5 kemény igazság a párkapcsolatokról

Ha érzékeny lelkű vagy, akkor most inkább lapozz tovább. 5 olyan kemény igazság következik ugyanis, amely könnyen lehet, hogy felnyitja a szemed olyasmikre is, amit eddig nem akartál észrevenni.

A párkapcsolat nem sétagalopp, és nagyon sok kommunikációt és megértést igényel. Akik fontosnak tartják, azok odafigyelnek egymásra, fejlődnek általa, de ez nem mindig egyszerű. Vannak azonban olyan viselkedésminták, amelyek egy ponton túl nem képezik megbeszélés tárgyát, ugyanis a másik lerombolásához vezet. Az alábbiakban 5 olyan kőkemény igazságot olvashatsz, amellyel néha nehéz szembesülni, ugyanakkor saját jóllétünk érdekében fontos felismerni és beazonosítani őket.

1. Bizalom, lojalitás, tisztelet

Az a helyzet, ha a fenti hármas közül bármelyik megrendül, akkor a másik kettőnek is lőttek. Érdemes hát átgondolni, te hogyan viselkedsz a másikkal, és párod hogyan bánik veled. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, az bizony hatalmas felkiáltójel. Persze egyikőnk sem tökéletes, és esély mindenkinek jár, de arra az esetre, ha valaki már többször visszaélt a bizalmaddal, ajánlunk egy hasznos trükköt: minden alkalommal, amikor ilyesmi történik, törölj ki egy betűt a nevéből a telefonodban. Így tudni fogod, mikor kell búcsút inteni.

2. Nem fog jobban szeretni

Sajnos az a szomorú igazság, hogy azzal, ha többet és többet adsz abból, amit már eleve nem értékel a partnered, attól nem fog senki jobban szeretni. Állj meg egy pillanatra. Vannak párkapcsolatok, amelyek olyanok, mint a nyerőautomaták, mindig csak dobálod bele az idődet, energiádat és szeretetedet, azt remélve, hogy egyszer majd tiéd lesz a jackpot. El kell keserítsünk. Nem mindegyik gépet neked találták ki. Azt pedig, amelyik nem működik, célszerűbb minél előbb egy másikra cserélni, mielőtt teljesen belecsúsznál egy érzelmi lejtmenetbe. Az időd és az energiád sokkal értékesebb annál, semhogy ilyesmire pazarold. Inkább fektesd magadba.

3. Az állandó ellenőrizgetés intő jel

Ha folyamatosan utána kutatsz, ráadásul az engedélye nélkül nézegeted az üzeneteit, akkor be kell lásd, valószínűleg te vagy a toxikus fél. Ha nem tudsz megbízni valakiben, az olyan mélyben gyökerező traumát feltételez, amivel még dolgod van. Persze naivnak se kell lenni, hiszen egy párkapcsolatban jogod van tisztán látni, és ha úgy érzed, valami tényleg zajlik a hátad mögött, simán leellenőrizheted, de ez nem heti rendszerességet jelent, hanem inkább alkalmit. Ha valakinek nincs rejtegetnivalója, ez nem okozhat problémát.

4. Az élcelődés nem egyenlő a kedveskedéssel

Minden viccnek megvan a maga valóságtartalma. Ha párod folyamatosan a te kontódra élcelődik, ráadásul mások előtt, az nem sok jót sejtet. Ez egy elég alattomos módja az ember önbizalmának a lerombolására. A viccelődőnek valószínűleg komoly komplexusa van és ilyenformán próbálja csökkenteni a másik érdemeit. Ennél a fajta toxikus viselkedésnél azt tudod csinálni, hogy minden alkalommal, amikor verbális abúzusba kezd a partnered, megkérdezed tőle, hogy jól van-e, és szembesíted azzal, amit tesz. Ha ennek nincs foganatja, akkor pedig jobb, ha mielőbb felhúzod a nyúlcipőt.

5. Lehet, hogy a te készülékedben van a hiba

Talán ez az a rész, ami a legtöbb embernél felháborodást válthat ki. Pedig sajnos az a helyzet, ha te azt választod, hogy valaki folyamatosan azt érezteti veled, hogy kevés vagy, valami nincs rendben veled, hogy nem támogat és tisztel, akkor vélhetően a te készülékedben van a hiba. Mit próbálsz bebizonyítani? Miért nem állsz odébb? Mindenre van magyarázatod? Valld be magadnak, könnyebb szenvedni és eljátszani az áldozatot, mint felelősségteljes döntést hozni. Egy társsal, vagy egy hagymával – aki mindig megríkat – szeretnél együtt élni?

 

Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: