5 kérdés, amit mindenki fel akar tenni egy kutyaterapeutának

Elképzelhető, hogy kétszer is nekifutottál a cikkünk címének, pedig nem csal a szemed és mi sem vétettünk hibát. A kutyaterapeuta ugyanis létezik, és elképesztően fontos szerepe lehet az ebek mentális egészségének megőrzésben.

Bár még messze a cél, de szerencsére évről évre egyre nagyobb figyelmet kap a mentális egészségünk megőrzése. Végre ledőlt az a tabu, hogy a terápiára járást szégyellni kell. Úgyhogy ideje, hogy egy másik fontos kérdésre is ráirányítsuk a reflektorfényt. Ez pedig nem más, mint az, hogy néha bizony nemcsak az embereknek, hanem a kutyáknak is szükségük van egy kis segítségre ahhoz, hogy ne kerüljön veszélybe a lelki egészségük.

Egy 2019-ben publikált tanulmány ugyanis bebizonyította, hogy a kutyusok többsége hajlamos a szorongásra. A kutatók 13.000 ebet vizsgáltak meg, és megállapították, hogy 70 százalékuk feszültté vált például akkor, ha hangos zajt hallott. Ráadásul a résztvevő négylábúak 29 százaléka félt is valamitől: akár egy másik kutyától, az idegen emberektől, vagy egy új helytől. Ám mivel a kis kedvenceink (értelemszerűen) nem tudják elmesélni nekünk az érzéseiket, így a szorongásuk vagy egyéb mentális problémájuk agresszív vagy destruktív viselkedésként nyilvánulhat meg.

Kutya
(Fotó: Lucas Andrade/Pexels)

Mi fán terem a kutyaterapeuta?

A gazdik gyakran az emberi gondolkozásmódot vetítik le rájuk, nem értik a gondjaik kiváltó okait, majd elkönyvelik őket rossz kutyának, és végül akár le is mondhatnak róluk. (Többek között így telnek meg a menhelyek és ezért kóborol az utcákon annyi eb…) Pedig egy terapeuta (más néven viselkedésszakértő) segíthetne abban, hogy javuljon a kutyusok és a tulajdonosaik életminősége. Ők azok, akik megvizsgálják a kisállatok szorongásának, agressziójának vagy állandó ugatásának eredetét és megtalálják azt a tréninget, ami megoldhatja ezt. De természetesen a gazdákkal is foglalkoznak, hiszen az ő viselkedésük a házi kedvencekre is hatással lehet. Egy kutyaterapeuta azért dolgozik, hogy „tulajdonosi” viszony helyett inkább partneri alakuljon ki az eb és az ember között. Ezáltal megszűnhet az az elvárásunk is, hogy a kutyáktól feltétel nélküli engedelmességet követeljünk.

És hogy miért születhetett meg ez a szakma? Nos, azért, mert a legtöbb kutyafajta már nem azt az életmódot folytatja, amire tenyésztették. A kutyák szociális, intelligens és érzelmileg összetett lényeg, akiknek az igényeit egyre kevésbé elégítik ki. Szellemileg is serkenteni kell őket, nem csak fizikailag. Az unalom például számtalan problémát okozhat. A kutyaterápia tehát nem csupán egy „úri móka” és nem is luxus kérdése: sokkal inkább egy szükséglet. Hiszen a kutyusok mentális egészsége éppen olyan fontos, mint bármelyikünké. Emlékszel Antoine de Saint-Exupéry egyik leghíresebb sorára A kis hercegből?

„De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon.”

A kutyaterapeuták szerint akad néhány kérdés, amit mindenki szeretne tudni, még akkor is, ha sosem tette fel őket. Kíváncsi vagy, melyek ezek?

1. Honnan tudhatom, mit gondol vagy érez a kutyusom?

Beszélni ugyan nem tudnak, de még így is képesek arra, hogy kommunikáljanak velünk. Ha beleveted magad a kutyapszichológiába, és megtanulod, hogyan kell lefordítanod a sajátos nyelvüket, akkor rájöhetsz, mi jár a fejükben. Például: nincs a közelben sem étel, sem víz, a kis kedvenced mégis megnyalja a szája szélét? Akkor az éhség helyett jó eséllyel arról szeretne üzenni neked, hogy aggódik, kényelmetlenül érzi magát, vagy stresszes. Ha hamar felismered ezeket a jeleket, még azelőtt leküzdhetitek a problémát, mielőtt az súlyosbodna.

2. Mi a leggyakoribb hiba, amit a gazdik elkövethetnek?

Az, ha nem tájékozódnak alaposan a kutyájuk biológiájáról és a fajtájuk szükségleteiről. A másik súlyos probléma pedig a büntetés. Az emberek ugyanis egy büntetésen alapuló társadalomban élnek, ám az állatok legtöbbször nem értik, miért kapják ezt. Ez traumatizálhatja őket, és félhetnek a tulajdonosuktól, néha agresszívvé is válhatnak miatta.

3. Hogyan lehet jobb a kapcsolatunk a kutyánkkal?

A kutyával való egészséges kapcsolat (ahogy egy emberi kapcsolat is) mindenekelőtt a bizalomra épül: ennek mindkét irányban működnie kell. Ehhez viszont következesen kell viselkedned és szükség van a napi szinten végzett közös tevékenységekre is, illetve a pozitív jutalmazáson alapuló tréningekre vagy aktivitásokra.

4. Hogyan válhat depresszióssá egy eb és mit tehetünk ellene?

Akkor veszélyezteti a depresszió a kutyusokat, ha a szükségleteiket hosszú ideig nem elégítik ki. Ezek közé tartozhat a biztonságérzet, vagy a társadalmi interakció iránti vágyuk és a szabadság, illetve a mentális stimuláció iránti igényük. A gyógyulási folyamat részeként el kell kezdened kielégíteni ezeket, és azt sem szabad elfelejtened, hogy a kíváncsiság segíthet leküzdeni a depressziót. Különféle viselkedésgazdagító stratégiákkal fejlesztheted a kutyusod kíváncsiságát, ilyen például a különféle rejtvényetetők használata, valamint a kutya bátorítása a veled való interakcióra. Ezek a módszerek megtanítják neki, hogy az új dolgok szórakoztatóak, érdekesek és hasznosak lehetnek.

5. Miért olyan különleges a kutyák és az emberek között kapcsolat?

Egy tanulmány kimutatta, hogy amikor belenézünk a kutyusunk szemébe, akkor oxitocin hormon szabadul fel az agyunkban – éppen úgy, mint amikor egy anyuka a gyermekére pillant. Döbbenetes, igaz? Szóval ezek a négylábú tündérek elérték, hogy kötődjünk hozzájuk és bizalommal forduljunk feléjük… Megértenek minket, jobban, mint bármelyik másik állat. (Ebben az is szerepet szerepet játszhat, hogy ez az első faj, amit az embernek sikerült háziasítania 15.000 évvel ezelőtt.)

Forrás: Vice
Nyitókép: freestocks.org/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: