5 különleges masszázs, 5 különböző problémára

A masszázsok nemcsak ellazítják a testet és az elmét, hanem számos szervi probléma kezelésében is segíthetnek.

Ma már hazánkban sem újkeletű a keleti országok filozófiája, miszerint a szervezet egy adott problémáját érdemes holisztikusan, azaz az egész testet figyelembe véve kezelni. A masszázsokat ezért előzi meg sokszor egy alapos felmérés, amikor nemcsak a problémás testrész állapotáról szeretne tudni a szakember, hanem az összefüggéseket is feltérképezi. A  masszázsok tekintetében óriási a választék, ahogy a világ halad, nemcsak a szervi és lelki problémákra, egyre több civilizációs betegségre is létezik hatásos kezelés.

A hagyományosnak, vagy alapnak számító svédmasszázs mellett, érdemes kísérletezni, és a széles kínálatból megtalálni azt a masszázsfajtát, amelyet a leghatékonyabbnak érzünk. Ahogy az élet egyetlen területén sem vagyunk egyformák, úgy a masszázsok tekintetében sem ugyanazok az igényeink. Van, aki kifejezetten szereti az erőteljesebb masszázst, de sokan a lágyabb fogásokra esküsznek. Fontos, hogy olyan masszázst válasszunk, amely alatt el tudunk lazulni, ha feszülten, görcsösen állunk a kezeléshez, akkor egészen biztos, hogy nem hozza a legjobb eredményt. Az is nagyon fontos, hogy bármennyire jólesne, lázasan és megfázva soha ne menjünk masszázsra, illetve alkoholt, nehéz, fűszeres ételeket se fogyasszunk előtte. Komolyabb betegségek (daganat, véralvadási problémák) esetén pedig érdemes a kezelőorvossal konzultálni, hogy melyik masszázs ajánlott.

Speciális masszázsok, amelyek számos mindennapi probléma esetén segíthetnek:

1. Mángorló masszázs

A mángorló masszázs alaposan megdolgozza a bőrt és a mélyebb szöveteket, intenzíven oldja a lerakódásokat, különös tekintettel a kritikus részeken. Az ellustult, elkényelmesedett szövetek újra életre kelnek, fokozódik a vér és nyirokkeringés. Intenzív masszázs, ha kényeztetésre vágysz, és arra, hogy egy jót pihenjél, akkor ezt semmiképpen ne válaszd.  Viszont, ha erőteljes méregtelenítésre van szükséged, vagy bőven van zsír, amit lefaragnál, akkor ez ideális választás számodra. Formálja a testkontúrt, javítja az általános egészségi állapotot. A masszázst jeges bedörzsölés zárja, amely kellőképpen megnyugtatja az alaposan megdolgozott testrészeket.

2. Lomi lomi masszázs

A Hawaii szigetéről származó Lomi lomi masszázs egy nagyon különleges masszázsfajta, amely folyamatosan változik és fejlődik. Gyógyító hatású, évszázadokon át templomokban, szertartásként végezték. Kókuszolajjal végzett, teljes testmasszázs. Nyugtató hatással bír, lazítja a feszült, fáradt izmokat, ízületeket és oldja a pszichés blokkokat, beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait. A kezelő hintázó mozdulatokkal dolgozik, és speciális, direkt ehhez a masszázshoz kifejlesztett tánclépéseket végez. Kényeztető, lazító masszázs, amely során van lehetőség relaxálni, pihenni. Kifejezetten ideális fokozott igénybevétel vagy túlhajszolt, stresszes életmód esetén.

3. Talpreflexzóna masszázs

A Kínából származó és évezredes múltra visszatekintő reflexológia, a szervezet öngyógyító mechanizmusát indítja be, ezáltal támogatva és erősítve a testet. Ez a masszázs a természetes gyógymódok közé sorolható, amely gyógyszerek nélkül állítja helyre a test egyensúlyát. Kimagasló hatásfokkal alkalmazható mozgásszervi problémák esetén, sportsérüléseknél, emésztési problémáknál, megfázásos betegségeknél, látásjavításnál, de a stressz csökkentésében is hatásos.

4. Lávaköves masszázs

A lávaköves masszázs, az izomlazítás és a méregtelenítés esetében óriási hatásfokkal bír. Az amerikai indiánok kezdték használni, a testük különböző eredetű problémáinak gyógyításához. Olajjal történő masszázs, amelynek során 40-50 fokra felhevített lávaköveket helyeznek a testre. Jótékony hatása mellett élménynek sem utolsó: kifejezetten kellemes, pihentető kezelés. Segíti a szervezet energiaáramlását, javítja a közérzetet, a nyirkokkeringés serkentésével pedig az izomlazításban is segít.

5. Dorn-Breuss masszázs

A Dorn-Breuss masszázs modern terápiás eljárás, amely kifejezetten a gerinc kiegyenlítésére fókuszál. Segít megszüntetni a csípő, hát és gerincfájdalmat. Lazítja a görcsösen feszülő gerinc környéki izmokat, ízületeket, a csigolyákat az eredeti helyzetükbe mozgatja vissza. A kezelést végző szakember a masszázs alatt arra törekszik, hogy a gerinc, nyak, hát, csípő környékén kialakult feszültségeket enyhítse, és meg is szüntesse azokat. Kíméletes kezelés, amellyel megelőzhetők a gerinc és csípő későbbi, súlyosabb elváltozásai is.

Nyitókép: miljko/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: