5 kérdés, amit tegyél fel, mielőtt második esélyt adnál valakinek

A ló is megbotlik, pedig négy lába van – így vagyunk ezzel mi emberek is. És bár második esély mindenkinek jár, nem árt előtte ezt az 5 kérdést feltenni magunknak.

Ha valaki, hát én hiszek a szerelemben. Csakúgy, mint a második esélyben is, hiszen ki ne követett volna már el butaságot. Amikor valakinek második esélyt adunk, lehetőséget teremtünk számára az újrakezdésre és a fejlődésre. Elismerjük az esetleges hibákat vagy rossz döntéseket, de még hiszünk abban, hogy képesek vagyunk tanulni a tapasztalatokból és szeretnénk változtatni. Egy második esély megteremtésével támogatást és bizalmat fejezünk ki, ami inspiráló lehet az illető számára az önfejlesztésre és a pozitív változásokra.

Ha azonban az alapvető értékek eltérőek, vagy a kapcsolat – bármely aspektusában – bántalmazó, toxikus volt, esetleg nem is volt valódi próbálkozás a megjavítására, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy valóban megéri-e felmelegíteni a káposztát.

A döntés arra vonatkozóan, hogy valakinek adunk-e második esélyt, sok tényezőn múlik. Éppen ezért az alábbi 5 kérdést – amelyeket bár alapvetően romantikus kapcsolatokra fejlesztettek ki, de bármely más kapcsolatra érvényes lehet – célszerű feltenni, mielőtt elköteleznénk magunkat.

Fotó: Eleganza/GettyImages

1. Igazán akarom ezt a kapcsolatot? Vagy csak azért kezdem újra, mert már ismerem és nem kell, hogy kilépjek a komfortzónámból?

Ugye nem kell ecsetelnünk, az a bizonyos langyos akármiben való hempergést… De biztos, hogy ebben akarod leélni az egész életed? Ha pedig nem, akkor minek vesztegetnéd vele az idődet?

2. Változtatnom kell azokon az elvárásokon és szükségleteken, amelyek számomra kiemelten fontosak ahhoz, hogy ez a kapcsolat újra működjön?

Szóval, ha változtatnod kell a számodra korábban válóoknak minősülő határvonalakon, akkor mire számíthatsz a jövőben? Hajlandó vagy folyamatosan átlépni a határaidat? Biztos vagy benne, hogy mindig képes leszel lenyelni majd a békát?

3. Miért most? Mi változott? Mi változott bennem, mi változott benne?

Érdemes végiggondolni azt is, mi vezetett el bennünket ahhoz a bizonyos hibához és mit jelent ez a változás az előttünk álló időszakra nézve?

4. Ha semmi sem változott eddig, mit gondolok, vajon mi lesz most másként?

Ha mindig ugyanazokat a köröket futod, akkor mindig ugyanaz fog történni. Nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, hogy megjósold a jövőtöket…

5. Hogyan reagál a testem arra az elképzelésre, hogy ezt a személyt visszaengedem az életembe? Vajon mit próbál a testem jelezni, elmondani?

Ha mondjuk herpeszt kapsz a gondolattól is, akkor talán érdemes elgondolkodnod azon, hogy jobb, ha a gyógyszerészedet hívod randizni az exed helyett.

Ne feledd, bár a második esélyt megadni szép dolog lehet annak, aki valóban szeretne élni a lehetőséggel, ugyanakkor veszélyekkel is jár. Az, aki az elsővel nem tudott élni, vajon a másodikkal már fog? Bizonyította azt számodra, hogy megérdemli a jóindulatodat?

Nyitókép: Getty/miniseries

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: