5 jel, hogy a barátzónában ragadtál és 5 tipp, hogyan törj ki belőle

Ha olyasvalakivel szeretnénk kapcsolatot kialakítani, akiről tudjuk, hogy csupán barátként tekint ránk, az szívfájdító lehet. A jó hír viszont, hogy számos hosszú távú kapcsolat ebből a felállásból indul ki, így semmi sincs veszve.

A „barátzóna” kifejezést talán úgy lehetne a legegyszerűbben jellemezni, mint egy olyan baráti kapcsolat, melyben az egyik fél többet érez, a másik viszont ezt egyértelműen elutasítja. A nehézség az, hogy ennek ellenére fontos számunkra a kapcsolat, így sokszor az érzéseinket el kell nyomnunk. Próbálunk úgy tenni, mintha csak egy pillanatnyi fellángolásról lenne szó és bízunk abban, hogy majd úgyis elmúlik. Titkon viszont reménykedünk, hogy talán változnak a barát érzései. Viszont ahhoz, hogy valóban változtatni lehessen, a legelső lépés mindig a felismerés. Íme hát az 5 leggyakoribb árulkodó jel, ami azt bizonyíthatja, hogy te is a „csak barát” címet viseled:

  1. Veled beszéli meg a szerelmi ügyeit és tőled kér tanácsot ezekkel kapcsolatban.
  2. Feltűnően kerüli az olyan helyzeteket, amikor csak kettesben lehetnétek, és általában mindig több ember társaságában vagytok együtt.
  3. Másoknak barátként mutat be és gyakran hangoztatja, hogy „olyan, mintha a testvérem lennél.”
  4. Nagyon ritkán ér hozzád, vagy úgy ér hozzád, ahogy bárki máshoz.
  5. Akárhányszor próbálnál valamiféle romantikus megjegyzést tenni, vagy flörtölni, csak elvicceli és nem viszonozza.

Bár a fenti jelek arra utalhatnak, hogy valaki csak barátként tekint rád, fontos észben tartani, hogy minden ember máshogy működik. Így előfordulhat, hogy valaki flörtöl veled, de ez neki normális és nincs mögötte semmiféle hátsó szándék. Mások meg talán teljesen hétköznapi módon viselkednek veled, de közben meg fülig beléd vannak zúgva. Ezért fontos, hogy tudjuk a legjobb módját annak, hogyan mehetünk biztosra. A következőkben 5 tippet fogunk ismertetni, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy a „csak barátok” -ból akár valami több is lehessen.

1. Kezdeményezz

Kezdjük a legelején: egyáltalán tudtára adtad az illetőnek, hogy egyszerű barátságnál többről van szó a részedről, vagy pedig csak reménykedsz, hogy csoda történik? Ha még sose próbáltad feszegetni egy kicsit a határokat, akkor talán épp itt az ideje. Egy sima érintés vagy egy elejtett szó, esetleg egy szuggesztív pillantás jó kiindulópont lehet. Figyeld a reakciót és aszerint tedd meg a következő lépést. Ha úgy fest, benne van a játékban, akkor merészebb is lehetsz, és bedobhatsz egy „most úgy megcsókolnálak” vagy „elmehetnénk egyszer kettesben valahova” kijelentést. Ezután, ha szemmel láthatóan kényelmetlen a másik számára a helyzet, akkor inkább ne erőltesd tovább, mert csak ronthatsz a helyzeten. Fordított esetben viszont beigazolódhat, hogy mégiscsak lehet közös jövőtök.

2. Mondd el, mit érzel

Néha a legegyértelműbbnek tűnő döntés hozhatja meg a kívánt eredményt. Mondd el neki, mit érzel iránta és figyeld a válaszát. Ennek a lépésnek főleg akkor van meg a létjogosultsága, ha már évek óta barátok vagytok. Ragadj meg egy pillanatot, amikor kettesben tudtok lenni, lehetőleg józan állapotban, és üljetek le beszélgetni. Azonban ne ess abba a hibába, hogy túldramatizálod a helyzetet, mert ezzel csak túl nagy nyomást helyezel a barátodra. Igyekezz egy kötetlen, laza beszélgetést kezdeményezni. Fontos, hogy nyíltan közöljétek mindketten, hogy hányadán álltok. Íme egy pár beszélgetés indító:

„Amit most mondok az talán sok lesz egyszerre, de szeretném, hogy tudd: kezdek többet érezni irántad és elgondolkodtam, hogy vajon te is hasonlóan érzel-e.”

„Ez talán furcsán fog hangzani, mert rólunk van szó, de… lenne esetleg kedved valamikor elmenni együtt egy randira?”

„Mondhatok valamit? Azt hiszem már nem „csak” egy barát vagy számomra. Szeretem benned, hogy (valamilyen) vagy és szerintem tök jók lennénk együtt. Mit szólsz?”

Ezek közül bármelyikhez hozzá teheted: „A nem, az egy teljesen elfogadott válasz, semmi nyomás! Maradhatunk továbbra is barátok, ha te ezt szeretnéd, de muszáj volt elmondanom ezt neked, mert nagyon sokat gondolkodtam rajta mostanában.”

3. Engedd el az elvárásaidat

Hogyha elutasítanának, fontos, hogy képes legyél változtatni a gondolkodásmódodon. Idővel talán még meggondolhatja magát, de az is lehet, hogy nem, mindkét eshetőséget el kell tudd fogadni. Nem kell elfojtsd az érzéseidet és nem is kell feladd a reményt, hogy talán egy napon viszonozni fogja az érzelmeidet. A lényeg, hogy elengedd a felé támasztott elvárásokat és nyomást. Egyszerűen csak élvezd a társaságát, és azt, ami köztetek van. Légy továbbra is egy igaz barát, és ahogy egyre több időt töltötök együtt, végül talán benne is megérik a gondolat, hogy szintet lépjetek. És ne feledd, a barátság nem egy negatív kapcsolat, hisz azt bizonyítja, hogy a másik fél törődik veled és szeretné, hogy az élete részese legyél. Ez pedig akár hosszabb ideig is tarthat, mint egy futó romantikus kaland. Bár ez egy fájdalmas felismerés tud lenni, ezt a gondolatot is jó, ha figyelembe vesszük.

4. Ne játszadozz vele

Az interneten rengeteg jótanács kering, hogy hogyan lehet belecsábítani valakit egy kapcsolatba. Például azáltal, hogy figyelmen kívül hagyjuk, undokabbakká vagy elutasítóbbakká válunk és ehhez hasonló gyerekes játékokat űzünk. Ezek viszont nemcsak tárgyiasítják az illetőt, hanem egyenesen manipulációként hatnak. Ha nem akarsz egy toxikus kapcsolatba belefutni, akkor jobb, ha hamar elfelejted ezeket a játszmákat. Mutasd inkább az őszinte valódat, legyél kedves, hiszen végső soron ez sokkal kifizetődőbb. Nem beszélve arról, hogy így nem alakítod a kapcsolatotokat egy kutya-macska játékká, ami, csak ahhoz vezethet, hogy még az az értékes barátság is elvesztődik, ami most van.

5. Engedd, hogy ő lépjen

A szomorú igazság viszont az, hogy bármennyire is szeretnénk elérni, hogy a barátzónából egyik napról a másikra szerelem formálódjon, mi megtehetjük a részünket, de a döntés másik fele úgyis a barát kezében marad. Módszerek sorozatával tudtára adhatod, te hogyan érzel, de itt meg is áll a tudomány, hiszen csakis ő juthat arra a döntésre, hogy valóban elhívjon egy randira. Az irónia az egészben, hogy ehhez pont az kell, hogy teret adj neki, miközben továbbra is elkötelezett barát maradsz és éled a saját életed. Hogyha végül melletted dönt, akkor pedig csak engedd, hogy ő lépjen.

Nyitókép: Maskot/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: