5 jel, ami azt bizonyítja, hogy igazán sikeres vagy a munkádban

Figyelj az apró jelekre!

Az egészséges önkritika nem árt - de figyelj arra, hogy ne ess át a ló túloldalára. 5 olyan apróságot gyűjtöttünk össze, ami bizonyítja, hogy szépen lépdelsz előre, ezért épp itt ideje, hogy ne becsüld alá a képességeidet!

Idén a világsajtó Greta Thunberg, Billie Eilish és Zendaya nevétől volt hangos, de rajtuk kívül még számos tehetséges fiatal mutatott fel jelentős eredményeket. Bevallom, amikor a Z generáció sikereiről olvasok, néha beleesek abba a hiába, hogy összehasonlítom az ő karrierjüket az enyémmel. A húszas éveim elején járok, egy kis albérletben élek és a saját vállalkozásomnak sincs (még) se híre, se hamva. Ilyenkor emlékeztetnem kell magam arra, hogy ne vonjak párhuzamot mások élete és a sajátom között. Lehet, hogy néhány huszonévessel ellentétben nekem nincs milliós árbevételű saját cégem, de én már azzal beérem, ha valakit elgondolkodtat az egyik cikkem. Ráadásul szeretem a munkámat és a fizetésből a lakbért, a számlákat és minden más kiadást is finanszírozni tudok – miért felejtem el, hogy ennek valójában örülnöm kellene?

Gyakran elgondolkodom, hogy merre tart a karrierem, mennyit sikerült fejlődnöm az elmúlt hónapok alatt. Néha még mindig úgy érzem, egy zöldfülű kezdő vagyok, aki hirtelen belecsöppent ebbe a világba és bedobták a mély vízbe. Pedig több mint 3 éve kaptam meg az első gyakornoki munkámat, szóval az évek alatt valami már csak ragadt rám. A közelmúltban felkeresett egy régi ismerősöm és tanácsot kért tőlem az új munkájával kapcsolatban. Először azt hittem, hogy szórakozik velem. ‚‚Haha, jó vicc!’’ – mondtam, de ő komolyan gondolta. A beszélgetés után sikerült felfognom, mi történt és hihetetlenül jó érzéssel töltött el, hogy annyira becsüli a munkámat, hogy tőlem kért tanácsot.

Ha te is hajlamos vagy alulértékelni a saját teljesítményed, esetleg úgy érzed, egy helyben toporogsz a karrieredet illetően, akkor mindenképp olvasd el cikkünket. Vedd észre az alábbi jeleket, és tedd helyre az önbecsülésed:

1. Lehengerlően szerepeltél a meetingen

Lehet, hogy már századszor sétálsz be a terembe, ahol a megbeszéléseket tartjátok, de továbbra is ugyanolyan idegesség jellemez, mint az első alkalommal? Ez az izgalom tovább fokozódik, ha a saját véleményedet vagy ötleteidet kell megosztanod a többiekkel. Azt hiszed a profik nem szoktak izgulni? Ne ahhoz mérd a szakértelmed vagy a sikered, hogy milyen magabiztos vagy, amikor kiállsz az emberek elé. Ha az ötleteidet elfogadták, netán még dicsérő szavakat is kaptál a munkatársaidtól és a feletteseidtől, akkor már biztosan nem tartozol az amatőrök közé.

2. Tanácsot kérnek tőled a munkáddal kapcsolatban

Valaki a jövőben a te munkakörödhöz hasonló pozícióban szeretne elhelyezkedni és ezzel kapcsolatban a te segítségedet/tippjeidet kéri? Ez egy jel arra, hogy valamit jól csinálsz. Hiszen az emberek nem kérnek tanácsot attól, akire nem néznek fel. Gondolj csak bele, te kiktől kértél segítséget korábban? Ugye, milyen jó érzés, hogy valaki most rád tekint úgy, mint te a régi mentoraidra?

3. Téged választottak ki egy fontos projekthez

Esélytelen, hogy a főnököd olyan embert válasszon egy nagyszabású feladat levezényléséhez, aki nem áll készen rá. Tehát, ha rád esett a választása, akkor megbízik benned és a tehetségedben. Ne hagyd, hogy a félelem és az idegesség legyőzzön! Bizonyítsd be neki és legfőképp magadnak, hogy még az elsőre lehetetlennek tűnő feladatokkal is megbirkózol.

4. Új kihívások

Nem számít, hogy a vezetőség bíz rád egy olyan projektet, ami a komfortzónádon kívül esik, vagy te keresel új kihívásokat – ez ugyanis legtöbbször jót jelent. Valószínűleg azért kapsz nehezebb feladatokat, mert a régieket már elsajátítottad és könnyedén szállítod a megbízható eredményeket. Például, ha a szokásos teendők után szívesen odaülsz a grafikus, a marketinges vagy más pozíciót betöltő személy mellé és ellesel tőle egy-két trükköt, akkor éhezel a fejlődésre. Ezt nem tennéd meg, ha az alapokat nem ráznád ki a kisujjadból.

5. Több jó napod van a munkahelyeden, mit rossz

Még a legjobbakkal is megesik, hogy nincs kedvük dolgozni és legszívesebben felállnának, majd hazamennének. Ilyenkor vegyél egy mély levegőt és tarts ki a nap végéig. A legrosszabb, hogy a legnagyobb igyekezeted ellenére sem vagy képes minőségi munkát kiadni a kezedből. Ezek a napok könnyen elbizonytalaníthatnak, hiszen elmarad a sikerélmény és a dicséret is, ami egy kis motivációt adhatna. De ne feledd, hogy nem te vagy az egyetlen, akinek néha nehézséget jelent elvégeznie a feladatait. Fontos, hogy emlékeztesd magad arra: ha a jó napjaid száma messze túlszárnyalja a rosszakét, akkor jó helyen vagy és remekül teljesítesz.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: