen sosem fogja átérezni, miért akadtál ki annyira egy adott szituáción. De ha meghallgat és igyekszik a helyedbe képzelni magát, már az is a szeretetről, a törődésről tanúskodik. De ha nem hajlandó erre, akkor nem veled, hanem ellen harcol. Anita Chlipala családterapeuta szerint, ha valaki nem képes megtanulni, megérteni és átérezni a párja tapasztalatait, akkor az empátia hiánya miatt örökké harcban állnak majd. 

3. Nem támogat

Irreális elvárás lenne a másikkal szemben, hogy minden igényednek eleget tegyen és minden érzelmi helyzetben pontosan azt adja, amire vágysz. Viszont teljesen reális igény, ha azt szeretnéd, hogy a párod melletted álljon azokban az időszakokban, amikor magad alatt vagy és, hogy segítsen túljutni a nehéz pillanatokon. Hiszen egy kapcsolatban fontos, hogy közös erővel jussunk túl az akadályokon – még akkor is, ha ezek csak az egyik fél útját torlaszolták el. Ennek a támogatásnak természetesnek kell lennie, vagyis ha ki kell vívnod, akkor nem kezelnek egyenrangú félként. „Ha a partnerünk nem támogató, akkor nemcsak nem egészít ki minket, hanem magunkra vesszük az ő terheiket is, miközben a sajátunkat is egyedül kell cipelnünk” – mondta Chris Armstrong párkapcsolati szakértő. „Mi több, az is nyomást helyez ránk, hogy tudjuk, ezt viszonzás nélkül tesszük.”

4. Nem tisztel

A szeretet létfontosságú egy kapcsolatban, de ez a szeretet semmit sem ér a tisztelet nélkül. Ha a párod rendszeresen belevág a szavadba, döntéseket hoz helyetted és elutasítóan viselkedik veled szemben, valószínűleg nem tisztel (vagy legalábbis nem tanúsít annyi tiszteletet, amennyit megérdemelnél). Küzdhetsz azért, hogy valaki melletted maradjon. Azért is, hogy egy másik személyt boldoggá tegyél. De nem küzdhetsz azért, hogy tiszteljenek – ezt ki kell érdemelni és akkor lehetetlen, ha a partnered nem hajlandó megadni neked a kellő figyelmet. „Ez a folyamat eltarthat egy darabig a kapcsolat korai szakaszában, de őszintén szólva, nem kell(ene) sok idő ahhoz, hogy a tiszteletet kedvesség, udvariasság és hála formájában mutassák ki” –  mondta Dr. Gary Brown párterapeuta. „Ha többször is felvetetted a témát, de a partnered nem változik, akkor el kell döntened, hogy egészséges-e olyan emberrel élned, aki nem tisztel.”

5. Eljátszotta a bizalmadat

A tisztelethez hasonlóan a bizalomnak is kölcsönös érzésnek kell lennie, különben a kapcsolat mérgezővé válik. Ez a bizalom néha meginoghat. Amennyiben a párodnak sikerül újra felépítenie, bebizonyítania, hogy tanult a korábbi hibáiból és kisebb-nagyobb változásokra is hajlandó érted, akkor megérdemli a bocsánatot. Azonban ha valakit folyamatosan hazudozáson kapsz és rendszeresen kijátssza a jóhiszeműséged, majd a megbánás legapróbb jelét sem tanúsítja, akkor feleslegesen próbálsz megbízni benne. Hiszen minél több a hazugság, annál többet szorongsz amiatt, vajon igazat mondott-e, valóban azt teszi-e, amit állított. Monica Parikh társkereső coach szerint ezeket a kérdéseket kell feltenned magadnak: Jó ember a párod? Megbízható? „Ha valamelyik kérdésre nemmel válaszolsz, akkor ideje szembenézni az elkerülhetetlennel, és véget vetni a kapcsolatnak.”

Forrás: Elitedaily
Nyitókép: Amy Humphries/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: