5 kihagyhatatlan könyv, ha imádod az olasz stílust és kultúrát

Ha hétvégi feltöltődésnek egy jó könyvet választanál, akkor ajánlunk pár alkotást, amivel becsempészheted az életedbe a „Dolce vitát”!

Akár utazni készülsz a közeljövőben Olaszországba, vagy csak egy könyv erejéig repülnél a napsütötte, gyönyörű tájakra, esetleg kipróbálnál valamilyen autentikus déli receptet, akkor ezeket a könyveket szeretni fogod.

Gasztronómia

Gianni: Olaszul l’eni jó, Líra, 5941 ft

Az Olaszul l’enni jó című könyvben, a legismertebb hazánkban élő olasz, Gianni Annoni mesél egy kicsit a családjáról, a gasztronómiai indíttatásáról, arról, mi minden kell ahhoz, hogy sikeressé váljon egy étterem. Beavatja az olvasót a vendéglátósok életét folyamatosan megnehezítő próbatételekbe is, mint amilyen például egy csapat összekovácsolása és egyben tartása vagy éppen a kábítószer- és az alkoholfüggőség problémája is. A könyvet lapozgatva és egy-egy receptet elkészítve azt érezheti az olvasó, hogy egy virtuális és szellemi utazáson vesz részt. Egy olyan „ízutazáson”, ahol közben egy kicsit tágul a látóköre és a kulisszák mögé is bepillanthat.

Kultúra

Juhász Zsuzsanna: Olasz élet – Olasz kultúra – Bigbandi.hu, 2990 ft

Ha a közeljövőben készülődsz egy olaszországi utazásra, akkor mindenképpen hasznos társad lesz Juhász Zsuzsanna: Olasz élet – Olasz kultúra című speciális szótára. A könyv tulajdonképpen egy nélkülözhetetlen kalauz, amely címszavakra bontva kínálja a mai olasz élet – az olaszos életmód és az olasz kultúra – elemeit, hogy ezzel is segítsen az olasz emberek, az olasz identitás megismerésében, megértésében. De mindenkinek ajánlott, akinek szívét már rabul ejtette Itália: a nyelv, a művészeti emlékek, a táj és az ételek, a fantasztikus filmek és a finom borok – egyszóval az olasz kultúra.

Irodalom

Cinzia Giorgio: Az olasz divat nagyasszonyai – Libri, 3449 ft

Cinzia Giorgino: Az olasz divat nagyasszonyai című könyvében arra keresi a választ, hogy mi történt volna, ha Maddalena Splendori, a 20. század elejének legbefolyásosabb olasz múzsája találkozik napjaink egyik vezető divatmárkájának alapítójával, a divattervező Adele Casagrandéval? És ha barátok lettek volna? A kilencven esztendőt felölelő írás, ennek az elképzelt, generációkon átívelő szoros barátságnak a regénye. A valós történelmi személyeken és eseményeken alapuló történetben bátor, úttörő, szorgalmas és céltudatos női alkotókat ismerhetünk meg, akik minden nehézség ellenére hatalmas sikereket értek el a férfiak uralta világban. A regény lapjain megelevenedik a szépség és elegancia világa, magunkba szívhatjuk a hamisítatlan olasz életérzést, sétálhatunk az 1920-as évek Rómájában, majd láthatjuk, hogyan válik egy szerény családi vállalkozás nemzetközileg elismert divatmárkává a legendás Karl Lagerfeld segítségével. Ikonikus kollekciók születésénél lehetünk jelen, amelyeknek darabjai rendszeresen feltűntek többek között Federico Fellini és Franco Zeffirelli filmjeiben, és amelyeket olyan hírességek viseltek, mint Sophia Loren, Liza Minelli vagy Jackie Kennedy.

Művészet

Róma-Firenze-Velence-Nápoly-Pompei – Libri.hu, 2840 Ft

Ahhoz kétség nem fér, hogy az olaszok a művészetben is csodákat alkottak. Bármelyik városukba járunk – akár a legkisebben is – attól nem kell félni, hogy nincs mit megnézni. A művészetük az építészetükkel kölcsönhatásban létezik, így elég csak végigsétálni egy utcán, hogy szemkápráztató alkotásokat lássunk. A Róma – Firenze –Velence – Nápoly – Pompei albumba a városok legfigyelemreméltóbb művészeti alkotásait gyűjtötték össze. Jó, ha tudod, hogy mindegyik város bakancslistára kívánkozik.

Divat és románc

Patricia Gucci: GUCCI – Gabo.hu, 4750 ft

A világhírű Gucci család történetét, a szerelemgyerekként született Patricia Gucci életrajz ihletésű regényéből ismerhetjük meg. Patricia egy eltitkolt szerelemből született, és a gyermek érkezése könnyen romba dönthette volna édesapja, Aldo Gucci karrierjét. Mindez az 1960-as években történt, Hollywood és a királyi sarjak legnépszerűbb divatmárkájának számító Gucci cég boldog, virágzó napjaiban. Ugyanakkor ez még az az időszak is volt, amikor a házasságon kívüli gyermekvállalás illegálisnak számított Olaszországban. Aldo nem engedhetett meg magának egy nyilvános botrányt, ugyanakkor nem volt képes határt szabni Patricia édesanyja iránt érzett hatalmas szerelmének. Brunát akkor ismerte meg, amikor a fiatal lány munkát vállalt az első római Gucci-üzletben. A könyv Patricia szüleinek elhallgatott szerelmi történetét tárja elénk a szerző személyes emlékeire, szüleinek összegyűjtött szerelmes leveleire és az édesanyjával folytatott beszélgetésekre, valamint a korábban nem publikált archív fényképekre támaszkodva. De természetesen a divat is nagymértékben átszövi a cselekményeket. Az Olaszországon, Anglián és Amerikán átívelő történet szerelemről és veszteségről, árulásról és hűségről szól, amely a Gucci családi vállalkozásként megélt hatvan évének legviharosabb időszakában játszódik.

Nyitókép: LeoPatrizi/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: