5 kötelező olvasmány, ami megidézi gyerekkorunk nyarait

Diákéveink regényei felnőttként méginkább aktuálisak. Ha nem tudod, milyen könyvet vigyél magaddal a nyaralásra, íme 5 kötelező olvasmány, amit felnőttként érdemes újraolvasni.

A kötelező olvasmány szóösszetétel hallatán sokunknak görcsbe rándul a gyomra. Eszünkbe jutnak azok az augusztus végi napok, amikor az egész nyáron halogatott kötelezőket próbáltuk gyorsolvasással befejezni. Átugrottunk oldalakat, kimaradtak fejezetek, persze a történet lényege azért valamennyire összeállt, de az biztos, hogy nem vitt minket közelebb az olvasás élményéhez. Azonban, ha elvesszük a kötelező szót az olvasmány elől, és adunk még egy esélyt a régen utált szépirodalmi műveknek, könnyen rájöhetünk, hogy valójában fantasztikusan megírt, izgalmas történekkel találkozhatunk.

Összeszedtünk 5 kötelező olvasmányt, amit érdemes felnőttként újraolvasni. Nem kötelező, de ajánlott!

1. Légy jó mindhalálig!

Móricz Zsigmond regényéből musical és film is készült, így a szemfüles diákok inkább ezeket nézték meg az olvasás helyett, pedig a könyv is lebilincselő. Érdekesség, hogy Móricz nem gyermekregénynek, hanem társadalmi regénynek szánta, a megbántott és félreértett jóság képét akarta Nyilas Misi történetén keresztül bemutatni, felhívni az olvasót arra, hogy mindezek ellenére tartson ki az olyan emberi értékek mellett, mint a becsület, a tisztelet és az őszinteség. Felnőttként a történet még inkább megszólít minket. Érdemes ezzel a szemmel újraolvasni.

2. Egri csillagok

Az Egri csillagok mindannyiunk diákéveinek meghatározó olvasmánya. Gárdonyi Géza 1901-ben megjelent regénye vegyíti a történelmet, az izgalmas csatajeleneket a szerelmi szálakkal, így mindenki megtalálja benne a számára legérdekesebb jeleneteket. Miközben hitelesen járja körül a török uralom történelmi időszakát, nem hagyja unatkozni az olvasót. Ha ebből is csak a filmig jutottunk iskoláskorunkban vagy éppen felelevenítenénk az olvasmányélményt, vigyük magunkkal hétvégén a strandra. Nehéz lesz letenni!

3. Pál utcai fiúk

A néhány éve bemutatott Pál utcai fiúk musicalre még ma is szinte lehetetlen jegyet találni. A darab pedig újra reflektorfénybe hozta az alapjául szolgáló regényt is. Molnár Ferenc így jellemezte írását: „Ez a legjobban szívemhez nőtt könyvem.” Egyben a külföldiek számára legismertebb magyar regény is, amelyet számos nyelvre lefordítottak. A sikerét pedig a történet kortól független üzenete adja. Ha valami csoda folytán sikerül jegyet szerezned a musicalre, előtte mindenképp olvasd el a regényt is! Így lesz teljes az élmény.

4. Tüskevár

Fekete István regénye a mi osztályunkban valamiért csak a fiúknak volt kötelező, így ez az én gyermekkoromból kimaradt. Rajta is van a felnőttkori könyvlistámon. Hiszen az élet iskoláját ismerhetjük meg Tutajos és Bütyök történetén keresztül, nyári izgalmakkal, a balatoni vakációkat újraélve. Ha utazol még idén a magyar tengerhez, mindenképp vidd magaddal a könyvet, a történeten keresztül egy egészen új arcát ismerheted meg.

5. Az ajtó

A gimnázium végére hagyják a 20. század nagyjainak regényeit. Ezzel pedig csak az a probléma, hogy ilyenkor már annyira érettségilázban égünk, hogy a kötelező olvasmányokat a hátunk közepére sem kívánjuk. Így engedjük el Márai Sándort vagy éppen Szabó Magdát. Aztán, felnőttként csodálkozunk rá, hogy milyen fantasztikus regényeket írtak. Számomra Az ajtó olvasása egy ilyen rácsodálkozás volt. Nem is bánom, hogy ezt felnőttként élhettem meg, mert teljesen máshogy fogadtam be a regényt. A műből készült színdarab pedig csak hozzáadott a könyvélményhez. Ezt is így, csomagban ajánlom. Megható, elgondolkodtató. Remélem, Te is kedvet kaptál hozzá!  

Nyitókép: Kohei Hara/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: